Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πριγκίπισσα Νταϊάνα : Η γυναίκα που βγήκε «μπροστά» και μίλησε ευθέως για τη διατροφική της διαταραχή

Πριγκίπισσα Νταϊάνα : Η γυναίκα που βγήκε «μπροστά» και μίλησε ευθέως για τη διατροφική της διαταραχή

«Είχα βουλιμία για αρκετά χρόνια. Και αυτό είναι σα μια μυστική ασθένεια»

Το τρίτο επεισόδιο τυ τέτρατου κύκλου του The Crown ξεκινά με μια προειδοποίηση:

«Το ακόλουθο επεισόδιο περιλαμβάνει σκηνές μιας διατροφικής διαταραχής που ορισμένοι θεατές μπορεί να θεωρήσουν ενοχλητικές. Η παρακολούθηση είναι στη διακριτική ευχέρεια του θεατή. Πληροφορίες και πόροι για όσους αγωνίζονται με διατροφικές διαταραχές διατίθενται στη διεύθυνση www.wannatalkaboutit.com.».

Ο ρόλος του The Crown

Αυτές οι σκηνές, όπως αποδεικνύεται, επικεντρώνονται στην πριγκίπισσα Νταϊάνα. Υποφέρει από συναισθήματα βαθιάς μοναξιάς μετά την ένταξή της στη βασιλική οικογένεια, ο σύζυγός της έχει μια παράλληλη σχέση με την Camilla Parker Bowles, είναι μόνη της στο Buckingham Palace και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούν κάθε της κίνηση.

Μετά από οποιοδήποτε γεγονός που την απογοητεύει από το παραμύθι που φαντάστηκε ότι θα ήταν ο γάμος της – όπως όταν ανακαλύπτει ότι ο Κάρολος καλούσε την Camilla κάθε μέρα από το εξωτερικό, ενώ δεν είχε σηκώσει το τηλέφωνο για την αρραβωνιαστικιά του μια φορά – το Crown δείχνει τη Νταϊάνα να τρώει πολύ φαγητό και στη συνέχεια να πηγαίνει στο μπάνιο.

Οι σκηνές είναι δύσκολες … – αντί να συμπεράνει ο θεατής τι συμβαίνει, ο δημιουργός Peter Morgan επιλέγει να δείξει την οδυνηρή διαδικασία στο σύνολό της. Σε μια περίπτωση, η κάμερα στερεώνεται στο ανυψωμένο, εξαντλημένο σώμα της.

Το The Crown, είναι γνωστό για την εντυπωσιακή αναπαράσταση της πραγματικής ζωής, ακόμη και όταν συνορεύει με το άσχετο: Στη δεύτερη σεζόν, για παράδειγμα, η παράσταση υπερεκτίμησε τη συμμετοχή του πρίγκιπα Φίλιππου στον τραγικό θάνατο της αδερφής του Cecilie. Η απεικόνιση της βουλιμίας της Νταϊάνα ωστόσο, είναι πολύ ριζωμένη στην πραγματικότητα.

Τι εξομολογήθηκε η Νταϊάνα

Το 1992, ο Andrew Morton δημοσίευσε τη βιογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας, που ονομάζεται «Νταϊάνα: Η αληθινή ιστορία της».

Περιείχε εκρηκτικές λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφική διαταραχή της – κάτι που φημολογείτο εδώ και πολύ καιρό στον Τύπο αλλά ποτέ δεν το κάλυψε εκτενώς.

Αποδεικνύεται πως η πηγή του για όλα ήταν η ίδια η Νταϊάνα. «Η βουλιμία ξεκίνησε την εβδομάδα αφότου αρραβωνιαστήκαμε και θα χρειαζόταν σχεδόν μια δεκαετία για να ξεπεραστεί», λέει  πριγκίπισσα (ηχογράφηση).

«Ο σύζυγός μου έβαλε το χέρι του στη μέση μου και είπε: Ω, λίγο παχουλή εδώ, έτσι δεν είναι;» και αυτό πυροδότησε κάτι μέσα μου – και η σχέση του με την Camilla».

Η Elizabeth Emanuel , η σχεδιάστρια του νυφικού της Νταϊάνα,  αποκάλυψε σε συνεντεύξεις της ότι, όταν ξεκίνησαν οι δοκιμές, η μέση της Ντιάνα είχε μέγεθος 26 έως 27 ίντσες. Μέχρι τον Ιούλιο του 1981, είχε μειωθεί στις 23.

Η δημόσια αναφορά της Νταϊάνα στη βουλιμία

Αναφορές εκείνη την εποχή έδειξαν επίσης ότι η βαθιά δυσαρέσκεια της Νταϊάνα με τη σχέση της αποτέλεσε την κύρια αιτία της βουλιμίας:

«Η βουλιμία, η διατροφική διαταραχή που ανέπτυξε η Νταϊάνα μέσα σε έναν χρόνο , δεν ήταν (όπως πρότειναν οι φίλοι του Καρόλου) μια ασθένεια που δημιούργησε έναν ξινό γάμο», έγραψε ο Anthony Holden σε ένα τεύχος του 1993 του Vanity Fair.

