Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ο φόβος για 3ο κύμα της πανδημίας έφερε παράταση του lockdown - Τα στοιχεία που φοβίζουν τους ειδικούς

Κοροναϊός : Ο φόβος για 3ο κύμα της πανδημίας έφερε παράταση του lockdown – Τα στοιχεία που φοβίζουν τους ειδικούς

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τον κοροναϊό, κρούουν οι ειδικοί

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας με πολλούς να προεξοφλούν ένα τρίτο κύμα έξαρσης της πανδημίας μετά τη χαλάρωση τήρησης των μέτρων στις γιορτές αλλά και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε «μάρτυρες» εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων, με πολλούς να κάνουν ήδη λόγο για τρίτο κύμα κοροναϊού, περίπου τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, επιβαρυμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας.

Μάλιστα, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα τις επόμενες μέρες οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να γίνει Θεσσαλονίκη και η Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής και κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική και στον κεντρικό τομέα των Αθηνών.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχει αυξηθεί, από 450 που ήταν στις 25 Δεκεμβρίου σε 550, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτή η εικόνα θα οδηγήσει σε αύξηση και των διασωληνωμένων ασθενών σε περίπου μία εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 25 έως 35 ετών και εκφράζονται φόβοι ότι αυτοί θα μεταφέρουν τον ιό σε ηλικιωμένα άτομα της οικογένειάς τους.

«Είναι σαφές πως αν αφήσουμε το τρίτο κύμα να εξελιχθεί και αν δεν προσέξουμε εύκολα θα επανέλθουμε στα επίπεδα Νοεμβρίου», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το τρίτο κύμα του κοροναϊού έκρουσε και ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Αν ακούω ότι οι νεκροί είναι λίγοι, δεν πήραμε κανένα μάθημα. Βιώσαμε ανείπωτη τραγωδία. Δεν έχει κάνει με αριθμούς, αλλά με οικογένειες. Να μη πάθουμε τα ίδια Φεβρουάριο και Μάρτιο. Να προσέξουμε τον Γενάρη. Ο ιός είναι εδώ δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Ο ιός ολοκληρώνει το κύκλο του τον Μάρτιο» τόνισε.

«Να μη βιώσουμε τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος στο τρίτο» πρόσθεσε.

Επίσης, ο  Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε ότι «αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας».

«Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση», σημείωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ανησυχία για την πίεση στις ΜΕΘ

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να είναι δέχονται πίεση και η αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες 10 ημέρες.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αττική, καθώς πολλές περιοχές της πρωτεύουσας βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αντανάκλαση της κατάστασης αυτής στον αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένα στα τρία νέα κρούσματα καταγράφεται στην Αττική, ενώ κατά 25% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων στην περίοδο των εορτών.

Με δεδομένο ότι στο σύνολό του ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει κοντά στους 400, κυβέρνηση και ειδικοί παραμένουν σε συναγερμό, καθώς στους δείκτες των επομένων ημερών θ’ αποτυπωθούν οι συνέπειες της χαλαρότητας και κινητικότητας των εορτών.

Αυτά είναι τα μέτρα  που θα ισχύουν για μια εβδομάδα

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα:

· Κλειστά παραμένουν το λιανεμπόριο – click away, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και περιποίησης νυχιών.

· Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

· Η τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών.

· Στις κηδείες επιτρέπεται η συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως εννέα άτομα.

· Συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.

· Τα δικαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες και με ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Ως προς τις αθλητικές δραστηριότητες, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες του Super League 2 και της Volley League, με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού, υπενθύμισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς.

Ειδική μνεία έκανε ο Υφυπουργός και για τους νεοσύλλεκτους της 2021 Α΄ΕΣΣΟ, οι οποίοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους, έχοντας οι ίδιοι φύλλο πορείας για την μετάβαση και βεβαίωση οι γονείς τους για την επιστροφή. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αλλαγές προγραμματίζονται από τις 21 Ιανουαρίου και για τις αφίξεις από το εξωτερικό, καθώς όλοι οι επιβάτες από οποιοδήποτε κράτος προέλευσης -ακόμη και αυτά της ΕΕ- θα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 7 ημέρες στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Νέα αεροπορική οδηγία – Υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Σε όλους τους επιβάτες γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος rapid test κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF), ενώ οι προερχόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάτες θα υποβάλλονται στο σύνολό τους σε rapid test κατά την άφιξή τους.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024