Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Γιατί η ύφεση «χτυπά» περισσότερο τις γυναίκες;

Κοροναϊός : Γιατί η ύφεση «χτυπά» περισσότερο τις γυναίκες;

Έχει σημειωθεί πολλές φορές ότι η πανδημία κάνει ορισμένες διακρίσεις. Το σκληρότερό της πρόσωπο, όμως, το δείχνει στις μαύρες γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, οι άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους ήταν διπλάσιοι από τις γυναίκες. Όμως από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο, 11,5 εκατ. γυναίκες έχουν μείνει άνεργες στις ΗΠΑ, με τον αντίστοιχο αριθμό για τους άνδρες να κινείται στα 9 εκατ. Μέχρι το τέλος Απριλίου, οι απώλειες θέσεων εργασίας των γυναικών ανέτρεψαν μια δεκαετία προόδου στον τομέα της απασχόλησης.

Οι τρομεροί αριθμοί υπογραμμίζουν την μεταβαλλόμενη φύση του εργατικού δυναμικού και φέρνουν στο επίκεντρο ζητήματα που μέχρι τώρα περνούσαν απαρατήρητα και που συνδέονται με αυτή την αλλαγή. Οι γυναίκες, ιδιαιτέρως εκείνες που ανήκουν σε κοινότητες χρώματος, είναι πιο ευάλωτες στην ξαφνική απώλεια εισοδήματος εξαιτίας του μισθολογικού κενού, αλλά και της εξάρτησής τους από την προσχολική και σχολική αγωγή, προκειμένου να είναι σε θέση να εργαστούν.

«Δεν κάναμε αρκετά μετά την κρίση του 2008»

Η Σ. Νικόλ Μέισον, πρόεδρος και διευθύνον στέλεχος του Ινστιτούτου Έρευνας Νομοθεσίας για τις Γυναίκες (IWPR), δήλωσε στον Guardian: «Δεν κάναμε αρκετά κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008 για να εξασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη θα είναι ισότιμη, και αυτό που ελπίζω είναι ότι αυτή τη φορά θα αξιοποιήσουμε αυτά τα σκληρά μαθήματα και θα εξασφαλίσουμε ότι οι κοινότητες που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα θα έχουν πρόσβαση σε προγράμματα που θα στοχεύουν στην επιτυχημένη ανάκαμψή τους».

Σε αυτή την οικονομική κρίση, η απώλεια θέσεων εργασίας έχει επηρεάσει πολύ περισσότερο τις γυναίκες στις ΗΠΑ, ιδίως εκείνες που ανήκουν στις μαύρες και λατινοαμερικανικές κοινότητες, αφού έπληξε κυρίως τομείς όπως η φιλοξενία, η εστίαση και η εκπαίδευση.

Ποιες γυναίκες πλήττονται περισσότερο;

Οι ισπανόφωνες γυναίκες έχουν βιώσει την πιο έντονη αύξηση της ανεργίας, κατά 21% στη διάρκεια της παρούσας ύφεσης. Τα επίπεδα απασχόλησής τους ουσιαστικά είχαν μείνει σταθερά από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Όταν τα επίπεδα απασχόλησης σημείωσαν μικρή ανάκαμψη τον Μάιο, οι μόνες που δεν είδαν διαφορά ήταν οι μαύρες γυναίκες, εκ των οποίων μία στις έξι ήταν άνεργη εκείνο το μήνα, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Νομικού Κέντρου Γυναικών.

Οι γυναίκες εξασφάλισαν την πλειοψηφία των επανεμφανισθεισών θέσεων εργασίας μεταξύ του Μαΐου και του Ιουνίου, όμως απέχουν ακόμη περισσότερο από ό,τι οι άντρες από τα επίπεδα απασχόλησής τους πριν την πανδημία, σύμφωνα με ανάλυση του IWPR.

