Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν είναι αθώοι»: Παρέμβαση για την καταδίκη των νεοναζί στο Εφετείο Αθηνών

«Δεν είναι αθώοι»: Παρέμβαση για την καταδίκη των νεοναζί στο Εφετείο Αθηνών

Οι συγκεντρωμένοι φορώντας μάσκες ανάρτησαν πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι - Οι ναζί στη φυλακή», μπροστά από μια «μικρογραφία» της δικαστικής αίθουσας.

Παρέμβαση με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή» πραγματοποιήθηκε έξω από το Εφετείο Αθηνών, μερικές μέρες πριν την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

Οι συγκεντρωμένοι φορώντας μάσκες ανάρτησαν πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα, μπροστά από μια «μικρογραφία» της δικαστικής αίθουσας.

Στις 18 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά μαζική πορεία στο Κερατσίνι, για τα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν την καταδίκη των νεοναζί φωνάζοντας «καταδικάστε τους φασίστες».

Το μοιραίο βράδυ

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο  Παύλος Φύσσας, με την σύντροφο και την παρέα του παρακολουθούσε έναν αγώνα ποδοσφαίρου σε καφετέρια στο Κερατσίνι.

Στην ίδια καφετέρια βρίσκονταν μέλη της Χρυσής Αυγής το οποία αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Φύσσα από την αντιφασιστική του δράση. Ανάμεσά στους χρυσαυγίτες ήταν και ο Ιωάννης Άγγος, υπεύθυνος ασφάλειας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής ο οποίος, όπως προέκυψε από τη διαδικασία της ανάκρισης, κάλεσε τον ιεραρχικά ανώτερό του, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της ΤΟ Γιάννη Καζαντζόγλου και τον πληροφόρησε για την παρουσία του Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια.

Σύμφωνα με τον πυρηνάρχη Νίκαιας της ΧΑ Γιώργο Πατέλη, ο Καζαντζόγλου του τηλεφώνησε λίγα λεπτά αργότερα.

Στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της ΧΑ από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Από τις 23:26 ως τις 23:50 ο Πατέλης επικοινώνησε επτά φορές τηλεφωνικά με το βουλευτή της ΧΑ και περιφερειάρχη Πειραιά Γιάννη Λαγό. Υπενθυμίζεται ότι  ο Γιώργος Πατέλης είναι αυτός στον οποίον ανήκουν η φράση «ό,τι κινείται σφάζεται», την οποία είπε στα γραφεία της Νίκαιας το καλοκαίρι του 2012 ο Πατέλης μιλώντας σε άλλους χρυσαυγίτες. Στην ίδια ομιλία ο Πατέλης αναφέρει ότι μόνο αν λάβει έγκριση από τον Γιάννη Λαγό  προχωρά η οποιαδήποτε «δράση».

Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί βρήκαν τον Παύλο Φύσσα αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Ο Φύσσας λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος συνελήφθη εκείνη την ώρα. Το μαχαίρι το είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που πραγματοποίησε τη νεκροτομή, ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Φύσσα τρεις φορές, μία στο μηρό και δύο στο θώρακα. Ο Φύσσας έφερε τραύματα σε δύο ζωτικά όργανα, τον αριστερό πνεύμονα και την καρδιά.

Ενώ ήταν ήδη κρατούμενος, ο Ρουπακιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πυρηνάρχη της ΤΟ Νικαίας Γιώργο Πατέλη, ο οποίος στην συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά το βουλευτή και περιφερειάρχη Πειραιά Γιάννη Λαγό. Στις 00:37 ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, έστειλε ένα SMS στον Λαγό, ο οποίος κάλεσε το Μιχαλολιάκο και στη συνέχεια τον Πατέλη. Ο Πατέλης έπειτα επικοινώνησε πάλι τηλεφωνικά με το Ρουπακιά τρεις φορές.

Η αρχή του τέλους

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ποινικής έρευνας, η Δικαιοσύνη καταλήγει στην παραπομπή ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, της περιόδου 2012-2013, καθώς και πολλών άλλων θεωρούμενων ως στελεχών και ενεργών μελών της.

Το σκεπτικό των δικαστών είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου μόρφωμα, μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Στις 20 Απριλίου του 2015 ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής, στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, με πολλές τεχνικές αλλά και χωροταξικές δυσκολίες που στην πορεία λύθηκαν, καθώς και άλλα προβλήματα που είχαν επίδραση στην εξέλιξη της δίκης, με βασικότερο την μη απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν επί σειρά μηνών να μην μπορούν να πραγματοποιούνται πολλές δικάσιμοι.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 -παραμονή της συμπλήρωσης δύο ετών από τη δολοφονία- ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα. «Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε», λέει χαρακτηριστικά, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Επτά χρόνια μετά την δολοφονία του Φύσσα και 5,5 από την έναρξη της δίκης, οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να λάβουν μία απόφαση: Να επικυρώσουν αυτό που στη συνείδηση του κόσμου είναι γεγονός, ότι η  Χρυσή Αυγή είναι μια φασιστική -εγκληματική οργάνωση.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024