Η τοιχογραφία «The History of California» της Judy Baca είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μήκος τοιχογραφίες σε όλο τον πλανήτη.

Με μήκος περίπου 805 μέτρα δημιουργήθηκε, μεταξύ 1976 και 1984, από περίπου 400 ανθρώπους απευθείας πάνω στα τοιχία από τσιμέντο του Tujunga Wash, ενός καναλιού που αποτελεί τμήμα του δικτύου αποχέτευσης του Λος Άντζελες.

Τώρα, το μουσείο Lucas Museum of Narrative Art – υπό κατασκευή, στη συνοικία Exposition Park – απέκτησε το τεράστιο αρχείο που ιχνηλατεί τη δημιουργία αυτής της μνημειακών διαστάσεων τοιχογραφίας·την οποία οι κάτοικοι του Λος Άντζελες λατρεύουν και αποκαλούν «The Great Wall of Los Angeles».

Η Judith E. Baca δημιούργησε το έργο με τη βοήθεια περισσότερων των 400 ανθρώπων, υπό τη διεύθυνση του Social and Public Art Resource Center (SPARC).

Η τοιχογραφία έχει μήκος 805 μέτρα και ύψος τέσσερα μέτρα. Σύμφωνα με το SPARC, το U.S. Army Corps of Engineers (το Μηχανικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) ήρθε σε επαφή με την Baca το 1974, ζητώντας της να δημιουργήσει την τοιχογραφία στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ εξωραϊσμού της πόλης.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την καταγραφή της προϊστορίας της Πολιτείας, από την Εποχή των Δεινοσαύρων έως το 1910.

Η Baca ωστόσο σύμφωνα με το ΑΠΕ επέμεινε να συνεχίσει την αφήγηση και να δουλεύει με μια ομάδα 80 νεαρών από το Λος Άντζελες, 10 καλλιτεχνών και πέντε ιστορικών.

Σταδιακά, η ομάδα που απέκτησε το όνομα «Mural Makers» μεγάλωσε, πλέον συμμετείχαν εκατοντάδες.

Πρόσθεσαν εκατοντάδες εικόνες, με την κάθε μία να απεικονίζει μια δεκαετία της ιστορίας της Πολιτείας και των δοκιμασιών με τι οποίες έρχονταν αντιμέτωποι οι κάτοικοί της: τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Αμερικανών ιαπωνικής καταγωγής κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, την εκτόπιση κοινοτήτων Ινδιάνων, τα γεγονότα της Μαύρης Παρασκευής (το 1959, σερίφηδες εκδίωξαν Αμερικανούς μεξικανικής καταγωγής από την περιοχή του Chavez Ravine), τις στιγμές στην ιστορία του κινήματος Gay Rights Movement.

Το αρχείο που απέκτησε το μουσείο περιλαμβάνει εκατοντάδες ντοκουμέντα, από σκίτσα μέχρι αλληλογραφία μεταξύ της Baca και όσων συμμετείχαν στη δημιουργία του έργου.

«To «The History of California» είναι ένα έργο-κλειδί στην ιστορία της δημιουργίας τοιχογραφιών και της δημόσιας τέχνης, αλλά και σημαντικό τοπόσημο του Λος Άντζελες» τόνισε, σε ανακοίνωση, η Pilar Tompkins Rivas, επικεφαλής επιμελήτρια στο μουσείο του George Lucas.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο