H Mince pie είναι μια γλυκιά πίτα αγγλικής προέλευσης, γεμάτη με ένα μείγμα αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών που ονομάζεται «mincemeat», που παραδοσιακά σερβίρεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σεζόν σε μεγάλο μέρος του αγγλόφωνου κόσμου.

Τα συστατικά του είναι ανιχνεύσιμα στον 13ο αιώνα, όταν οι Ευρωπαίοι σταυροφόροι επέστρεψαν μαζί με συνταγές της Μέσης Ανατολής που περιέχουν κρέατα, φρούτα και μπαχαρικά.

Υλικά

700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., +έξτρα για το άνοιγμα

αλάτι

250 γρ. βούτυρο, σε κομμάτι, παγωμένο

40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

χυμό πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Για τη γέμιση

600 γρ. χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό

1 κρόκο

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το mince meat ρίχνοντας όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για λίγα δευτερόλεπτα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγοβράζουμε σε καλυμμένη κατσαρόλα για τριάντα λεπτά. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης σ’ ένα μπολ και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι. Ανάμεσα σε δυο φύλλα μεμβράνης ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο περίπου 3 mm πάχος.

Κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους μ’ ένα στρογγυλό κουπάτ και πιέζουμε τον κάθε κύκλο στην κάθε τρυπούλα του ταψιού για μίνι τάρτες.

Γεμίζουμε την κάθε βάση με μια καλά γεμάτη κουταλιά mince meat. Ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι πάλι μεταξύ δυο κομματιών μεμβράνης και κόβουμε σε σχήμα αστεριού αυτή τη φορά.

Με τα αστεράκια φτιάχνουμε το πάνω μέρος της τάρτας.

Ψήνουμε τα mince pies για σχεδόν είκοσι λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Όταν τα mince pies κρυώσουν, τα αφαιρούμε προσεκτικά από τη φόρμα.

Για να σερβίρουμε πασπαλίζουμε από επάνω λίγη ζάχαρη άχνη.

Δείτε το βίντεο

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο