Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τούρτα και κρασί: Ποιες γεύσεις ταιριάζουν μεταξύ τους;

Τούρτα και κρασί: Ποιες γεύσεις ταιριάζουν μεταξύ τους;

Ένα κομμάτι σοκολατίνας δεν ταιριάζει με ό, τι θα ταίριαζε η αθώα βανίλια και τα κόκκινα φρούτα

Πολλοί δυσκολεύονται να συνδυάσουν τα κέικ και τις τούρτες γενεθλιών με το κρασί. Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι κάτι που θα σκεφτόμασταν με τη μια αλλά πιστέψτε μας είναι ένα από τα πιο νόστιμα pairing. Οι τούρτες γενεθλίων έρχονται σε όλα τα είδη των γεύσεων και υφών (σοκολάτα, καφές, βανίλια, φράουλα, καρύδα ή κρέμα γάλακτος), έτσι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να διασκεδάσουμε παίζοντας με διαφορετικά κρασιά.

Ειδικά τώρα που τα πάρτυ γενεθλίων με αλκοόλ και γλυκά θα δώσουν και θα πάρουν, είναι η άριστη ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε μερικά μυστικά του φαινομενικά δύσκολου αυτού παντρέματος.

Ουσιαστικά, υπάρχει πραγματικά μόνο ένας «χρυσός κανόνας» όταν επιλέγουμε το κρασί που θα ταιριάξει με το κέικ μας. Το κρασί θα πρέπει να είναι πιο γλυκό από το κέικ και θα πρέπει να ταιριάζει με την ένταση της γεύσης του γλυκού. Για παράδειγμα, ένα πλούσιο Port θα σκοτώσει μια λεπτή Pavlova. Παρακάτω, σας δίνουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους συνδυασμούς.

Λευκό κέικ βανίλιας

Ένα γλυκό λευκό VDN (Vin Doux Naturel) από την Σάμο, την Γαλλία ή ένα Beaumes de Venise ή Rivesaltes ταιριάζει τέλεια με το κέικ βανίλιας. Γενικότερα, τα καθαρά, φωτεινά κρασιά με γεύσεις φρούτων και νότες λουλουδιών ισορροπούν εξαιρετικά με τις απλές γεύσεις της βανίλιας.

Κέικ σοκολάτας

Με τις τούρτες σοκολάτας ταιριάζουν τα κρασιά με υψηλή οξύτητα, που έχουν πλούσια υφή όπως και η σοκολάτα. Τέλειος συνδυασμός θα ήταν μια 5ετών παλαίωσης Malmsey Μαδέρα ή ένα Vinsanto

Red Velvet 

Το γνωστό red velvet κέικ θα ταιριάζει επίσης με ένα VDN (Vin Doux Naturel) όπως Maury ή Banyuls από τη Γαλλία και ένα 10 years old Tawny Port. Γενικότερα αυτό το πλούσιο σε υφή και γεύση, κέικ, θα ταίριαζε με κρασιά που έχουν πλούσια, μεθυστικά αρώματα και συμπληρώνουν τις γεύσεις κόκκινων φρούτων.

Πιο μεθυστικός συνδυασμός από κόκκινα φρούτα, ζάχαρη και κρασί δεν υπάρχει

Τούρτα με φράουλες

Οι τούρτες με φράουλα έχουν ελαφριά γεύση, γι’ αυτό ταιριάζουν με ένα κρασί πιο ελαφρύ, όπως μια ημίξηρη σαμπάνια, ένα extra-dry Prosecco ‘η ένα ημίξηρο αφρώδες ροζέ Αμυνταίου. Οι φυσαλίδες δημιουργούν μια ανανεωτική αίσθηση στον ουρανίσκο, που ταιριάζει με την γεύση της φράουλας.

Κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Τα κέικ αυτά που έχουν συνήθως πολλά μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα χρειάζονται ιδανικά ένα Vinsanto, ή μια γλυκιά Μαυροδάφνη που έχει γεύσεις αποξηραμένων σύκων, ξηρών καρπών και γλυκών μπαχαρικών.

Pavlova (πάβλοβα)

Η ελαφριά και κρεμώδης Πάβλοβα ζητά ένα κρασί με ντελικάτη γεύση. Το Moscato d’Asti με την ελαφριά λάμψη του, μας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό. Το κρασί αυτό έχει ροδακινί, λουλουδάτες νότες που συνδυάζονται άψογα με την μαλακή σαν ζαχαρωτό υφή που έχει η μαρέγκα στο κέντρο της. Για πάβλοβα με φράουλες ιδανικό θα ήτανε και πάλι ένα ημίξηρο αφρώδες ροζέ Αμυνταίου.

Μια πάβολοβα κι έναν αφρώδη ροζέ οίνο, παρακαλώ!

Κέικ με κρέμα καρύδας

Ένα τέτοιο πλούσιο κέικ φωνάζει για ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, όπως ένα Tokaji ή Riesling όψιμου τρύγου. Οι γεύσεις εσπεριδοειδών μαρμελάδας, πυρηνόκαρπων φρούτων και μελιού ενισχύουν την πλούσια κρέμα καρύδας.

Τούρτα παγωτό

Η τούρτα παγωτό χρειάζεται ένα γλυκό κρασί Pedro Ximenex (PX). Αν μάλιστα ρίξουμε λίγο από αυτό το κρασί πάνω από το παγωτό, θα έχουμε έναν θεϊκό συνδυασμό!

*Με πληροφορίες από το krasia.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024