Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιμονή στις μεταρρυθμίσεις

Επιμονή στις μεταρρυθμίσεις

Οι πρόσθετοι πόροι από την ΕΕ και το ΕΣΠΑ 2021-2027 προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για θωράκιση της οικονομίας μέσα από την ενδυνάμωση μεταποιητικών επιχειρήσεων

Του Γιώργου Ξηρογιάννη

Σε αντίθεση με την κρίση του 2009, σήμερα όλοι οι κλάδοι επηρεάζονται από την υγειονομική κρίση. Eτσι για ακόμα μια φορά μπαίνει επί τάπητος η ανάγκη μεγέθυνσης της οικονομίας που προέρχεται από τη βιομηχανία. Η βιομηχανία μπορεί να διατηρεί σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να δίνει δουλειές στις μικρότερες επιχειρήσεις, ειδικά στις περιφέρειες και να στηρίζει τις εξαγωγές πολλαπλάσια από άλλους κλάδους της οικονομίας.

Σίγουρα, προέχει η προστασία της ζωής με την αναβάθμιση των δομών και υπηρεσιών υγείας να είναι απαραίτητη. Oμως, οι πρόσθετοι πόροι από την ΕΕ και το ΕΣΠΑ 2021-2027 προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για θωράκιση της οικονομίας μέσα από την ενδυνάμωση μεταποιητικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων που αποτελούν το διαχρονικό κορμό της οικονομίας. Πέρα από την στήριξη της ρευστότητας, οι προτεραιότητες διαμορφώνονται ως εξής:

Πρώτον, επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας, με εστίαση στη Βιομηχανία 4.0 και την κυκλική οικονομία.

Δεύτερον, μεγέθυνση των μικρότερων επιχειρήσεων και βελτίωση επιδόσεων που υπολείπονται διαχρονικά της ΕΕ όπως η παραγωγικότητα και η διεθνής ανταγωνιστικότητα τους.

Τρίτον, επιτάχυνση υποδομών με αναπτυξιακό αποτύπωμα όπως περιφερειακά λιμάνια, μαρίνες, υδατοδρόμια, έξυπνα δίκτυα ενέργειας, νέα ευρυζωνικά δίκτυα, σιδηροδρομικές συνδέσεις, περιφερειακές οδικές συνδέσεις, εμπορευματικά κέντρα, αστικές αναπλάσεις, κτλ.

Τέταρτον, τα προγράμματα στήριξης της εργασίας να συμπληρωθούν με επανακατάρτιση εργαζομένων και απόκτηση νέων δεξιοτήτων, ειδικά σε ψηφιακές τεχνολογίες.

Τέλος, απαιτείται επιμονή σε μεταρρυθμίσεις ώστε να αναταχθεί η μειωμένη επενδυτική ανταγωνιστικότητα της χώρας. Να σημειωθεί η υποχώρηση δύο θέσεων στον δείκτη WEF (πλέον 57η) και 7 θέσεων στον δείκτη Doing Business (πλέον 79η) το 2019.

Ο Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΣΕΒ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024