«Ήταν μια ασθένεια που προκλήθηκε από έναν ξινό γάμο». Το 1995, η Νταϊάνα δε χρειαζόταν μεσάζοντα για να πολεμήσει τις μάχες της.

Σε μια συνέντευξή της στο BBC, ο δημοσιογράφος Martin Bashir τη ρώτησε σχετικά με αυτό: «Αναφέρθηκε ότι υποφέρατε από βουλιμία. Είναι αλήθεια αυτό?».

«Ναι, υπέφερα», απάντησε. «Είχα βουλιμία για αρκετά χρόνια. Και αυτό είναι σα μια μυστική ασθένεια. Την επιβάλλεις στον εαυτό σου επειδή η αυτοεκτίμησή σου βρίσκεται πολύ χαμηλά και νομίζεις ότι δεν είσαι άξιος ή πολύτιμος. Γεμίζεις το στομάχι σου τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα – μερικοί το κάνουν περισσότερο – και σου δίνει μια αίσθηση άνεσης. Είναι σαν να έχεις ένα ζευγάρι χέρια γύρω σου, αλλά είναι προσωρινό. Τότε είσαι αηδιασμένη με το φούσκωμα του στομαχιού σου και μετά ξανακάνεις το ίδιο».

Όταν ρωτήθηκε αν το είχε πει σε κάποιον από τη βασιλική οικογένεια, η Νταϊάνα απάντησε αρνητικά.

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν έχετε βουλιμία, ντρέπεστε πολύ για τον εαυτό σας και μισείτε τον εαυτό σας – και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι σπαταλάτε φαγητό – έτσι δεν το συζητάτε με άλλους», εξήγησε.

«Το θέμα για τη βουλιμία είναι ότι το βάρος παραμένει πάντα το ίδιο, ενώ με την ανορεξία συρρικνώνεται ορατά. Έτσι μπορεί να προσποιηθεί κανείς τελείως. Δεν υπάρχει απόδειξη».

«Μπροστά» από την εποχή της

Η ωμή, ειλικρινής εξομολόγησή της προκάλεσε σοκ στον κόσμο εκείνη την εποχή – οι διατροφικές διαταραχές σπάνια γίνονταν αντικείμενο συζήτησης ανοιχτά τότε.

Το να έχεις έναν παγκόσμιο σούπερ σταρ, σε ένα τέτοιο στάδιο, αποδόμησε ένα μεγάλο κοινωνικό στίγμα.

«Η πριγκίπισσα Νταϊάνα να μιλά ανοιχτά για αυτές τις συμπεριφορές και σκέψεις δείχνει πραγματικά τη δύναμή της και την αφοσίωσή της να βοηθάει άλλους γιατί είναι πιθανό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα είχαν ποτέ γνωρίσει καν ότι πολεμούσε μια διατροφική διαταραχή»,  αναφέρει η Δρ. Kendra Becker, κλινική ψυχολόγος στο Πρόγραμμα Κλινικής και Έρευνας της Διατροφικής Διαταραχής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης,  στη Vogue.

«Το παράδειγμά της όχι μόνο απο-στιγματίζει τις ίδιες τις διατροφικές διαταραχές αλλά επίσης δίνει ένα παράδειγμα για την αναζήτηση βοήθειας και την αντιμετώπιση της ντροπής γύρω από αυτές τις συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα που τους επιτρέπουν να επιμένουν».

Η Emma Corrin, η οποία υποδύεται την πριγκίπισσα στη σειρ,ά είπε στη Vogue ότι η ειλικρίνεια της Νταϊάνα- εκείνη την εποχή, μια αδιανόητη πράξη σε μια οικογένεια για την οποία αποτελεί επιτομή η έννοια του δύσκαμπτου άνω χείλους – έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πώς ενσάρκωσε το ρόλο της πρώην πριγκίπισσας.

«…δεν ήθελε απλώς να υπαινίσσεται – δεν ήθελε απλώς να ξεπλένει την τουαλέτα ή να σκουπίζει το στόμα της…Ήθελα να τη δεις να το βιώνει γιατί ήταν τόσο ειλικρινής για τους αγώνες της με τα μέσα ενημέρωσης, που νομίζω ότι ήταν απίστευτα μπροστά από την εποχή της», είπε η ηθοποιός.

Η Corrin και οι παραγωγοί συνεργάστηκαν στενά με τον Beat, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, για να διασφαλίσει ότι οι σκηνές  συνέλαβαν με ακρίβεια την κατάσταση της Νταϊάνα χωρίς να τις ωραιοποιήσει.

«Όταν είναι κάτι που βιώνουν τόσα άτομα», λέει η Corrin, «θα πρέπει να φαίνεται σωστά».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024