Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σφαγή» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα που «μαλακώνει» τις ποινές για τη Χρυσή Αυγή

«Σφαγή» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα που «μαλακώνει» τις ποινές για τη Χρυσή Αυγή

Πολιτική θύελλα, έχει ξεσπάσει, με επίκεντρο τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των οποίων οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής ενδέχεται να πέσουν στα μαλακά, αλλά και να διατηρήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Πολιτική θύελλα, έχει ξεσπάσει, με επίκεντρο τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των οποίων οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής ενδέχεται να πέσουν στα μαλακά, αλλά και να διατηρήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Όλα ξεκίνησαν, με την παραίτηση Κοντονή, ο οποίος άφησε αιχμές σχετικά με το θέμα, λέγοντας: «Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή».

Η αναφορά αυτή του κ. Κοντονή, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με τη ΝΔ να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για απροκάλυπτο κυνισμό και απύθμενη υποκρισία και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ζητά εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για ανίερη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής.

«Η ΝΔ τόσα χρόνια ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάει το δάχτυλο» έσπευσε να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κόντρα μεταφέρθηκε και στη Βουλή, όπου ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Ραγκούσης, ζήτησε κατεπείγουσα τροπολογία από την κυβέρνηση για στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και η παριστάμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτήρισαν προσβλητική και υποκριτική την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας πως επι δικών του ημερών στην κυβέρνηση, τον Ιούνιο 2019 άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας μειώθηκε στο μισό η ποινή για τα ηγετικά στελέχη εγκληματικών οργανώσεων ενώ το επίμαχο αδίκημα αφαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που προκαλούν αφαίρεση αξιωμάτων και αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων.

 ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ συνεχίζει την χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας

«Η ΝΔ, που τόσα χρόνια φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, συνεχίζει τη χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την κατηγορεί ότι «εν αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών για τους νεοναζί, στέλνει μήνυμα «να πέσουν στα μαλακά»». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά στη ΝΔ καταλογίζοντας της «χυδαία ψέματα» και «παραμύθια».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης ξέπλενε τα εγκλήματα και τις δολοφονίες της Χρυσής Αυγής πριν δύο χρόνια δηλώνοντας πως «η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει, η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια»». Επιπλέον, αναφέρει ότι «ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παπαδημητρίου ζητούσε «μία σοβαρή Χρυσή Αυγή» που «να συνεργαστεί με τη ΝΔ»». Ακόμη ότι «ο γ.γ. του υπουργικού Συμβουλίου του κ. Σαμαρά συνωμοτούσε με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής», ότι «η ΝΔ χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή δίχασε τους Έλληνες με τις φασιστικές δηλώσεις για «προδοσία» για τη Συμφωνία των Πρεσπών» και πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα παιδιά του Παττακού και του Παπαδόπουλου υπουργούς στην κυβέρνησή του».

Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «σήμερα έρχονται αυτοί να κουνήσουν το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την Αριστερά για σύμπλευση με τους νεοναζί» και απαντά «για να τελειώνουν τα παραμύθια, χυδαία ψέματα της ΝΔ».

Συγκεκριμένα, ως προς τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, αναφέρει ότι ξεκίνησε το 2015 «με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην έχει φροντίσει καν για την ύπαρξη αίθουσας ώστε να διεξαχθεί μία τόσο μεγάλη δίκη». «Αν δεν είχε πάρει μία σειρά από θεσμικά μέτρα επίσπευσης της δίκης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή θα τελείωνε το 2025», τονίζει.

Ειδικότερα αναφέρει:

-«Ξεκίνησε η δημιουργία νέων αιθουσών στο Εφετείο και απελευθερώθηκε η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εφετείου, που ορίστηκε ως χώρος διενέργειας της δίκης της Χρυσής Αυγής.

