Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κολοκάσι: Το φυτό από την Κύπρο που έχει μπει στα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου

Κολοκάσι: Το φυτό από την Κύπρο που έχει μπει στα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου

Ένα φυτό που οι βολβοί του μοιάζουν με γλυκοπατάτα και η Κύπρος το αγαπά πολύ…

Ένα φυτό που οι βολβοί του μοιάζουν με γλυκοπατάτα και η Κύπρος το αγαπά πολύ…

Τι είναι το κολοκάσι;


To κολοκάσι ή taro είναι φυτό το οποίο καλλιεργείται κυρίως για τους εδώδιμους βολβούς του και ευδοκιμεί σε περιοχές με τροπικό κλίμα. Οι βολβοί του έχουν κωνικό σχήμα, χοντρή και καστανή φλούδα και  η σάρκα τους είναι λευκή ή ελαφρά κιτρινωπή. Θεωρείται ότι είναι από τις πρώτες ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η φύτευσή του αρχίζει κατά τα τέλη του Φεβρουαρίου και συνεχίζεται μέχρι και το Μάιο. Πατρίδα του πιθανολογείται ότι είναι η Μαλαισία.

Λίγη ιστορία


Υπάρχουν αναφορές συγκεκριμένα στο κολοκάσι της Κύπρου οι οποίες χρονολογούνται περίπου στα 1191 μ.Χ. όπου το συναντάμε ως έδεσμα σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου στο κάστρο Λεμεσού.

Τα καλύτερης ποιότητας κυπριακά κολοκάσια παράγονταν στη Λάπηθο και στην Πάφο. Σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις με κολοκάσι υπήρχαν στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας και στο Συριανοχώρι μέχρι και το 1974. Σήμερα, όσον αφορά το κυπριακό έδαφος, καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία της Αμμοχώστου και περισσότερο στο χωριό Σωτήρα.

Διατροφική αξία


Θεωρείται τροφή υγιεινή, πολύ θρεπτική και θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κολοκάσι είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες και υδατάνθρακες, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A και C, και επίσης περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλεί μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος, γεγονός που το καθιστά αυτόματα ως τροφή που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Η κατανάλωσή του όμως πρέπει να γίνεται προσεκτικά γιατί τα φύλλα και οι βολβοί του φυτού περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, μια ουσία η οποία συμβάλλει στη δημιουργία πετρών στα νεφρά. Με σωστό μαγείρεμα όμως η εν λόγω ουσία εξουδετερώνεται και αν θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφαλή του κατανάλωση, η παραμονή των βολβών στο νερό για μια νύχτα πριν το μαγείρεμα είναι μια πολύ καλή λύση.

Χρήσεις και μαγείρεμα


Το κολοκάσι έχει και καλλωπιστική χρήση λόγω της μορφής των μεγάλων φύλλων του. Το άμυλό του είναι εύπεπτο και χρησιμοποιείται συχνά και για βρεφικές τροφές. Ευδοκιμεί σε αφθονία στην Κύπρο και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κυπριακή κουζίνα. Τρώγεται συνήθως ψητό, βραστό ή γιαχνί και ταιριάζει πολύ με χοιρινό ή βοδινό κρέας αλλά και με ψάρια. Μαγειρεύεται ως κυρίως πιάτο αλλά και μόνο του ως συνοδευτικό. Καλό θα είναι να αποφύγετε το πλύσιμό του πριν το μαγειρέψετε γιατί μετά στο ψήσιμο κολλάει και λιώνει. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλυθεί, στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα.

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024