Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : 730.000 νέοι άνεργοι μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου

Βρετανία : 730.000 νέοι άνεργοι μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου

Οι νεότεροι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φαίνεται ότι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, που προκλήθηκε από την πανδημία του κοροναϊού

Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, 730.000 θέσεις εργασίας έχουν εξαφανιστεί από τα μισθολόγια των εταιρειών, με τους νεότερους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης στην απασχόληση.

Η έμμισθη εργασία μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους έχει αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Περικοπές και μειώσεις μισθών

Ο αριθμός των εργαζομένων στα μισθολόγια των εταιρειών μειώθηκε κατά 730.000 μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουλίου, με την απώλεια άλλων 81.000 θέσεων από τον Ιούνιο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των περικοπών στις οποίες προχώρησαν οι εταιρείες που δέχτηκαν τα ισχυρότερα πλήγματα.

Υπήρξαν επίσης μειώσεις μισθών, με τα bonus να μειώνονται κατά 1,2% και τον κανονικό μισθό κατά 0,2%. Πρόκειται για τα πρώτα αρνητικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί από όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία το 2001.

Οι νέοι ήταν εκείνοι που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και εκείνοι που είναι πιθανότερο να πληγούν από την μείωση των ωρών εργασίας. Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει αύξηση των συμβολαίων μηδενικού ωραρίου, στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί από όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία.

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονταν με συμβόλαια μηδενικού ωραρίου αυξήθηκε κατά 156.000 ή κατά 17,4%. Συνολικά, άγγιξε το 1,05 εκατομμύρια.

Μεγαλύτερα θύματα οι νέοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία

Οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών ήταν εκείνοι που υπέφεραν περισσότερο από τις περικοπές θέσεων εργασίας, μαζί με τους εργαζόμενους άνω των 65 ετών που βίωσαν τη μεγαλύτερη μείωση απασχόλησης από όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία. Ο αριθμός των άνω των 65 ετών που εξακολουθούν να εργάζονται μειώθηκε κατά 161.000 στους 1,6 εκατομμύρια στους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο.

Φαίνεται πως πολλά άτομα και από τις δύο ομάδες δεν επιδίωξαν να βρουν νέα θέση εργασίας, καθώς οι επίσημοι δείκτες ανεργίας έχουν σημειώσει πολύ μικρές αλλαγές.

Η μείωση στην απασχόληση είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νεότερων και των μεγαλύτερων εργαζόμενων, όπως και των ανειδίκευτων», εξηγεί ο Τζόναθαν Άθοου, επικεφαλή στατιστικολόγος στο τμήμα οικονομικών στατιστικών της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Οι αριθμοί των περικοπών αρχίζουν να βελτιώνονται τον Ιούνιο, ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις και σε τομείς όπως η φιλοξενία, όμως η ζήτηση εργαζομένων παραμένει χαμηλή».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκείνοι που έμειναν άνεργοι δεν ήθελαν να δουλέψουν, προσθέτει.

«Τα στοιχεία της κύριας έρευνάς μας, δείχνουν ότι έχει υπάρξει αύξηση σε εκείνους που δεν έχουν ούτε αναζητούν εργασία, παρά το γεγονός ότι θα ήθελαν να εργάζονται», τονίζει.

«Επιπλέον, υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων π[ου λένε ότι δεν εργάζονται και δεν λαμβάνουν κανενός είδους πληρωμή».

Πολλοί εργαζόμενοι που πλεονάζουν έχουν καταθέσει αίτηση για επίδομα ανεργίας, αυξάνοντας τον αριθμό των αιτήσεων κατά 94.400 (3,6%) και φτάνοντας συνολικά τα 2,7 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι από τον Μάρτιο, ο αριθμός των αιτήσεων έχει αυξηθεί κατά 116,8% ή κατά 1,4 εκατομμύρια.

Η Ρουθ Γκρέγκορη, οικονομολόγος της Capital Economics, εξηγεί ότι οι ρωγμές που έγιναν αισθητές στα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι «πιθανό να μετατραπούν σύντομα σε χάσμα», με τον δείκτη ανεργίας να αυξάνεται από τα τωρινά επίπεδα του 3,9% περίπου στο 7% μέχρι τα μέσα του 2021.

«Περαιτέρω αυξήσεις στην ανεργία είναι αναπόφευκτες. Βρισκόμαστε στην ηρεμία πριν την καταιγίδα», δήλωσε.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας ανακάλυψε ότι έως και το ένα τρίτο των Βρετανών εργοδοτών αναμένεται να προχωρήσουν σε περικοπές μέχρι τον Οκτώβριο.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024