-Κατά την εξάμηνη αποχή των δικηγόρων, ο ΔΣΑ αρνήθηκε αίτημα της πολιτικής αγωγής για εξαίρεση της δίκης της Χρυσής Αυγής ώστε να μην καθυστερήσει.

– Επί υπουργίας Καλογήρου προωθήθηκε η υλοποίηση των αυτονόητων αιτημάτων της πολιτικής αγωγής, αφού προβλέφθηκε απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλες υποχρεώσεις τους για την επίσπευση της δίκης.

– Επίσης ορίστηκαν πάνω από 15 δικάσιμες ανά μήνα για την επίσπευση της δίκης.

Οι ίδιοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αναγνώρισαν πως αυτά τα μέτρα οδήγησαν στην επίσπευση της δίκης».

 Για το νέο Ποινικό Κώδικα

Ως προς τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «καταρτίστηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή μετά από εργασίες δέκα ετών και δεν ήταν δουλειά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κορυφαίων καθηγητών, δικαστών, δικηγόρων κ.λπ. της χώρας».

Αναφέρει ότι «προβλέπει μεγαλύτερη και πραγματική έκτιση ποινών σε σχέση με τον παλαιό ΠΚ», καθώς «με τον παλιό ΠΚ οι ποινές ήταν ονομαστικές και ψευδείς. Μπορεί να ήταν πολύ μεγάλες στα χαρτιά, αλλά εν τέλει εκτιόταν μικρότερο μέρος τους». Αντίθετα, σημειώνουν, «με το νέο ΠΚ οι ποινές είναι ειλικρινείς, αφού οι καταδικασθέντες εκτίουν μεγαλύτερο μέρος της ποινής που επιβάλλεται».

Προσθέτουν επί παραδείγματι ότι για ποινές κάθειρξης αν κάποιος καταδικαζόταν με τον παλιό ΠΚ θα έπρεπε για να απολυθεί με καλή διαγωγή να εκτίσει 1/3 της ποινής του, ενώ με τον νέο ΠΚ θα πρέπει για να απολυθεί με καλή διαγωγή να εκτίσει τα 2/5 της ποινής. Αντίστοιχα, για ισόβια κάθειρξη με τον παλιό ΠΚ έπρεπε να εκτίσει 15 έτη, ενώ βάσει του νέου ΠΚ 16 έτη. «Η τελική ευθύνη για την ακριβή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων κάθε νόμου ανήκει, βέβαια, πάντα στο δικαστήριο που τις εφαρμόζει», τονίζει.

Σημειώνει δε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «η ΝΔ ως κυβέρνηση έκανε αναθεώρηση του νέου ΠΚ για επιμέρους διατάξεις και δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα». Ωστόσο, «το μόνο που έσπευσε να νομοθετήσει αλλάζοντας τον ΠΚ ήταν να επιστρέψει τους δεσμευμένους λογαριασμούς όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη».

 Για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Αναφορικά με το ζήτημα της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ακόμη και με τον προηγούμενο ΠΚ και με βάση το Σύνταγμα, η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα επερχόταν μόνο όταν η δικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη. Δηλαδή μετά και τη διαδικασία αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα». Με λίγα λόγια, συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «και με τον παλιό ΠΚ οι καταδικασμένοι πρωτόδικα χρυσαυγίτες δεν θα στερούνταν σήμερα των πολιτικών τους δικαιωμάτων».

Προσθέτει ότι ο νέος ΠΚ προέβλεψε μετά από αμετάκλητη απόφαση την αυτοδίκαιη έκπτωση από κάθε δημόσιο αξίωμα, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα και σημειώνει πως «αυτό που απαιτείται, όπως είχε επισημάνει και η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, είναι τροποποίηση στην εκλογική νομοθεσία, ώστε να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ανακήρυξης πολιτικών κομμάτων και των κωλυμάτων εκλογιμότητας». Κάτι που, όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έγινε λόγω των πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο, ένα μήνα μετά τις αλλαγές στον ΠΚ και για το οποίο η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα ενάμισι χρόνο και τώρα κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ». «Για αυτόν τον λόγο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει γίνει διακομματικά νομοθετική πρόβλεψη που να λύνει το συγκεκριμένο ζήτημα», σημειώνει.

