ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλει τον Μπάμπις για απειλές κατά αποστολής του
Η αποστολή εκτίμησε εξάλλου ότι «δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα ή μηχανισμός» στην Τσεχία «που να εμποδίζει τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων» σε ό,τι αφορά τη διανομή ευρωπαϊκών πόρων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε με χθεσινή του απόφαση τη χρήση «δυσφημιστικών και γεμάτων μίσος» δηλώσεων του πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιςς έναντι ευρωβουλευτών που βρίσκονταν σε αποστολή στη χώρα του για να ελέγξουν τις καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων εις βάρος του.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου Μόνικα Χόλμάιερ, που ανήκει στο ΕΛΚ και ήταν επικεφαλής της αποστολής των έξι ευρωβουλευτών που επισκέφθηκαν την Τσεχία τον Φεβρουάριο, είχε αναφερθεί ήδη από την Πέμπτη στις «τεράστιες πιέσεις» που δέχθηκαν στη διάρκεια αυτής της αποστολής.
«Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο επιθετικότητας», κατήγγειλε, εξηγώντας ότι αρκετά μέλη της αποστολής «δέχθηκαν απειλές από την κορυφή της κυβέρνησης».
Η αποστολή εκτίμησε εξάλλου ότι «δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα ή μηχανισμός» στην Τσεχία «που να εμποδίζει τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων» σε ό,τι αφορά τη διανομή ευρωπαϊκών πόρων.
Παράλληλα με την αποστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των πολιτικών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Μπάμπις. Ο Τσέχος πρωθυπουργός έφτιαξε μεγάλη περιουσία δημιουργώντας τον όμιλο Agrofert, μέσω του οποίου δραστηριοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, στην παρασκευή χημικών και τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Μπάμπις, που αρνείται ότι έχει κάνει κάτι επιλήψιμο, κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργήσει τον ξενοδοχειακό του όμιλο και τη γεωργική του βιομηχανία κοντά στην Πράγα το 2007, τέσσερα χρόνια προτού ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα.
Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία έγινε δεκτή με 510 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 101 αποχές, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει τους κατάλληλου μηχανισμούς ώστε να αποτρέπεται οι σύγκρουση συμφερόντων στη διανομή ευρωπαϊκών πόρων.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν είναι η δημοσίευση των τελικών ωφελούμενων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς και πλατφόρμες πληρωμών που θα συνδέονται άμεσα με ένα φυσικό πρόσωπο.
«Οι υπάρχοντες μηχανισμοί προφανώς είναι ανεπαρκείς», τόνισε η Χόλμαϊερ.
Από την πλευρά της η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μισέλ Ριβασί χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο Μπάμπις συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ ενώ «εξακολουθεί να φέρεται (…) να προσπάθησε να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρος για τις δικές του εταιρείες».
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Πολλοί τραυματίες από το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία
- Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη στη Θεσσαλονίκη με λεία κοσμήματα αξίας 12.000 ευρω
- Ο Λευτέρης Πετρούνιας διεκδικεί μετάλλιο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Καϊρου
- Αποστολία Ζώη: Το ατύχημα της τραγουδίστριας – Τι λέει η ίδια
- Σιθωνία: «Μόλις έπεσε η στάθμη του νερού…» – Πώς εντοπίστηκαν το ανθρώπινο κρανίο και τα οστά σε ξενοδοχείο
- Άρης: Οι συναντήσεις που είχε ο Γρηγορίου για το ματς με τον Λεβαδειακό
- Greece’s Minimum Wage Debate: High Ratios, Complex Trade-Offs
- Ξεκίνησαν να αποστέλλουν τα πρώτα «ραβασάκια» οι έξυπνες κάμερες – Τι ισχύει αν δεν πληρωθούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442