Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επισιτιστική κρίση: Σχεδόν κατά 20 εκατ. αυξήθηκαν οι πληγέντες εντός του 2020

Επισιτιστική κρίση: Σχεδόν κατά 20 εκατ. αυξήθηκαν οι πληγέντες εντός του 2020

Σε μια χρονιά με μεγάλες νίκες για την ανθρωπότητα, ο παλιός εχθρός της πείνας και της ανέχειας συνεχίζει να θριαμβεύει

Κοροναϊός, ένοπλες συρράξεις και ακραία καιρικά φαινόμενα έσπρωξαν εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους στην πείνα, στη διάρκεια του 2020.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 20 εκατ. επιπλέον άνθρωποι προστέθηκαν στους πληγέντες των επισιτιστικών κρίσεων στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ενώ οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον φαντάζουν εξίσου δυσοίωνες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων (GNAFC).

Η ανθρωπιστική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2016 από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, απεύθυνε επιπλέον προειδοποίηση ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνεται αδιάκοπα από το 2017, το πρώτο έτος κατά το οποίο εξέδωσε την ετήσια έκθεσή του, μέχρι και σήμερα.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Δεν χωράνε στον 21ο αιώνα ο λιμός και η πείνα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις και η πείνα είναι δυο προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, καθώς το ένα ενισχύει το άλλο.

Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε επίπεδα κρίσης ή χειρότερα ορίζεται ως έλλειψη τροφίμων που απειλεί τη ζωή, τα προς το ζην ή αμφότερα και στη διάρκεια της περσινής χρονιάς έπληξε περισσότερα από 155 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή τον υψηλότερο μέχρι σήμερα ετήσιο αριθμό που έχει καταγράψει το GNAFC.

Όπως προειδοποιεί ο οργανισμός, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί ούτε εντός του 2021, κυρίως εξαιτίας των εμπόλεμων συγκρούσεων, αλλά και λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Δυο στους τρεις ανθρώπους που ήρθαν αντιμέτωποι με επισιτιστικές κρίσεις στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ζουν στην Αφρική, όμως το πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλα σημεία του κόσμου, ενώ ανάμεσα στις δέκα πιο πληγείσες περιοχές του 2020 συγκαταλέγονται η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Συρία και η Αϊτή.

Στην Μπουρκίνα Φάσο, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη 133.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο πιο σοβαρό ή «καταστροφικό» στάδιο της επισιτιστικής ανασφάλειας, που απαιτεί επείγουσα δράση για να αποφευχθούν μαζικοί θάνατοι και πλήρης κατάρρευση των νοικοκυριών τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024