Αυτές οι βελτιώσεις δεν αντανακλώνται στις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, όπου η απασχόληση εξακολουθεί να κινείται στο ένα τέταρτο χαμηλότερα σε σχέση με τα προ-κοροναϊού επίπεδα. Με τα παιδιά να είναι πιθανό να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους από το σπίτι το φθινόπωρο, το πρόβλημα δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα αλλά και όλες τις υπόλοιπες, αφού τείνουν να είναι εκείνες που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των γονεϊκών ευθυνών στο πλαίσιο ετεροφυλοφιλικών ζευγαριών.

«Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εργαζόμενες που ανήκουν σε κοινότητες χρώματος, ζητήματα που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών, τους χαμηλότερους μισθούς, την απουσία ευελιξίας και εργασιακής ασφάλειας, έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία», εξηγεί η Μέισον. «Επομένως, η κατάσταση για εκείνες που ήδη αντιμετώπιζαν δυσκολίες πριν την πανδημία απλώς χειροτέρεψε».

Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο πότε θα επαναλειτουργήσουν οι τομείς της φροντίδας των παιδιών, της εστίασης και της ψυχαγωγίας στις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον το 70% των μαύρων μεταναστριών οικιακών βοηθών έχασαν τις δουλειές τους ή είδαν το μισθό ή τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται, σύμφωνα με έρευνα της Εθνική Ένωσης Οικιακών Βοηθών και του Ινστιτούτου Ερευνών Νομοθεσίας. Από τα 800 άτομα που συμμετείχαν από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, το 65% δήλωσαν ότι φοβούνταν ή κινδύνευαν με έξωση ή με διακοπή κάποιας υπηρεσίας κοινής ωφέλειας (νερού, ρεύματος, κλπ) μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Μια ευκαιρία για αλλαγή

Ορισμένες από τις γυναίκες αισιοδοξούν, πιστεύοντας ότι οι εργοδότες τους μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν καλύτερα την αξία τους τώρα που αναγκάστηκαν να αναλάβουν μόνοι τους τα καθήκοντά τους και να δουν πόσο σκληρή είναι η δουλειά τους.

Την αισιοδοξία τους πυροδοτεί και η ανάγκη για αλλαγή. Οι γυναίκες βλέπουν στην κρίση μια ευκαιρία για την κατάκτηση περισσότερων εργασιακών δικαιωμάτων, αφού ορισμένα πάγια προβλήματα, όπως οι χαμηλοί μισθοί, έγιναν τώρα πιο έντονα από ποτέ.

Η Κριστίν Ρόου-Φίνκμπαϊν, γενική διευθύντρια και συνιδρύτρια του οργανισμού MomsRising που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και των οικογενειών τους, αναφέρει: «Τα κενά στο σύστημά μας υπήρχαν πριν την πανδημία. Τώρα, όμως, έχουν μετατραπεί σε καταστροφές και έχουμε απόλυτη ανάγκη κάθε μέλος του Κογκρέσου να εστιάσει στο τι είναι αυτό που πραγματικά αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας και της υγείας του έθνους μας».

Από την πλευρά της η Μέισον, του IWPR, αναφέρει ότι οι συζητήσεις για ζητήματα όπως η πληρωμένη αναρρωτική άδεια είχαν μείνει στο περιθώριο τον Φεβρουάριο, όταν η απειλή του κοροναϊού καραδοκούσε. Τώρα, όμως, που οι άνθρωποι ΄χουν ζήσει με ένα απολύτως απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας, είναι η στιγμή για τη θέσπιση πιο στιβαρών προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

«Είμαι αισιόδοξη για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας οικονομίας που θα χαρακτηρίζεται από περισσότερη ισότητα και θα λαμβάνει υπόψη της ορισμένα από τα προβλήματα που οι γυναίκες και οι οικογένειες αναγκάζονταν να αντιμετωπίσουν μόνες τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως ατομικά και όχι συστημικά, θεσμικά ζητήματα», τονίζει η Μέισον. «Και αυτό που καταλαβαίνουμε τώρα, αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι το αποτέλεσμα κατεστραμμένων συστημάτων που δεν λειτουργούν για την πλειοψηφία των Αμερικανών και των υπόλοιπων ανθρώπων».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024