Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι «κακοί οιωνοί» που κράτησαν κλειστά τα μαγαζιά – Οι προτεραιότητες των ειδικών για άρση του lockdown

Οι «κακοί οιωνοί» που κράτησαν κλειστά τα μαγαζιά – Οι προτεραιότητες των ειδικών για άρση του lockdown

Ιδιαίτερα κρίσιμο το διάστημα 13-20 Ιανουαρίου - Τι θα κρίνει τις αποφάσεις των ειδικών

Η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου και επομένως η παράταση του lockdown θεωρείτο ήδη από χθες δεδομένη για τους λοιμωξιολόγους βάσει των δηλώσεων που έκαναν και των φόβων που εξέφραζαν.

Οι ειδικοί θεώρησαν πως θα ήταν μεγάλο ρίσκο να δώσουν το πράσινο φως και για το λιανεμπόριο, ακόμη και με τη μορφή του click away, την ώρα που έχουν αποφασίσει το άνοιγμα των δημοτικών από τη Δευτέρα.

Τα πάντα για να διατηρηθεί χαμηλά το επιδημιολογικό φορτίο

Η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου χαμηλά είναι το νέο στοίχημα των λοιμωξιολόγων σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς αφενός υπήρξε σχετική χαλάρωση την περίοδο των εορτών, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (σ.σ. τον αριθμό των νοσηλευομένων), αφετέρου ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θεωρούνται οι κατεξοχήν μήνες όπου παρατηρείται διασπορά των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Εάν σε αυτούς τους επιβαρυντικούς παράγοντες προστίθετο και αυξημένη κινητικότητα με ανοιχτά μαγαζιά η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου μιας και όπως έχει ειπωθεί ουκ ολίγες φορές η κινητικότητα φέρνει… διασπορά.

Άλλωστε ακόμη δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης. Όπως αποκάλυψε η κυρία Παπαευαγγέλου, σημαντικός παράγοντας, τον οποίο περιμένουν με αγωνία οι ειδικοί είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια στην επιδημιολογική εικόνα.

Ιδιαίτερα κρίσιμο το διάστημα 13-20 Ιανουαρίου – Τι θα κρίνει τις αποφάσεις των ειδικών

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερη κρίσιμη καθώς οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά δεδομένα από την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, τα οποία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν θα αρθεί το σκληρό lockdown είτε με την επιστροφή στο σχολείο των μεγαλύτερων μαθητών, είτε με το άνοιγμα του click away, είτε και των δύο.

Σε κάθε περίπτωση η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, φανέρωσε  την προτίμηση των ειδικών σε περίπτωση που κληθούν να ανοίξουν μόνο μία δραστηριότητα.

Λοιμωξιολόγοι: Προτεραιότητα μας τα σχολεία, όχι το λιανεμπόριο

«Αναφορικά με το τι έπεται του ανοίγματος των δημοτικών, όπως ήδη ανέφερα η Επιτροπή μας έχει σαν πρώτη προτεραιότητα την εκπαίδευση. Και συνεπώς, αυθόρμητα θα μπορούσα να πω ότι το επόμενο είναι η λειτουργία της Δευτεροβάθμιας ή και της Τριτοβάθμιας.

Όμως παρόλο που είμαστε επιστήμονες και στόχος μας είναι να μελετούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα έχοντας στο μυαλό μας βασικά τη Δημόσια Υγεία, κατανοούμε όλα αυτά που έχουν συμβεί γύρω μας τους τελευταίους μήνες. Κατανοούμε την ανάγκη να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες για να βοηθηθεί οικονομικά όλος ο πληθυσμός. Συνεπώς είναι κάτι το οποίο μελετάμε κάθε εβδομάδα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και θέλουμε παράλληλα και οι δυο δραστηριότητες, τόσο η εκπαιδευτική διαδικασία όσο και η οικονομία της χώρας, στο μέτρο του δυνατού, να αναπτύσσονται συνεχώς. Και σε αυτό ελπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η ειδικός.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν στα χέρια τους τα δεδομένα από την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια με μία εβδομάδα διαφορά, ορίζοντας έτσι την περίοδο από τις 13 έως τις 20 Ιανουαρίου ιδιαίτερη σημαντική για την πορεία του lockdown στη χώρα.

Κακός οιωνός η αύξηση των νοσηλευομένων

Την ίδια ώρα τα Χριστούγεννα φαίνεται πως άφησαν πάντως πίσω τους μία αύξηση στους νοσηλευόμενους της τάξεως του 20-25%.

Οι ειδικοί μάλιστα αναμένουν αύξηση και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής τις επόμενες 7-10 ημέρες.

Παρά το γεγονός πως την μεγαλύτερη πίεση σε ΜΕΘ συνεχίζει να δέχεται η συμπρωτεύουσα, η κατάσταση των κρουσμάτων παραμένει σχετικά καλή.

Συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι διατηρεί το ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10%-15% σε λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.

Αυτές είναι οι 5 περιοχές που βράζουν από τον κοροναϊό

Εκτός όμως από την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το σύστημα υγείας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η πληρότητα  στις ΜΕΘ είναι 60% στην επικράτεια, 60% στην Αττική και 69% στην Θεσσαλονίκη, πονοκέφαλος για τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά προκαλούν και οι κόκκινες περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, τα 78 από τα 252 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, έχουν εστία τον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών. Τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική (32), στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (27), στη Δυτική Αττική (35), στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (22), στον Νότιο Τομέα Αθηνών (19) και στον Πειραιά (39).

Ανησυχία προκαλεί ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (Δήμος Αθηναίων, Δήμος Βύρωνος, Δήμος Γαλατσίου, Δήμος Δάφνης-Υμηττού, Δήμος Ζωγράφου, Δήμος Ηλιουπόλεως, Δήμος Καισαριανής, Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας). Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο και στη Δυτική Αττική.

Επίσης όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, «ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, τη δυτική Αττική, την Κοζάνη, τη Ροδόπη και από χθες στη Χαλκιδική».

Παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα

Υπενθυμίζεται πως την παράταση του σκληρού lockdown κατά μια εβδομάδα, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι ισχύει από τις 11 – 18 Ιανουαρίου

Από Δευτέρα 11/1 ισχύουν τα εξής:

  • Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία, σχολεία ειδικών βαθμίδων και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων (χρήση μάσκας, αντισηπτικών κλπ.)
  • Η χρήση μάσκας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι υποχρεωτική.
  • Παραμένει η αναστολή του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και κέντρων αισθητικής
  • Ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα για τις εκκλησίες
  • Παραμένει σε ισχύ το μέτρο της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό
  • Για την κατάταξη των στρατευσίμων της 2021 Α’ ΕΣΣΟ, θα πρέπει να γίνεται μόνον με τη συνοδεία των γονιών τους.
  • Υποχρεωτικός περιορισμός κατ’ οίκον για επτά ημέρες, για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024