Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δίκη Χρυσής Αυγής : Απαίτηση για καταδικαστική απόφαση των εγκλημάτων των νεοναζί

Δίκη Χρυσής Αυγής : Απαίτηση για καταδικαστική απόφαση των εγκλημάτων των νεοναζί

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει ενόψει της 7ης Οκτωβρίου και σύσσωμος ο δημοκρατικός κόσμος στην Ελλάδα κινητοποιείται με μια ξεκάθαρη απαίτηση: την ποινική καταδίκη της Χρυσής Αυγής για τα εγκλήματά της. Πρωτοβουλίες από τη Φ. Γεννηματά, στο Εφετείο Αθηνών θα δώσει το παρών ο Δ. Κουτσούμπας

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου στη μεγαλύτερη πολιτική δίκη της μεταπολίτευσης. Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει ενόψει της 7ης Οκτωβρίου και σύσσωμος ο δημοκρατικός κόσμος στην Ελλάδα κινητοποιείται με μια ξεκάθαρη απαίτηση: την ποινική καταδίκη της Χρυσής Αυγής για τα εγκλήματά της ως συνέχεια της πολιτικής της καταδίκης με το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 όπου τέθηκε εκτός βουλής χάρη στην ψήφο των Ελλήνων πολιτών.

Κορυφαίο πολιτικό γεγονός

Μάλιστα εκτός των κινητοποιήσεων που διοργανώνουν κοινωνικοί και αντιφασιστικοί φορείς, μεγάλη κινητοποίηση αναμένεται και από τα κόμματα, ενώ και η παρουσία στις 7 Οκτωβρίου πολιτικών αρχηγών στο δικαστήριο κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου σηματοδοτεί το ειδικό βάρος αυτής της δίκης για την καταδίκη των εγκλημάτων των νεοναζί. Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από την επικοινωνία του με τα κομματικά επιτελεία ενόψει της 7ης Οκτωβρίου είναι πως βρίσκονται σε συνθήκες προετοιμασίας ενός ξεσηκωμού προκειμένου να απαιτήσουν από την Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Εξ’ αντικειμένου άλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι συνολικά 18 πρώην βουλευτές και δύο ακόμα μέλη της Χρυσής Αυγής -που ως κόμμα είχε κοινοβουλευτική παρουσία από το 2012 ως το 2019- κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας τα μέλη διέπραξαν μια σειρά βίαιων εγκλημάτων, αποτελεί από μόνο του ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας.

Επίσης, 45 μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλα ποινικά αδικήματα, ενώ άλλα τρία κατηγορούνται για ελάσσονα αδικήματα που σχετίζονται με ψευδορκία και οπλοκατοχή.

Οι δικαστές θα ανακοινώσουν επίσης την ετυμηγορία τους για τρία ανεξάρτητα εγκλήματα: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Αιγύπτιου ψαρά Abouzid Embarak στις 12 Ιουνίου 2012, και τη δολοφονική απόπειρα εναντίον μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.

Σε συνθήκες ανόδου της ακροδεξιάς

Σε συνθήκες δε, ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η όποια απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει επίδραση μόνο στην εσωτερική κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, αλλά θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και θα έχει διεθνή απήχηση. Άλλωστε ένας εκ των υπόδικων ο Γιάννης Λαγός είναι εν ενεργεία ευρωβουλευτής (είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή και ανεξαρτητοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές του 2019) ενώ και ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει ανακοινώσει την ίδρυση νέου ακροδεξιού κόμματος.

Για τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της χώρας αυτό που κρίνεται στις 7 Οκτωβρίου δεν είναι η ενοχή της Χρυσής Αυγής που είναι αυτονόητη αλλά κρίνεται παράλληλα και η αξιοπιστία της ελληνικής δικαιοσύνης και κατά πόσον αυτή θα ανταποκριθεί στο παλλαϊκό αίτημα για την καταδίκη των νεοναζί εγκληματιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο παράγοντας αυτός είναι εξόχως κρίσιμος καθώς έχει προηγηθεί η πρόταση -πλυντήριο για τη Χρυσή Αυγή- της εισαγγελέως η οποία χρησιμοποίησε ως αποδιοπομπαίο τράγο το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά για να ρίξει στα μαλακά τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής προτείνοντας την απαλλαγή όλων των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση!

