Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σίσελι Τάισον : Πέθανε η πρώτη μαύρη ηθοποιός που βραβεύτηκε με Emmy

Σίσελι Τάισον : Πέθανε η πρώτη μαύρη ηθοποιός που βραβεύτηκε με Emmy

Η αμερικανίδα ηθοποιός και μουσικός Σίσελι Τάισον, μια από τις πιο επιβλητικές μαύρες καλλιτέχνιδες των Ηνωμένων Πολιτειών και από τις λίγες υποψήφιες για Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε η αμερικανίδα ηθοποιός και μουσικός Σίσελι Τάισον, μια από τις πιο επιβλητικές μαύρες καλλιτέχνιδες των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφια για το όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για το αντιρατσιστικό δράμα «Sounder» το 1973.

Μια από τις τελευταίες ταινίες της που είδαμε στην Ελλάδα είναι το πολυβραβευμένο, επίσης αντιρατσιστικό δράμα εποχής «Οι υπηρέτριες» (2011).

Κόρη μεταναστών από την Καραϊβική, η Σίσελι Τάισον γεννήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και αρχικώς έγινε γνωστή ως μοντέλο (δούλεψε επίσης ως γραμματέας).

Στην δεκαετία του 1950 άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και το 1968 φάνηκε να ξεχωρίζει στο εξαιρετικό δράμα «Ο πόνος της σιωπής» (ή «Η καρδιά είναι ένας μοναχικός κυνηγός»).

Ένα χρόνο μετά την μεγάλη της επιτυχία, το «Sounder», η Σίσελι Τάισον έγινε η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κέρδισε ποτέ βραβείο ΕΜΜΥ χάρη στην δουλειά της στην τηλεταινία «Η αυτοβιογραφια της μις Τζέιν Πιτμαν» (1974). Επαιξε επίσης στην σημαντική τηλεοπτική σειρά «Ρίζες».

Το 2013 η Τάισον πρωταγωνίστησε στο θεατρικό έργο «Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» για το οποίο κέρδισε το βραβείο ΤΟΝΥ (ήταν η γηραιότερη ηθοποιός που κέρδισε ποτέ αυτό το βραβείο).

Τον ρόλο της επανέλαβε στην ομότιτλη ταινία της τηλεόρασης που επίσης γυρίστηκε το 2014.

Στις 22 Νοεμβρίου 2016, η Τάισον βραβεύτηκε από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας που θεωρείται το σημαντικότερο βραβείο που μπορεί να δοθεί σε αμερικανό πολίτη.

Από το 1981 μέχρι το διαζύγιό τους, το 1988, η Τάισον ήταν παντρεμένη με τον θρύλο της τζάζ, Μάιλς Ντέιβις.

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024