Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αϊνστάιν : Γιατί έβγαλε τη γλώσσα στην κάμερα; - Η φωτογραφία που έγινε μέρος της ποπ κουλτούρας

Αϊνστάιν : Γιατί έβγαλε τη γλώσσα στην κάμερα; – Η φωτογραφία που έγινε μέρος της ποπ κουλτούρας

Γιατί ο Αϊνστάιν έβγαλε τη γλώσσα στην κάμερα; Η ιστορία της πιο ακριβοπληρωμένης φωτογραφίας του κορυφαίου φυσικού, που τον καθιέρωσε ως «άτακτο και τρελό επιστήμονα»

Ήταν 14 Μαρτίου 1951. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γιόρταζε τα 72α γενέθλιά του. Συνάδελφοι και φίλοι του, είχαν οργανώσει ένα πάρτι στην ιδιωτική λέσχη του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Η είσοδος στην εκδήλωση είχε επιτραπεί σε διάφορους φωτογράφους, που θα απαθανάτιζαν στιγμές με τον μεγάλο φυσικό, ο οποίος είχε αναπτύξει τη θεωρία της σχετικότητας, ενώ είχε ήδη τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για την έρευνά του που αφορούσε στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Ο Αϊνστάιν ήταν το πρόσωπο της βραδιάς.

Όλοι τον κατέγραφαν να κάνει χειραψίες, να χαιρετάει κόσμο και να πίνει κονιάκ. Κάθε φορά που καταλάβαινε ότι ο φακός της κάμερας στοχεύει πάνω του, ο μεγάλος φυσικός γυρνούσε το κεφάλι του και χαμογελούσε. Κάπως έτσι κύλησε όλη η βραδιά.

Η ώρα είχε περάσει και ο Φρανκ Αϊντιλότ, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών στο Πρίνστον, όπου δίδασκε μέχρι το τέλος της ζωής του ο Αϊνστάιν, προθυμοποιήθηκε να τον πάνε στο σπίτι του με τον σοφέρ. Στο δρόμο για το αυτοκίνητο, οι φωτογράφοι άρχισαν να τον καταδιώκουν για μία ακόμη φωτογραφία. Σύμφωνα με κάποιους, ο Αϊνστάιν γύρισε και τους είπε «αρκετά!». Όμως, δεν τον άκουγαν. Ανάμεσά τους, ήταν και ο φωτογράφος Άρθουρ Σάσε, ο οποίος περίμενε να διαλυθεί το πλήθος των φωτογράφων. Όταν οι περισσότεροι φωτογράφοι είχαν πάρει αυτό που ήθελαν και απομακρύνθηκαν, ανέλαβε δράση ο Σάσε.

Ο Αϊνστάιν μόλις είχε μπει στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, ανάμεσα στον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου και τη σύζυγό του. Πριν προλάβει να κλείσει την πόρτα, ο Σάσε του φώναξε «Καθηγητά, χαμογελάστε για τη φωτογραφία των γενεθλίων σας». Ο Αϊνστάιν αντέδρασε αυθόρμητα και αντί να χαμογελάσει, έβγαλε τη γλώσσα. Νόμιζε ότι έτσι θα κατέστρεφε τη φωτογραφία και ο φωτογράφος δεν θα προλάβαινε να τον απαθανατίσει.

Η «πόζα» του κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα και αμέσως έστρεψε το κεφάλι. Ο Σάσε, όμως, ως έμπειρος φωτογράφος, κατάφερε να τον τραβήξει. Έστειλε αντίγραφα των φωτογραφιών που είχε τραβήξει στον Αϊνστάιν. Η αντίδρασή του προκάλεσε έκπληξη. Όλοι περίμεναν ότι θα οργιζόταν ή τουλάχιστον θα ζητούσε να μην τη δει κανείς. Αντίθετα, ο Αϊνστάιν τη λάτρεψε. Υπέγραψε το πρωτότυπο και του ζήτησε εννέα αντίγραφα, ώστε να τα στείλει σε φίλους, μαζί με ευχετήριες κάρτες.

Μερικά χρόνια αργότερα και αφού ο Αϊνστάιν είχε πεθάνει, ο φωτογράφος παρέδωσε τη φωτογραφία του με τη γλώσσα στον διεθνή οργανισμό United Press International. Οι προϊστάμενοί του έμειναν έκπληκτοι. Ο αρχισυντάκτης υποστήριζε ότι δεν έπρεπε να δημοσιευτεί. Ο διευθυντής σύνταξης ξετρελάθηκε. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, αποφάσισαν να τη χρησιμοποιήσουν. Άλλωστε, ακόμη και ο καθηγητής την είχε εγκρίνει.

Ο Αϊνστάιν είχε ήδη τη φήμη του αλλόκοτου επιστήμονα. Όμως, αυτή η φωτογραφία τον μετέτρεψε από «σοβαρό» φυσικό στον «τρελό και άτακτο καθηγητή».

Η φωτογραφία διαδόθηκε παγκοσμίως και είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες γνωστής προσωπικότητας του 20ου αιώνα. Έγινε μέρος της ποπ κουλτούρας. Μπήκε σε μπλουζάκια, αφίσες, ακόμη και κούπες.

Η αυθεντική φωτογραφία πουλήθηκε 74 χιλιάδες δολάρια το 2009 σε δημοπρασία. Είναι η πιο ακριβοπληρωμένη φωτογραφία του.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024