Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κινδυνεύουν καθώς παλεύουν να ξεπεράσουν την κρίση του κοροναϊού, να επαναλάβουν τα λάθη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και βύθισε τον πλανήτη σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, προειδοποίησε ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κινδυνεύουν καθώς παλεύουν να ξεπεράσουν την κρίση του κοροναϊού, να επαναλάβουν τα λάθη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και βύθισε τον πλανήτη σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Το κλειδί για την ανάκαμψη, υποστηρίζει μιλώντας στο Financial News, περιλαμβάνει το άνοιγμα των οικονομιών με υγιή, υπεύθυνο τρόπο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις της μακροπρόθεσμης ανασφάλειας των νοικοκυριών και τα προβλήματα στο μέτωπο της παραγωγικότητας.

«Η παγκόσμια ύφεση παραμένει κίνδυνος, αλλά μπορεί να μειωθεί μέσω κατάλληλων κυβερνητικών πολιτικών και υγιών αλλαγών στην ατομική συμπεριφορά», είπε ο El-Erian που διετέλεσε και αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι η επανάληψη σφαλμάτων πολιτικής της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: να κερδίσουμε δηλαδή τον πόλεμο ενάντια στην απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης, αλλά, κυρίως, να αποτύχουμε να διασφαλίσουμε… υψηλή, χωρίς αποκλεισμούς, διαρκή οικονομική ανάπτυξη».

Ο ίδιος, σημείωσε τρεις προτεραιότητες που πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις έγκαιρα:

«Μέτρα ανακούφισης για τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, ώστε να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ζημιές που έχουν ήδη προκληθεί, καθιστώντας την περίοδο διαβίωσης με την Covid-19, πιο υγιή και οικονομικά παραγωγική. Πρόνοια για τις αρνητικές μακροπρόθεσμες πιέσεις στην παραγωγικότητα και αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανασφάλειας των νοικοκυριών».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr