Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Dads: Το φωτογραφικό λεύκωμα που αποτυπώνει υπερήφανες οικογένειες με δυο πατεράδες

Dads: Το φωτογραφικό λεύκωμα που αποτυπώνει υπερήφανες οικογένειες με δυο πατεράδες

Το «Dads» επιδιώκει να δείξει το πλήρες φάσμα της πατρότητας στις ΗΠΑ: παντρεμένα και μη ζευγάρια, ελεύθεροι, διαζευγμένοι ακόμη και χήροι πατεράδες, άνδρες διαφορετικών φυλών, εθνοτήτων και θρησκείας και όλα ανάμεσα.

«Αυτό που βλέπετε στο βιβλίο είναι η δέσμευση και η αγάπη μεταξύ γονέων και παιδιών», λέει ο Bart Heynen. Με τον τίτλο «Dads» (Μπαμπάδες), ο Βέλγος φωτογράφος ταξίδεψε στις ΗΠΑ καταγράφοντας περίπου 50 οικογένειες με γονείς ομοφυλόφιλους άνδρες. Φωτογραφίζοντας άνδρες και τα παιδιά τους, από μωρά μέχρι παιδιά έως 29 ετών, σε χώρους της επιλογής τους, ο φωτογράφος προσπάθησε να απαθανατίσει την πατρότητα σήμερα, μετά την απόφαση της Αμερικής να υποστηρίξει τον γάμο του ιδίου φύλου 2015.

«Ένιωσα μοναξιά ως γκέι μπαμπάς, αν και είμαστε δύο, αλλά μόνοι με την έννοια ότι όλες οι άλλες οικογένειες που ήξερα ήταν ετερόφυλοι γονείς», δήλωσε ο Heynen και συνέχισε «Νόμιζα επίσης ότι ήταν σημαντικό και για τα παιδιά μου να δούμε και άλλες οικογένειες με γκέι πατεράδες.»

Ο Heynen είναι μαζί με τον σύντροφό του Rob Heyvaert εδώ και 25 χρόνια, αφού μοιράστηκε τον ίδιο ανελκυστήρα στο κτήριο τους στην Αμβέρσα. Όταν ξεκίνησαν τη σχέση τους, ο γάμος του ιδίου φύλου δεν ήταν νόμιμος στο Βέλγιο και η απόκτηση παιδιών ήταν μια μακρινή σκέψη στο μυαλό του Heynen. Ακόμα και στην προοδευτική χώρα τους, η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δεν νομιμοποιήθηκε μέχρι το 2003 και η επιλογή της παρένθετης μητέρας εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Όταν, πριν από μια δεκαετία, οι Heynen και Heyvaert ήθελαν να ξεκινήσουν μια οικογένεια, αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους μακριά από το σπίτι, στην Καλιφόρνια,  μια πολιτεία με πιο προοδευτικούς και χωρίς αποκλεισμούς νόμους. (Στις ΗΠΑ, ενώ οι γονείς του ίδιου φύλου αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους από τη δεκαετία του 1960 και του 1970, οι νόμοι για την αμειβόμενη παρένθετη επιλογή είναι νόμιμη από το κράτος.)

Σήμερα έχουν τα 10χρονα δίδυμα τους, τον Ethan και τον Noah.

Το «Dads» επιδιώκει να δείξει το πλήρες φάσμα της πατρότητας στις ΗΠΑ: παντρεμένα και μη ζευγάρια, ελεύθεροι, διαζευγμένοι ακόμη και χήροι πατεράδες, άνδρες διαφορετικών φυλών, εθνοτήτων και θρησκείας και όλα ανάμεσα.

Το βιβλίο εκδίδεται σε μια εποχή που τα δικαιώματά τους εξακολουθούν να αμφισβητούνται στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Αυτήν την εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ ενός Ρωμαιοκαθολικού ορφανοτροφείου που έχασε τη σύμβασή του με την πόλη της Φιλαδέλφειας επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με ζευγάρια του ίδιου φύλου.

«Για πολλούς ανθρώπους, το βιβλίο θα είναι μια εισαγωγή στην πατρότητα των ομοφυλόφιλων. Και έτσι ήθελα να περπατήσω σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να δείξω ότι οι οικογένειές μας είναι οι ίδιες με οποιαδήποτε άλλη στρέιτ οικογένεια», εξήγησε. «Αλλά ταυτόχρονα, έχουμε πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν απαντώνται σε στρέιτ οικογένειες, ξεκινώντας από την ίδια την δημιουργία της οικογένειας.»

Μια πραγματική μεγάλη οικογένεια

Ίσως η πιο εκπληκτική ιστορία είναι αυτή των Matthew Eledge και Eliot Dougherty. Παντρεύτηκαν το 2015 και άρχισαν να εξερευνούν τη διαδικασία δημιουργίας οικογένειας δύο χρόνια αργότερα. Ωστόσο, επειδή ζουν στη Νεμπράσκα, η προοπτική της υιοθεσίας ως ομοφυλόφιλο ζευγάρι σε μια συντηρητική πολιτεία φαινόταν αξεπέραστη, οπότε σκέφτηκαν την εξωσωματική γονιμοποίηση.

«Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε συναντήσεις με τον γιατρό της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ιδέα άρχισε να μεγαλώνει μέσα στο μυαλό μας», είπε ο Eledge. «Αλλά ήταν πραγματικά τρομακτικό. Ο Eliot είναι κομμωτής. Εγώ είμαι δάσκαλος. Δεν κάνουμε προσοδοφόρα επαγγέλματα, ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την κίνηση. Καθώς προσπαθούσαμε να αναζητήσουμε επιλογές, τα μέλη της οικογένειάς μας αποφάσισαν να βοηθήσουν».

Αρχικά, η αδερφή του Dougherty, Lea Yribe, πρόσφερε να δωρίσει τα ωάρια της και ο Eledge θα ήταν ο βιολογικός πατέρας. Στη συνέχεια, καθώς έψαχναν για παρένθετη μητέρα, μια καλή τους φίλη έδειξε προθυμία, αλλά δεδομένης μιας επιπλοκής στην υγεία της, ο γιατρός της εξωσωματικής γονιμοποίησης ανησυχούσε ότι ο κίνδυνος θα ήταν πολύ μεγάλος. Στη συνέχεια η  μητέρα του Eledge, Cecile αποφάσισε να φέρει εκείνη στον κόσμο το παιδί του ζευγαριού. Παρόλο που ήταν 60 ετών, πέρασε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και η κατάσταση υγείας της ήταν άψογη.

«Τότε η πιθανότητα να αποκτήσουμε παιδί έγινε πιθανή», είπε ο Eledge, «όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μας αγαπούν συνεργάστηκαν για να μας βοηθήσουν».

Η μητέρα του Eledge γέννησε τη δική της εγγονή, Uma Louise Dougherty-Eledge, στις 6:06 π.μ. στις 25 Μαρτίου 2019. Η ιστορία τους αναφέρεται σε τρεις φωτογραφίες του βιβλίου.

Αυτό ακριβώς είναι αυτό το λεύκωμα, μια νέα οπτική αλλά και ένα μωσαϊκό των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι ενώνονται για να κάνουν οικογένειες.

«Είναι συναρπαστικό να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου», είπε ο Eledge.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024