Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κρασί που δοκίμασε ο Κάρολος και η Καμίλα

Το κρασί που δοκίμασε ο Κάρολος και η Καμίλα

Το F του νέου οινοπαραγωγού Φοίβου Παπαστρατή επελέγη ανάμεσα στα κρασιά που προσφέρθηκαν στους υψηλούς καλεσμένους στο επίσημο δείπνο για την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ΄21 στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης.

Ανάμεσα στα κρασιά που προσφέρθηκαν στους υψηλούς καλεσμένους – μεταξύ αυτών και ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου Κάρολος, πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύζυγος του, Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης – στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης ήταν και το F – το κρασί που φτιάχνει ο νέος σε ηλικία οινοπαραγωγός Φοίβος Παπαστρατής από το ιστορικό Ληλάντιο Πεδίο, λίγο έξω από την πόλη της Χαλκίδας, την πρωτεύουσα της Εύβοιας, ένα κρασί που συνδυάζει αριστοτεχνικά το ασύρτικο με το μοσχάτο.

Ο Φοίβος είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς οινοποιών με ιδιαίτερη προσωπικότητα τεχνικές γνώσεις και απαράμιλλο θάρρος, υπομονή και επιμονή – μιας γενιάς που κατανοεί ότι το κρασί, ένα αριστοκρατικό προϊόν για την εποχή μας, αποτελεί συστατικό στοιχείο του σύγχρονου αστικού πολιτισμού και ένα οργανικό μέρος της ταυτότητας που διαμορφώνει το ανεκτίμητο Οsoft power αυτής της χώρας. Επιπλέον, ο Φοίβος είναι και η επόμενη γενιά ενός τόπου που γεννά καλούς αμπελουργούς και οινοποιούς. Ακολουθεί δε, το παράδειγμα του Απόστολου Μούντριχα – Κτήμα Αβαντίς αλλά και της Κικής Ακριώτου ( Ορειβάτης, Ερημίτης) που συνδέονται με τον ένα ή άλλο τρόπο με το ιστορικό Ληλάντιο, ενώ στα βήματα τους βαδίζει και ένας νεότερος οινοπαραγωγός, ο Σπύρος Σκουμπρής (Φλεβάρης, Licario).

Από το αρχείο μου βρήκα ένα κείμενο του γραμμένο το 2018 με αφορμή την κυκλοφορία του F. Νομίζω ότι αξίζει να διαβαστεί: «Ο 24χρονος Φοίβος Παπαστρατής – σπουδαστής του Τμήματος Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθηνών- είναι ένας από τους νεότερους οινοποιούς της χώρας.

Σε αυτό το μικρό οικογενειακό κτήμα στα Αμπέλια – εκεί που βρίσκεται και ο ιστορικός αμπελώνας στο Ληλάντιο Πεδίο, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Χαλκίδας- ο 24χρονος Φοίβος Παπαστρατής βγάζει τα κρασιά του. Είναι ακόμη σπουδαστής στο Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθηνών και μάλλον ένας από τους νεότερους οινοποιούς σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, είναι ένας από τους λίγους – ούτε καν στα δάκτυλα του ενός χεριού- οινοποιούς που συνεχίζουν την αμπελουργική- οινοποιητική παράδοση της περιοχής που κάποτε είχε ως καμάρι της, τον συνεταιρισμό ΑΣΑΧ και σήμερα, ορισμένες από τις καλύτερες οινοποιητικές μονάδες της χώρας όπως η ηγέτιδα δύναμη, το Κτήμα Αβαντίς με τον Αποστόλη Μούντριχα και την Λένγκα Γρηγοριάδου.

Πριν λίγες μέρες, ο νεαρός οινοποιός με ανάρτηση του στο facebook ενημέρωσε τους φίλους του- και όχι μόνο- για την κυκλοφορία του καινούργιου κρασιού της σοδειάς του 2017. “F foivos papastratis 2017! Μια ιδιαίτερα χρονιά έδωσε ένα ιδιαίτερο κρασί. Αρωματικό, νεανικό, ρωμαλέο. Ασύρτικο και Μοσχάτο!”. Ένα κρασί που συνομιλεί με τον ενθουσιασμό της ηλικίας αλλά και του κόσμου του Φοίβου, ένα κρασί μιας ελεγχόμενης ποιοτικά limited edition παραγωγής που συνδέει την μακρόχρονη παράδοση της περιοχής με τις συμπεριφορές και τις επιλογές των οινοφίλων του σήμερα (θυμάμαι ακόμη τον παππού μου – και ο ίδιος αμπελουργός όπως και τα αδέλφια του και κάποτε προϊστάμενος του ΑΣΑΧ- να μου δείχνει τα κλήματα με το Μοσχάτο Αμβούργου!).

Αλλά, ας γυρίσουμε στο δημιούργημα του Φοίβου. Λοιπόν, με το F στην μινιμαλιστικής αντίληψης και αισθητικής ετικέτα να κυριαρχεί και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς καθώς προέρχεται από το όνομα του. Αλλά, δεν είναι μόνο γι΄ αυτό. Όλοι όσοι τον γνωρίζουν καλά μπορούν με σχετική ευκολία να κατανοήσουν το μέγεθος του προσωπικού εγχειρήματος!»

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024