Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ πραγματοποιούν εκσκαφές σε αυτοσχέδιο νεκροταφείο στο σπίτι ενός πρώην αστυνομικού όπου πιστεύεται ότι μπορεί να είναι θαμμένα έως και 40 πτώματα, τα περισσότερα εκ των οποίων θεωρείται ότι ανήκουν σε γυναίκες.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τα λείψανα τουλάχιστον 24 ατόμων στο σπίτι που βρίσκεται στη δημοτική περιφέρεια της Τσαλτσουάπα, περίπου 78 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Σαν Σαλβαδόρ. Η εκταφή των πτωμάτων θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και έναν μήνα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν ο πρώην αστυνομικός, Χιούγκο Ερνέστο Οσόριο Τσάβεζ, 51 ετών, συνελήφθη στις αρχές του μήνα για τη δολοφονία μιας γυναίκας και της κόρης της. Ο ύποπτος, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για σεξουαλικά εγκλήματα, ομολόγησε ότι δολοφόνησε τις δυο γυναίκες.

Όμως όταν οι ομάδες του εγκληματολογικού διερεύνησαν το σπίτι του, ανακάλυψαν τουλάχιστον επτά λάκκους με πτώματα, ορισμένα εκ των οποίων ενδέχεται να είχαν ενταφιαστεί ακόμη και δυο χρόνια νωρίτερα.

Οι εισαγγελείς έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης και για εννιά ακόμη υπόπτους που ενδέχεται να δρούσαν ως συνεργοί του.

Ο Μαουρίτσιο Αριάθα Τσίκας, διοικητής της εθνικής πολιτικής αστυνομίας του Ελ Σαλβαδόρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι στους υπόπτους συγκαταλέγονται και άλλοι πρώην αστυνομικοί και πρώην στρατιώτες, αλλά και διακινητές ανθρώπων και άλλα άτομα που προσέλκυαν τα θύματα για να τα οδηγήσουν εντέλει στον θάνατο.

Την Πέμπτη, δεκάδες άτομα που πιστεύουν ότι οι αγνοούμενες συγγενείς τους ενδέχεται να βρίσκονται μεταξύ των πτωμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του, το οποίο φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το περιστατικό έφερε στο επίκεντρο της προσοχής το ζήτημα των γυναικοκτονιών, σε μια χώρα 6,7 εκατ. κατοίκων που κατέγραψε επίσημα 70 τέτοια εγκλήματα στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Το 2019 στο Ελ Σαλβαδόρ είχαν καταγραφεί 111 γυναικοκτονίες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,

Η βία κατά των γυναικών στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των γυναικοκτονιών, επιδεινώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αυτή την εβδομάδα στο Μεξικό, ένας 72χρονος άνδρας συνελήφθη κατηγορούμενος ως κατά συρροή δολοφόνος, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, όταν στο σπίτι του στο Μεξικό εντοπίστηκαν τα λείψανα επτά ατόμων, στο πλαίσιο της διερεύνησης του θανάτου μιας 36χρονης γυναίκας.

Με πληροφορίες από Guardian