Πέτσας : Ανίερη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ- Χρυσής Αυγής

Της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, προηγήθηκε άλλη της ΝΔ στην οποία αναφερόταν: «Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να «πέσουν στα μαλακά». Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «επιβεβαίωσε με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο την ανίερη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ -Χρυσής Αυγής».

Επικρίνοντας το ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μυωπική και μικροπολιτική συμπεριφορά που επί χρόνια πρόσφερε μανδύα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης σε ένα μόρφωμα ντροπή για τη Δημοκρατία, δεν θα βρεί ποτέ ξανά μιμητές σε δημοκρατικά κόμματα».

Και το ΚΙΝΑΛ κατά ΣΥΡΙΖΑ

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι», σχολίασε από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής.

Σφοδρή αντιπαράθεση και στη Βουλή

Την ένταση στο κοινοβούλιο πυροδότησε η στάση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος επέλεξε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα μέλη του ναζιστικού μορφώματος θα διατηρήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Ο ίδιος μεταφέροντας όπως είπε πρόταση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας ώστε να αφαιρεθεί το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους χρυσαυγίτες.

«Με βάση το νέο ποινικό κώδικα η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που το συνέταξε έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας, δηλαδή κατεξοχήν ζήτημα αρμοδιότητας, πρωτοβουλίας του υπουργείου Εσωτερικών», είπε,  χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, και συνέχισε:

«Και ενημερώνω και τον κύριο Υπουργό και το Σώμα και ορισμένους φίλους παλαιότερα μελών και απόψεων της Χρυσής Αυγής που φωνασκούν τώρα, ότι αν δεν το κάνει μέχρι το μεσημέρι τότε θα καταθέσουμε εμείς δική μας βουλευτική τροπολογία και θα ζητήσουμε να γίνει αποδεκτή».

Θεοδωρικάκος: Ζητάτε και τα ρέστα

Η τοποθέτηση Ραγκούση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος σημείωσε: «αντί να ζητήσει συγγνώμη που διαμόρφωσε ευνοϊκότερο νομικό πλαίσιο για τους υπόδικους του ναζιστικού μορφώματος, έρχεται σήμερα και ζητά τα ρέστα».

«Γεννηθήκατε στις ρίζες του τεχνητού διχασμού που εσείς δημιουργήσατε με την ανευθυνότητα και την δημαγωγία σας. Δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι η παράταξη της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ότι μπορούν να ενώνουν τους έλληνες και να διασφαλίζουν την ενότητα των Θεσμών. Οσα δεν κάνατε τα κάνουμε εμείς. Υπάρχει απόφαση Δικαιοσύνης που στέλνει τους φασίστες στην φυλακή και αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επόμενη της γιορτής της Δημοκρατίας για να βρείτε ένα τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε. Είστε αυτοί που διχάζετε την χώρα και τον λαό και ψάχνετε να βρείτε τον τρόπο».

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε πως  “οφείλετε να γνωρίζετε το σύνταγμα της χώρας. Σας διαβαζω κ. Ραγκούση από το Σύνταγμα των Ελλήνων άρθρο 51 ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα. Αμετάκλητης ποινικής καταδίκης. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να γνωρίζει τι σημαίνει να είναι αμετάκλητη  ποινική καταδίκη. Μαζέψτε τις συνδικαλιστικές προτάσεις σας. Έχετε μείνει μόνοι.»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε ότι θα υπάρξει τροποποίηση για το επίμαχο ζήτημα με τα πολιτικά δικαιώματα και ότι σύντομα θα έρθει νόμος – όπως είπε – ώστε να μην μπορούν να κατέβουν στις εκλογές τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Πάντως, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρξει ρύθμιση.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024