Το παρών από πολιτικούς αρχηγούς

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήδη ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανακοίνωσε ότι θα παραβρεθεί στις 7 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών, το ΚΙΝΑΛ έχει ανακοινώσει καμπάνια διαδικτυακή και εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχει η ίδια η Φώφη Γεννηματά.

Ενώ συζήτηση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει και για αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ότι θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού ενώ σίγουρα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο Εφετείο. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένονται και από το ΜέΡΑ25 και το Γιάνη Βαρουφάκη.

Μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί

Όπως ανακοίνωσε η Χαριλάου Τρικούπη, ενόψει της δικαστικής απόφασης για την Χρυσή Αυγή, το Κίνημα Αλλαγής ξεκινά διαδικτυακή καμπάνια, οργανώνει ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση και θα είναι παρόν εντός και εκτός του Εφετείου Αθηνών στις 7 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ξεκινά διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο «Μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί», ενώ στις 6 Οκτωβρίου, παραμονή της απόφασης, στις 18.30 θα προβληθεί ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση, στην οποία θα μιλήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η Βασιλική Γεωργιάδου (καθηγήτρια στο Πάντειο), ο Γιάννης Ιωαννίδης (πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης (επικεφαλής συνηγορίας του Solidarity Now), o δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, ενώ θα συντονίσει η δημοσιογράφος των «Νέων», Τζίνα Μοσχολιού.

Η εκδήλωση θα προβληθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κινήματος Αλλαγής, της Προέδρου, του ΠΑΣΟΚ και ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Ανώτατες ποινές

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα βρίσκεται την Τετάρτη στις 7 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση στη δίκη της ναζιστικής-εγκληματικής Χρυσής Αυγής, καθώς και στη συγκέντρωση που καλούν συνδικάτα, σωματεία, φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουτσούμπας έχει δηλώσει πως η ολοκλήρωση της δίκης Χρυσής Αυγής «πρέπει να σηματοδοτήσει ένα και μόνο πράγμα: Οι ναζιστές εγκληματίες να βρεθούν στη φυλακή με τις ανώτατες ποινές!».

Καθημερινά σποτ για τον εγκληματικό χαρακτήρα της ΧΑ

Ήδη η νεολαία του ΚΚΕ, η ΚΝΕ θα δημοσιεύει κάθε μέρα ένα σποτ με ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, ως κίνητρο της εγκληματικής της δράσης, αλλά και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της.

Επίδραση πολύ πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας

«Οι κατηγορίες εναντίον των αρχηγών και μελών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αποκαλύπτουν μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Η ετυμηγορία αυτή, σε μια εμβληματική δίκη ενός ακραίου ακροδεξιού κόμματος με επιθετική ρητορική ενάντια στους μετανάστες/ριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έχει επίδραση πολύ πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας» σημειώνει ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνησίας και συμπληρώνει πως «ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα σε αυτή την υπόθεση-ορόσημο, ότι τα εγκλήματα μίσους δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά, μπορεί να έχει επίσης σημαντική επίδραση στην αποτροπή της ρατσιστικής βίας στο μέλλον».

Γίνεται τραγούδι

Το σύνθημα της επιτυχημένης καμπάνιας «Δεν είναι αθώοι_ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ» γίνεται τραγούδι ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό με μία ξεκάθαρη απαίτηση: τη συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τους συντελεστές του τραγουδιού, η 7η Οκτωβρίου θα είναι μία μέρα ορόσημο για το αντιφασιστικό κίνημα, για την ελληνική δικαιοσύνη και για την ελληνική κοινωνία. Σε αντίθεση με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου που έκανε λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του», η ετυμηγορία βάσει του αναμφισβήτητου αποδεικτικού υλικού που προκύπτει από τη δικογραφία, είναι μία, σαφής και δε χωράει αμφισβήτηση: Δεν είναι αθώοι. Οι Ναζί στη φυλακή.

