Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Αμνηστία : Να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της Χρυσής Αυγής

Διεθνής Αμνηστία : Να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της Χρυσής Αυγής

Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, η ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει να στείλει με τις αποφάσεις της ένα μήνυμα ενάντια στη ρατσιστική βία.

Πραγματική και αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη και σε αποζημίωση για τα θύματα των εγκλημάτων μίσους και των επιθέσεων στη βάση διακρίσεων στην Ελλάδα ζήτησε η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της.

Λίγο πριν την απόφαση για υπόθεση εναντίον των αρχηγών και μελών της Χρυσής Αυγής, ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μουίζνιεκς επισημαίνει πως η συγκεκριμένη δίκη, που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, «ήταν μια σοβαρή δοκιμασία για το ελληνικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις απειλές μιας οργάνωσης που έχει χρησιμοποιήσει και έχει υποστηρίξει τη βία και τις διακρίσεις».

«Οι κατηγορίες εναντίον των αρχηγών και μελών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αποκαλύπτουν μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Η ετυμηγορία αυτή, σε μια εμβληματική δίκη ενός ακραίου ακροδεξιού κόμματος με επιθετική ρητορική ενάντια στους μετανάστες/ριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έχει επίδραση πολύ πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας» σημειώνει, συμπληρώνοντας πως «ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα σε αυτή την υπόθεση-ορόσημο, ότι τα εγκλήματα μίσους δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά, μπορεί να έχει επίσης σημαντική επίδραση στην αποτροπή της ρατσιστικής βίας στο μέλλον».

Το δικαστήριο

Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα τραγουδιστή Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, το τριμελές Εφετείο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 7 Οκτωβρίου.

Συνολικά 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και δύο μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας τα μέλη διέπραξαν μια σειρά βίαιων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων κατά προσφύγων και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Επίσης, 45 μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλα ποινικά αδικήματα, ενώ άλλα τρία κατηγορούνται για ελάσσονα αδικήματα που σχετίζονται με ψευδορκία και οπλοκατοχή.

Οι δικαστές θα ανακοινώσουν επίσης την ετυμηγορία τους για τρία ανεξάρτητα εγκλήματα: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Αιγύπτιου ψαρά Abouzid Embarak στις 12 Ιουνίου 2012, και τη δολοφονική απόπειρα εναντίον μελών του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού του οργάνου, του ΠΑΜΕ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024