
Εμβόλιο: Για τρίτη δόση με AstraZeneca ετοιμάζεται η Βρετανία λόγω του «στελέχους βήτα»
Στη σημερινή του μορφή το εμβόλιο δεν καλύπτει τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Η Βρετανία θα χρηματοδοτήσει την τροποίησή του.
Η Βρετανία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του AstraZeneca για παραγγελίες εμβολίου που έχει τροποποιηθεί ώστε να καλύπτει το στέλεχος βήτα του κοροναϊού που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική.
Το Λονδίνο έχει μάλιστα δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβολίου, το οποίο αναμένεται να λάβει έγκριση με διαδικασίες fast-track, αναφέρει το Reuters.
Τον Φεβρουάριο η Νότια Αφρική πάγωσε τη χρήση του εμβολίου της Astra όταν διαπιστώθηκε ότι προσφέρει ελάχιστη προστασία έναντι του στελέχους B.1.351, το οποίο μετονομάστηκε σε παραλλαγή «βήτα» σύμφωνα με το νέο σύστημα ονοματοδοσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι ερευνητές της Οξφόρδης θεωρούν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος πρώτη προτεραιότητα και η βρετανο-ολλανδική AstraZeneca έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να παρουσιάσει νέα βερσιόν του εμβολίου το φθινόπωρο.
Αυτή την εβδομάδα, ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα συναντηθεί στην Οξφόρδη με τους ομολόγους του στην G7 και θα αδράξει την ευκαιρία για να αναδείξει το ρόλο της Βρετανίας στην ανάπτυξη του εμβολίου της Astra, αναφέρει το Reuters.
Αναμένεται επίσης να ανακοινώσει ότι η Βρετανία πέτυχε τον στόχο της να εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του ενήλικου πληθυσμού της, ορόσημο που αναμένεται να επιτευχθεί την Τετάρτη σύμφωνα με το υπουργείο.
- Eurovision 2026: Απόψε στη σκηνή ο Akylas με το «Ferto» – Η Ελλάδα στον πρώτο ημιτελικό
- Οι ανατροπές που φέρνει το χωροταξικό στον τουρισμό σε Airbnb και ξενοδοχεία – Οι αντιδράσεις
- Θυμός: Πως μπορούμε να τον «πετάξουμε» από πάνω μας;
- Βιετνάμ: Φρικτό εργατικό δυστύχημα – Βιομηχανικός τεμαχιστής «ρούφηξε» 34χρονο
- ΜΙΔΑ: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι – Από «κόσκινο» επιδόματα και απαλλαγές ΕΝΦΙΑ
- Συνταγή: Κροκέτες από μπακαλιάρο και σως γιαουρτιού