Θα κριθεί η αξιοπιστία της δικαιοσύνης

«Δεν είναι οι Ναζί που θα κριθούν εκείνη την ημέρα. Οι πράξεις και τα λόγια της Χρυσής Αυγής έχουν αποδειχτεί με αδιάσειστα στοιχεία. Είναι η αξιοπιστία της ελληνικής δικαιοσύνης που κρίνεται, καθώς καλείται να σταθεί στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας. Θα το κάνει ή θα αποδειχθεί τυφλή για μία ακόμη φορά;

Όποια κι αν είναι η απόφαση, ο αντιφασιστικός αγώνας δε σταματά. Ο φασισμός και ο ρατσισμός ενυπάρχουν στην καθημερινότητά μας, απειλούν τη συνύπαρξη των ανθρώπων και αποτελούν δομικά στοιχεία του τρόπου λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος.

Η 7η Οκτωβρίου και η επικείμενη απόφαση θα αποτελέσουν μία ιστορική στιγμή δικαίωσης για τα θύματα της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας. Και φυσικά για τη γυναίκα-σύμβολο αυτού του αγώνα, τη Μάγδα Φύσσα.

Η τέχνη, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, οφείλει να παίρνει θέση ενώνοντας τη φωνή της με όσους μάχονται απέναντι σε ό,τι μας απειλεί. Το τραγούδι αυτό και η οπτικοποίησή του είναι μία κραυγή αλληλεγγύης κι ένα κάλεσμα προς όλους και όλες να δώσουν το παρόν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου (09:00) στο Εφετείο Αθηνών», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Συντελεστές

Σύλληψη – Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Μελαχρινός Βελέντζας

Ενορχήστρωση – Μουσική Εκτέλεση – Μιξάζ: Σπύρος Λούκος

Οπερατέρ – Μοντάζ: Ματτέο Πιτσόκαρο

Colour correction: Μάσσιμο Πιτσόκαρο

Ηχογράφηση – Φώτα: Λευτέρης Δούρος

Leading voices:

Μαρία Βασιλοπούλου | Ειρήνη Τζαμτζή | Αθηνά Χατζηαθανασίου | Παναγιώτα Χαϊδεμένου

Συμμετείχαν στο βίντεο και τραγούδησαν:

Χαλίλ Αλιζάντα, Παναγιώτης Αντωνίου, Νατάσσα Αργυράκη, Μαρία Βασιλοπούλου, Μελαχρινός Βελέντζας, Ελένη Δημητρίου, Λευτέρης Δούρος, Βανέσα Εβμπουομάν, Ειρήνη Εμινίδου, Πάνος Ζαβραδινός, Μαρία Ζουμποπούλου, Μάνος Ζούρας, Μαρίνα Κανελλοπούλου, Αντιγόνη Καρνεσιότη, Κωνσταντίνος Κουτρούμπας, Ελισσάβετ Λαλουδάκη, Κάλλια Λαυρενίδη, Λούκα Λουππίνο, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Κατιφένια Μακρή, Σάντυ Μακροπούλου, Δανάη Μιχάλη, Έντσο Ναβάρρα, Έστερ Ομόμπουντε, Μάσσιμο Πιτσόκαρο, Γιώργος Σαλταβαρέας, Ζήσης Σούρλας, Φιλιώ Σταματοπούλου, Κατερίνα-Ηλέκτρα Τελμετίδη, Ειρήνη Τζαμτζή, Ερασμία Τσίπρα, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Κατερίνα Χρηστάκη, Μάρια Ψαρολόγου.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024