Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα διαφορετικό «δεν ξεχνώ» για την Χρυσή Αυγή

Ένα διαφορετικό «δεν ξεχνώ» για την Χρυσή Αυγή

Το πέρας της δίκης της Χρυσής Αυγής έδωσε αφορμές σε πολλούς για την γνωστή πολιτική σπέκουλα. Κατά τρόπο παράδοξο και επί της ουσίας αθέμιτο, πολιτικοί παράγοντες, κάποιοι εκ των οποίων και πολιτειακοί, όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο. Για ποιο λόγο; Να διαδηλώσουν για κάτι; Να ασκήσουν πίεση στην Δικαιοσύνη; […]

Το πέρας της δίκης της Χρυσής Αυγής έδωσε αφορμές σε πολλούς για την γνωστή πολιτική σπέκουλα. Κατά τρόπο παράδοξο και επί της ουσίας αθέμιτο, πολιτικοί παράγοντες, κάποιοι εκ των οποίων και πολιτειακοί, όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο. Για ποιο λόγο; Να διαδηλώσουν για κάτι; Να ασκήσουν πίεση στην Δικαιοσύνη; Να δείξουν πόσο δημοκράτες είναι; Να έχουν ένα άλλοθι συμμετοχής σε μία ιστορική στιγμή;

Το φαινόμενο δείχνει μέχρις ενός σημείου και πολιτική υπανάπτυξη. Η κινητοποίηση που υπήρξε εν όψει της ανάγνωσης της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, στην ουσία έκανε την πρωτεύουσα της χώρας να χορεύει στους ρυθμούς της. Υπό αυτό το πρίσμα, ήταν άστοχο.

Η ανάγκη και η αγωνία για την επίδειξη δημοκρατικού φρονήματος, ειδικά από εκείνους οι οποίοι σχεδόν τίποτε δεν έκαναν για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου εν τη γενέσει του ή και στην εξέλιξή του, πολύ διαφορετικά στοιχεία φανερώνει.

Για μία ακόμη φορά η σπέκουλα κυριαρχεί.

Οφείλουν όμως όλοι να θυμούνται ότι πολλοί από εκείνους που συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο, είχαν συνευρεθεί με τους Χρυσαυγίτες σε πλατείες και σε άλλες χαριτωμένες, τάχα αντιμνημονιακές, εκδηλώσεις. Ήταν ο κοινός σκοπός που τότε αγίαζε τα μέσα.

Δεν πρέπει να λησμονεί επίσης κανείς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής μπλόκαρε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014 και οδήγησαν τη χώρα στη γνωστή μεγάλη περιπέτεια.

Όπως και δεν πρέπει να λησμονούνται τα πολλά και ποικίλα δημοσιογραφικά «ξεπλύματα» της Χρυσής Αυγής και των πρωτοπαλίκαρων της, είτε με πολιτικά και δημοκρατικά άλλοθι, είτε και με στοιχεία τάχα αθώου lifestyle.

Ούτε και πρέπει να ξεχνά κανείς ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα μαγειρέματα του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωνε ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι στη Βουλή», όπου η Χρυσή Αυγή τότε εκπροσωπούνταν. Αντιθέτως, για τον Σταύρο Δήμα, υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας λίγο νωρίτερα, υπήρχαν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.

Και ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου, καλό και χρήσιμο είναι να συνειδητοποιεί κανείς, ότι πολλοί από εκείνους που διαδήλωναν την Τετάρτη στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έχουν ψηφίσει την απλή αναλογική. Ευτυχώς κάποιοι άλλοι είχαν την ύστατη στιγμή την διορατικότητα να μην δώσουν την (προφανώς ευπρόσδεκτη) ψήφο τους, ώστε να μην συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και να ματαιωθεί η δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών του 2019 με αυτό το σύστημα.

Για όσους δεν το θυμούνται, η Χρυσή Αυγή σε εκείνες τις εκλογές είχε λάβει 2,93%.

Αν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε περάσει, σήμερα θα ήταν στη Βουλή…

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024