Στο κρύο μεσημέρι με τον αστραφτερό ήλιο, μαζί με καμία δεκαριά άτομα περιμένουμε υπομονετικά στην ουρά για την μικρή «Μόσχα» της Καλλιθέας.

Καθώς η ουρά μοιάζει να μακραίνει συνεχώς βάζω τα χέρια μου πιο βαθιά στις τσέπες, χαζεύοντας τις λιγάκι ξεθωριασμένες φωτογραφίες του Κρεμλίνου στην πρόσοψη και το κυριλλικό αλφάβητο στις επιγραφές.

Αυτή εδώ η «Москва» είναι, για τώρα τουλάχιστον, ο πιο ασφαλής δρόμος για να πάρεις μια γεύση από Ρωσία.

Δεν πρόκειται παρά για ένα από τα πιο ενημερωμένα καταστήματα ρωσικών προϊόντων στην Αθήνα. Μετά την πτώση του Τείχους το 1989 και την μετέπειτα διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης μετανάστες και παλιννοστούντες που έφτασαν στην πόλη έφεραν μαζί τους τις δικές τους γεύσεις και συνήθειες.


Καπνιστός σολομός και τουρσιά. 

Η Καλλιθέα έγινε μια από τις γειτονιές τους και μέσα στην δεκαετία του ’90 εμφανίστηκαν και τα πρώτα καταστήματα και παντοπωλεία που έφερναν εδώ τα εξειδικευμένα υλικά που αγαπούσαν.

Σήμερα δύο από αυτά, η «Μόσχα» και το «Gastronom» συνεχίζουν να προσφέρουν εκλεκτές λιχουδιές σε όποιον τις αναζητήσει.

Με παγωμένα χέρια μπαίνουμε στο πρώτο μαγαζί και η αψάδα του σκόρδου καίει κατευθείαν τα ρουθούνια.

Τουρσιά και παστά ψάρια ανακοινώνουν την στιβαρή τους παρουσία. Οι πελάτες έχουν ήδη κυκλώσει το ψυγείο που τα φιλοξενεί.

Ένα άλλο σε περίοπτη θέση κοντά στην είσοδο ξεχειλίζει με μια απίστευτη ποικιλία από αλλαντικά-στοίβες από σαλάμια, καπνιστά κρέατα, λουκάνικα και ζαμπόν που θα σου πάρουν πολύ χρόνο για να εξερευνήσεις. Μια σίγουρη επιλογή πάντως είναι το ρωσικό σαλάμι μπίρας από βοδινό κρέας που αν δοκιμάσεις δεν το αλλάζεις με τίποτα.


Στο «Gastronom». 

Πιο μέσα, οι παλιομοδίτικες συσκευασίες κρύβουν διάφορες ευκαιρίες. Στο «Gastronom» το ίδιο: μωβ παγωτό μπλούμπερι, καλό και φτηνό μπρικ, χυμός από ρόδι, βότκα, φυσικά καλλυντικά με βότανα, ρώσικη σαμπάνια και μικρά αποξηραμένα, αλατισμένα ψαράκια (ιδανικό συνοδευτικό για τη μπίρα) γεμίζουν τα ράφια.

«Τα τουρσιά, τα σαλάμια, το κόκκινο μπρικ, το μαύρο χαβιάρι, ο καπνιστός σολομός, οι βότκες και η μαύρη σοκολάτα είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του Gastronom», μας λέει η ιδιοκτήτρια του καταστήματος ενώ προτείνει να δοκιμάσουμε και κάποιο από τα πολλά ρωσικά παγωτά που εμπορεύεται: «Δεν είναι τόσο γλυκά όσο τα ελληνικά. Στη Ρωσία τρώνε παγωτό και τον χειμώνα, όταν έξω έχει -20. Είναι παράδοση.» αναφέρει.


Στα ρώσικα παντοπωλεία της Καλλιθέας θα βρεις ποιοτικό μπρικ και χαβιάρι σε χαμηλές τιμές. 

Θυμάμαι μια ατάκα του Πούσκιν στις πρώτες σελίδες ενός υπέροχου βιβλίου για την ρωσική κουζίνα:

«Μην αφήνεις για βραδινό αυτό που μπορείς να φας για μεσημεριανό».

Τα λόγια του αφορούσαν περισσότερο τη φιλοσοφία του λαού παρά το ίδιο το φαγητό που παραμένει παρεξηγημένο από πολλούς.

Κυρίαρχη γεύση στη ρωσική κουζίνα είναι το ξινό- σε αντίθεση με τα γλυκά, «στρογγυλεμένα» φαγητά που επικρατούν στα γούστα πολλών σήμερα. Σκέψου ξινά άγρια μούρα, ζυμώσεις, στιφάδο με κεράσια και, φυσικά, τα τουρσιά που προέκυψαν από ανάγκη-τους σκληρούς χειμώνες που δεν επέτρεπαν την καλλιέργεια λαχανικών.

Με μια γρήγορη έρευνα στα μαγαζιά της Καλλιθέας δεν θα βρεις μόνο τα αναμενόμενα λάχανα και παντζάρια, αλλά ακόμα και καρπούζι καθώς και ολόκληρες ντομάτες τουρσί.


Όποιος δοκιμάσει ρωσικό σαλάμι μπίρας δεν το αλλάζει με τίποτα.

Τα παγωμένα φρούτα έχουν επίσης την τιμητική τους, σε τιμές μάλιστα πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με τα συνηθισμένα σούπερ μάρκετ. Μύρτυλα, βατόμουρα, αρώνια, φραγκοστάφυλλα- η ποικιλία εντυπωσιάζει.

Μην φύγετε χωρίς κάποιας μορφής «ντάμπλινγκ» που πωλούνται κατεψυγμένα και μαγειρεύονται βραστά ή στον ατμό: πελμένι γεμιστά με κιμά, τροφαντά βαρενίκι με πατάτα ή ό, τι άλλο είναι διαθέσιμο εκείνη την ημέρα. Συνοδέψτε τα με λίγη πλούσια και ξινούτσικη σμετάνα (κάτι σαν ρωσική sour cream).


Σμετάνα και άλλα γαλακτοκομικά, όλα από αγελαδινό γάλα.

Αγγουράκια, ψάρι και ολόκληρες ντομάτες τουρσί. 

Gastronom, Ελευθερίου Βενιζέλου (Θησέως) 219, τηλ. 210 9573415
Mockba (Μόσχα) Super Market, Ελευθερίου Βενιζέλου (Θησέως) 220, τηλ. 210 9419883