Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το lockdown, το delivery και το take away στην Ελληνική

Το lockdown, το delivery και το take away στην Ελληνική

Η πρωτοβουλία του Γεωργίου Μπαμπινιώτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι είναι κατακριτέα η ούτως ή άλλως ευρύτατη χρήση στο γραπτό και τον προφορικό λόγο μας λέξεων που προέρχονται από άλλες γλώσσες

Ο σεβαστός δάσκαλος Γεώργιος Μπαμπινιώτης, μέσω μιας ανάρτησής του στο Facebook, προέβη χθες σε μια γλωσσική αποκοτιά, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος.

Κατέθεσε την —πάντα τεκμηριωμένη και εξόχως ενδιαφέρουσα— άποψή του για τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε να αποδώσουμε στην Ελληνική τρεις ξενικές λέξεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά από όλους μας, σχεδόν χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο καθηγητής μάς προτείνει τη λέξη απαγορευτικό αντί του lockdown, τη λέξη τροφοδιανομή αντί του delivery και την περίφραση για το σπίτι αντί του take away.

Φρονώ ότι η πρωτοβουλία του Γεωργίου Μπαμπινιώτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι είναι κατακριτέα η ούτως ή άλλως ευρύτατη χρήση στο γραπτό και τον προφορικό λόγο μας λέξεων που προέρχονται από άλλες γλώσσες — αλήθεια, πόσοι άραγε είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τη λέξη ανελκυστήρας αντί του ασανσέρ;

Προεκτείνοντας και εμπλουτίζοντας τον προβληματισμό του δασκάλου μου, θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου οπτική για το υπό εξέταση θέμα.

Θα πρότεινα, λοιπόν, ως εναλλακτικούς τρόπους διατύπωσης τις ακόλουθες περιφράσεις:

lockdown: αναστολή δραστηριοτήτων, ώστε να αποφύγουμε λέξεις αρνητικά φορτισμένες, όπως απαγορευτικό ή περιορισμός.

delivery: διανομή/διανομέας φαγητού (ανάλογα με το εάν αναφερόμαστε στην πράξη ή στον επαγγελματία), ώστε να ξεφύγουμε από την παγίδα του δυσκολοχώνευτου τροφοδιανομή.

take away: εκτός καταστήματος (για λόγους συντομίας, αντί τού εκτός καταστήματος κατανάλωση), μια και θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά και κατανάλωση φαγητού ή ποτού που δε λαμβάνει χώρα στο σπίτι, στην οικία, αλλά σε άλλο χώρο.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024