Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ανταρσία» εμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη - Αποφασισμένοι να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα

«Ανταρσία» εμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη – Αποφασισμένοι να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα

Οι έμποροι στην Πάτρα αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους αλλά χωρίς προσωπικό, για να μην θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενούς τους

Μεγαλώνει το κύμα αντίδρασης κατά της απόφασης της κυβέρνησης να μην λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη. Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη και αποφάσισε να παραβεί την απόφαση και να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι έμποροι στην Πάτρα, όπως αναφέρει το tempo24.gr, αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους αλλά χωρίς προσωπικό, για να μην θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενούς τους.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας αποφασίστηκε επίσης μπαράζ κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από την Κυριακή και την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Όπως αναφέρει το tempo24, το πρωί του Σαββάτου οι περισσότεροι ήταν στα καταστήματά τους. Είχαν προγραμματίσει τις τελευταίες προετοιμασίες για να είναι έτοιμοι τη Δευτέρα να υποδεχθούν τους πελάτες τους.

Συνεργεία καθαρισμού για τις βιτρίνες, τοποθέτηση του νέου εμπορεύματος στα ράφια, κούτες έτοιμες να ανοίξουν με προϊόντα που τελικά… θα μείνουν εκεί.

Η οργή των εμπόρων στην Πάτρα είναι μεγάλη, καθώς όπως λένε βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας.

Οργή και στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν βγήκαν σήμερα οι καταστηματάρχες στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τελικά τα μαγαζιά τους την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως τόνισαν οι επαγγελματίες μιλώντας στο GRTimes.gr, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ελπίδα που είχαν να σηκώσουν επιτέλους ρολά τη Δευτέρα – έστω και με αυστηρούς κανόνες – ξαφνικά χάθηκε, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες όπως είναι οι απολυμάνσεις και ο καθαρισμός των καταστημάτων τους, αλλά είχαν παραγγείλει και εμπόρευμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Οι ίδιοι τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα πάρα την απόφαση της κυβέρνησης που το απαγορεύσει. “Έχουμε συμφωνήσει να ανοίξουμε όλοι τα καταστήματά μας τη Δευτέρα με κάθε κόστος. Ο λόγος είναι ότι όλο αυτό που ζούμε είναι καταστροφικό και πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας και δεν αντέχουμε άλλο”, τόνισε μιλώντας στο GRTimes.gr, η εκπρόσωπος των επαγγελματιών στο Δήμο Παύλου Μελά και ιδιοκτήτρια τριών καταστημάτων με είδη ένδυσης, Ιφιγένεια Τοσίδου.

“Περιμέναμε όλοι να ανοίξουμε, έχουμε πάρει το εμπόρευμα μας, έχουμε τακτοποίηση τα καταστήματα μας, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μας λένε ότι δεν θα ανοίξετε. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και θα ανοίξουμε τη Δευτέρα”, ξεκαθάρισε.

Στο σημείο όπου πραγματοποιείται η διαμαρτυρία βρέθηκε από νωρίς και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο GRTimes.gr ότι οι επαγγελματίες, μετά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το άνοιγμα των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, είναι αναστατωμένοι.

“Υπήρχε μια χαρούμενη προσμονή τις προηγούμενες ημέρες για το δευτεριάτικο άνοιγμα και η αντίστοιχη προετοιμασία με προμήθειες προϊόντων. Αυτό ξαφνικά χθες σταμάτησε και έχει δημιουργήσει αυτή την αναστάτωση”.

Όπως είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος, «ένα χρόνο τώρα αυτοί οι άνθρωποι έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους με κάποια διαλείμματα, θεωρώ ότι τα οικονομικά των νοικοκυριών τους είναι σε άσχημη κατάσταση και τα χρέη των επιχειρήσεων τους μεγαλώνουν. Δεν παραγκωνίζουμε το γεγονός της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης η οποία βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες ημέρες, όμως από την άλλη θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική κρίση και την οικονομική που δημιουργείται σε αυτούς τους επαγγελματίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Δεμουρτζιδης.

Έμποροι Κοζάνης: «Αν ψάνχετε για εξιλαστήριο θύμα, το βρήκατε»

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και οι έμποροι της Κοζάνης, θεωρώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί εις βάρος τους διάκριση, όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα με δικές τους εισηγήσεις, της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Άνοιξε – κλείσε, Προσοχή – Ανάπαυση!!

