Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα θεμελιώδη

Τα θεμελιώδη

Οι ΗΠΑ δάνεια δεν δίνουν, δεν φείδονται όμως υποσχέσεων

Στην Ελλάδα χρεοκόπησε το κράτος, στην Κύπρο -τη χώρα όπου κακοποιοί ξεθάβουν πτώματα προέδρων Δημοκρατίας από τους τάφους και πρόεδροι της βουλής πουλάνε διαβατήρια σε άλλους κακοποιούς- χρεοκόπησαν οι τράπεζες. Όταν χρεοκοπείς αποκτάς κακή φήμη, θεωρείσαι αποτυχημένος. Αυτοί που έδωσαν 240 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα για να την σώσουν από τις συνέπειες της χρεοκοπίας, υποπτεύονται πως κάποια ελληνική κυβέρνησή θα τους εξαπατήσει ξανά, οικονομικά ή πολιτικά. Όταν η ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ έγινε σε συνδυασμό με το Σχέδιο Ανάν το οποίο απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι -όπως απέρριψαν το επόμενο και το μεθεπόμενο ειρηνευτικό σχέδιο- σε κατατάσσουν στους ανυπόληπτους ψεύτες.

Οι ΗΠΑ δάνεια δεν δίνουν, δεν φείδονται όμως υποσχέσεων: το φθινόπωρο του 2019 δύο γερουσιαστές -ένθερμοι υποστηρικτές του Ισραήλ- κατάφεραν να ψηφίσει το κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ θα καταμετρούν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου – μεγάλος ενθουσιασμός στην Αθήνα, οι ουρανοί είναι δικοί μας. Τέτοιες ημέρες πέρυσι, 17 Ιανουαρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε επισήμως το κογκρέσο ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί διότι α) η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει δέκα μίλια εναέριο χώρο ενώ οι ΗΠΑ  αναγνωρίζουν μόνο 6 μίλια, όσο και τα χωρικά της ύδατα β) πέραν αυτού, υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο:  «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους», αναφέρει ρητά η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι ακατανόητη λοιπόν η κραυγή «Μόνο για την υφαλοκρηπίδα συζητάμε! Ούτε για ‘γκρίζες ζώνες’, ούτε για τα ’12 μίλια’, ούτε για τον εναέριο χώρο». Έχει όμως ακουστεί τόσες φορές ώστε θεωρείται αυτονόητο ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμιά άλλη διαφορά με την Τουρκία πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» – μου φαίνεται πως ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου που την καθιέρωσε ως θέσφατο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα την υποστήριζε σήμερα.

Συνοψίζοντας: Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι στα καλύτερά τους για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές απαιτήσεις – ή μάλλον η προκλητική ερντογανική απαιτητικότητα προκύπτει από τη φθορά που έχουν υποστεί Ελλάδα και Κύπρος με αποκλειστική ευθύνη (ανευθυνότητα μάλλον) των πολιτικών τους ελίτ. Επιπλέον, αυτά που Ελλάδα και Κύπρος θεωρούν δικαιώματα κατοχυρωμένα από το δίκαιο και τη συνήθεια, δεν φαίνεται να τα αναγνωρίζουν πολλοί άλλοι.

Ήτοι, η χώρα μας είναι απομονωμένη: όσα θεωρούνται αυτονόητα στα πρωτοσέλιδα και στις οθόνες εντός Ελλάδος, εκτός συνόρων δεν είναι. Με βάση αυτό το θεμελιώδες πρέπει να πορευτεί η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις κραυγές.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024