Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μικρά παιδιά ως σεξουαλικά αντικείμενα στην ποπ κουλτούρα

Μικρά παιδιά ως σεξουαλικά αντικείμενα στην ποπ κουλτούρα

Που εντοπίζεται το πρόβλημα και τι εννοούμε όταν μιλάμε για σεξουαλικοποίηση νεαρών κοριτσιών;

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μαϊμουνά Ντουκουρέ (Maïmouna Doucouré ) με την ταινία «Cuties», στέφθηκε με δάφνες καθώς το φιλμ με κεντρική ηρωίδα, την Αμί, ένα 11χρονο κορίτσι που ζει στα προάστια του Παρισιού, απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο τελευταίο φεστιβάλ του Sundance.

Λίγο αργότερα η ταινία προβλήθηκε στο Netflix, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων που ήδη τις έχουν αποδώσει την ετικέτα της «αμφιλεγόμενης».

Η «παρεξήγηση» σε σχέση με το περιεχόμενο και τις προθέσεις του «Cuties», κορυφώθηκε στις ΗΠΑ, φτάνοντας μέχρι και σε επίσημες καταγγελίες από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώ είχε ξεκινήσει ήδη με τη διαφημιστική αφίσα που είχε βγάλει στην κυκλοφορία η πλατφόρμα, απεικονίζοντας τις μικρές πρωταγωνίστριες με τις «σέξι» στολές που φοράνε στον ομαδικό διαγωνισμό χορού που συμμετέχουν στην ταινία.

Η οργή εναντίον της ταινίας της Ντουκουρέ, έχει ως  βασικό επιχείρημα τη σεξουαλικοποιήση μικρών κοριτσιών προς τέρψη των απανταχού παιδεραστών.

Από την άλλη όσοι την υποστηρίζουν, κάνουν λόγο για «κυνήγι μαγισσών, επιμένοντας πως η ταινία κατηγορείται άδικα ότι ενισχύει την παθογένεια που ουσιαστικά επιχειρεί να καταδείξει, αλλά και το ευκόλως εννοούμενο, πως η καλλιτεχνική καταγραφή ενός φαινομένου δεν συνεπάγεται και την αποδοχή του.

Αυτήν τη φορά μάλιστα το Netflix δεν απολογήθηκε.

Αντιθέτως μέσα από σχετική ανακοίνωση υπερασπίστηκε την την ταινία της Ντουκουρέ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται «για έναν κοινωνικό σχολιασμό ενάντια στην σεξουαλικοποίηση των παιδιών, για μια βραβευμένη ταινία, για μια δυνατή ιστορία σχετικά με τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νεαρά κορίτσια από την κοινωνία και από τα social media καθώς μεγαλώνουν – και θα ενθαρρύναμε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα θέματα να δει την ταινία».

View this post on Instagram

** Netflix CEO Advocated “Cuties” Against Ongoing International Critics, Especially in the US . ** Netflix’s Chief Executive (CEO) Ted Sarandos advocated “Cuties“, a Netflix original series premiered last month, against harsh international critics. He is not entertaining any backlash to the controversial French film “Cuties”. However, millions of people around the world, by the way, have accused of the movie of sexualizing young girls. . ** Sarandos, Netflix’s CEO, appeared at Monday’s virtual Mipcom marketing event. Sarandos reportedly defended Maïmouna Doucouré’s award-winning debut feature. As we also stated here before, the movie is about an 11-year-old Senegalese immigrant in France. So, she rebels against her conservative family values and joins a “free-spirited dance crew.” . ———————————————————————— . ** You can read the whole article about «Netflix CEO Advocated “Cuties” Against Ongoing International Critics, Especially in the US» at https://www.doyouknowturkey.com/netflixs-ceo-advocated-cuties-against-ongoing-international-critics/ . ** The clickable link is available on our bio / about page. . . . . . #cuties #mignonnes #mignonneslefilm #netflix #netflixturkey #cutiesmovie #tedsarandos #netflixceo #frenchsenegalese #debutfeature #immigration #migrationmovie

A post shared by DoYouKnowTurkey.com (@doyouknowturkey) on

Η σεξουαλικοποίηση της αθωότητας

Η ιστορία που προκύπτει  με το «Cuties» δεν είναι βέβαια καινούρια. Στην πραγματικότητα υπάρχει στην pop κουλτούρα εδώ και πολύ καιρό.

Που εντοπίζεται όμως το πρόβλημα και τι εννοούμε όταν μιλάμε για σεξουαλικοποίηση νεαρών κοριτσιών;

Σύμφωνα με τη θεωρητική προσέγγιση αμερικανών ψυχολόγων, αυτό που συμβαίνει «όταν νεαρά άτομα αντιμετωπίζονται σαν σεξουαλικά αντικείμενα και αξιολογούνται για τα φυσικά τους χαρακτηριστικά και τη σεξουαλικότητά τους».

Τα παραδείγματα στα οποία μπορεί να αναφερθεί κανείς είναι αναρίθμητα σε όλο το φάσμα της pop κουλτούρας, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος στην καθημερινότητα παιδιών για τα οποία το σεξαπίλ θα έπρεπε να είναι μια άγνωστη λέξη.

Και κάπως έτσι η αποδοχή της σεξουαλικοποίησης της αθωότητας έρχεται αναντίρρητα αλλά όχι δίχως κόστος.

Kινηματογράφος, μουσική, τηλεόραση, video games και διαφημίσεις, βομβαρδίζουν καθημερινά με σεξουαλικού περιεχομένου μηνύματα, άλλα υπαινικτικά και άλλα που τελείως ξεκάθαρα απεικονίζοντας τις γυναίκες ως αντικείμενα.

Ταφόπλακα σε μια υγιή σεξουαλική αγωγή για τα παιδιά, φαίνεται να βάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η λανθασμένη χρήση Διαδικτύου, καθώς στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε αυτό και όχι σε κάποιο πρόσωπο του οικείου τους περιβάλλοντος, προκειμένου να μάθουν για τον έρωτα και το σεξ.

Σχετική αμερικανική έρευνα έδειξε ότι το 57% των ανήλικων στρέφεται στα media για σεξουαλικές πληροφορίες.

Οι γονείς σίγουρα δεν μπορούν να κλείσουν τα παιδιά τους σε γυάλα και όσο κι αν προσπαθούν να ελέγξουν τις πληροφορίες που δέχονται, πάντα θα υπάρχει κάτι «δηλητηριώδες».

Μια -φαινομενικά- απλή λύση που ίσως μπορεί να έρθει, αν αυτή εφαρμοστεί μαζικά, είναι απλώς να γυρίσουμε πλάτη σε όλα όσα χρησιμοποιούν τη σεξουαλικοποίηση νεαρών κοριτσιών, για την εξασφάλιση κέρδους.

Γιατί αν στον κόσμο μας εκείνο που διαχρονικά πουλάει είναι το σεξ, εκείνο που θα τον κάνει να  γυρίζει, θα είναι πάντοτε το χρήμα…

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024