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου μας προβλημάτιζε όλους πάρα πολύ και στην πλειοψηφία των συναδέλφων υπήρχε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να ανοίξουμε την δεδομένη στιγμή’ όταν βλέπουμε το σύστημα υγείας τόσο επιβαρυμένο με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του Νοσοκομείου να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή.

Είναι λυπηρό όμως να βάζουμε μόνο εμείς πλάτη και πάλι! Έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Και ενώ σε όλες τις περιοχές, που επίσης είναι υγειονομικά επιβαρυμένες, το λιανεμπόριο ανοίγει σαν βαλβίδα εκτόνωσης εδώ παραμένει κλειστό. Αν αυτό δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά τι είναι; Το Λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα.

Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με κλειστά καταστήματα, αλλά με ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, ουρές στις λαϊκές αγορές που συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Αν δεν κλείσουν τα πάντα από ότι φαίνεται δεν υπάρχει σωτηρία! Το σωστό και δίκαιο αυτό δεν είναι; Αν αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο τότε πρέπει να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη, στο σεβασμό του συνανθρώπου μας, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να λειτουργήσει και εδώ όπως σε όλες τις άλλες Περιφέρειες!

Πλέον η απελπισία μας είναι τεράστια μιας και βλέπουμε να μην έχουμε την οικονομική βοήθεια για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά ούτε και τη βοήθεια ρευστότητας που ζητάμε από την αρχή της πανδημίας για να διατηρήσουμε τα καταστήματά ανοιχτά και με εμπορεύματα. Απαιτούμε εκτός όλων των άλλων που κατατίθενται εδώ και ένα χρόνο, η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 να περιέχει αλγόριθμο που να διπλασιάζει τα ποσά που θα δίνονται σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής μας ενότητας και επιτέλους να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις για το στοκ των εμπορευμάτων που έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη χρονιά αλλά και την συσσώρευση των υποχρεώσεων προς τρίτους που συνεχίζεται αμείωτη!»

ΕΣΕΕ: «Θέλουμε βαλβίδες αποσυμπίεσης»

«Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις».

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας με αφορμή την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.

Όπως δήλωσε ο κ. Καρανίκας: «Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία. Το ίδιο όμως και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της στην αγορά και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αυτός ο διπλός εθνικός στόχος, δεν υπηρετείται με αιφνιδιαστικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οδηγούν στην ακύρωση προγενέστερων δικών τους προτάσεων και κατά συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων για το πολυπόθητο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ύστερα από το πολύμηνο, σκληρό lockdown.

Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα δικαιούνται και απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό από όλους. Δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί, ενώ προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στο «παρά ένα» μαθαίνουν ότι θα παραμείνουν τελικά κλειστοί.

Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε «σκωτσέζικο ντους» τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν «γονατίσει» κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown; Τι θα γίνει με το τεράστιο στοκ από απούλητο εμπόρευμα, συν το καινούριο που προμηθεύτηκαν με αιματηρές θυσίες, ενόψει του ανοίγματος που ακυρώθηκε;

Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα όμως αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα για την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, προκρίνοντας λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

Εσπευσμένη επίσκεψη υπουργών στις περιοχές του… αντάρτικου

Οι αντιδράσεις των εμπόρων στις τρεις αυτές περιοχές ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα με στόχο την εκτόνωση της κρίσης.

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη μεταβαίνουν εκτάκτως τρεις υπουργοί για να έχουν επαφές με τοπικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, στην Πάτρα θα μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ εντός της ημέρας θα αποφασιστεί ποιος θα πάει σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.

Η επιδημιολογική εικόνα των τριών αυτών περιοχών έχει προκαλέσει συναγερμό με αποτέλεσμα η επιτροπή να αποφανθεί την μη επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές, παρά τις εκκλήσεις τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της δημοτικής αρχής.

Ήδη αντιδρούν έντονα οι έμποροι της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης απέναντι στην απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως αναφέρει thebest.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, οι καταστηματάρχες σκοπεύουν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο και να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τα μέτρα που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Με ποια λογική ανοίγει η Αθήνα η οποία είναι κατακόκκινη επιδημιολογικά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο thebest. gr ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Oι έμποροι θα συναντηθούν την Κυριακή στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίο έρχεται στην Πάτρα ακριβώς γι αυτό το λόγο.

Ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Κ. Πελετίδη στις 09:00 και αμέσως μετά θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εμπόρων, στο Επιμελητήριο.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024