Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Επιτροπή Εφέσεων έβαλε ταφόπλακα

Η Επιτροπή Εφέσεων έβαλε ταφόπλακα

Ο ΠΑΟΚ έχει το δικαίωμα να πάει στο CAS. Που θα συνεδριάσει του χρόνου και που στη μόνη υπόθεση πολυιδιοκτησίας, που έχει ασχοληθεί, έβγαλε απόφαση υποβιβασμού...

Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκανε γνωστό προχθές ότι δεν έγιναν δεκτές οι εφέσεις του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης: η βαθμολογία του πρωταθλήματος παραμένει ως έχει με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται πλέον 14 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη να πλησιάζει τη ζώνη του υποβιβασμού. Οι πρωτόδικες αποφάσεις που έβγαλαν θυμίζω δυο διαφορετικοί δικαστές, αφού οι υποθέσεις εξετάστηκαν διαφορετικά, παραμένουν σε ισχύ. Και πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν, όταν και ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη δεν προσκόμισαν τίποτα που να δημιουργεί μια έστω αμφιβολία για την (και με τη βούλα των δικαστηρίων πλέον) ενοχή τους.

Φόροι

Θυμίζω εν τάχει τι σε αυτή την υπόθεση δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από την πλευρά των καταδικασμένων. Η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε τρεις φορές: πρώτα ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, έπειτα από δυο διαφορετικούς αθλητικούς δικαστές και στη συνέχεια στην Επιτροπή Εφέσεων – θυμίζω ότι τα δικαστικά όργανα είναι στελεχωμένα από τακτικούς δικαστές. Ποτέ λοιπόν δεν αμφισβήτησε ότι ο Ιωάννης Καλπαζίδης, πρώην σερβιτόρος που αγόρασε μέσω της εταιρείας RFA τη θυγατρική εταιρεία της Ξάνθης VIALAND, (ιδιοκτήτρια του προπονητικού κέντρου, ξενώνα και των γραφείων της ομάδας) είναι ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη και η εταιρεία του έχει αποκλειστικές σχεδόν σχέσεις με τις εταιρείες του. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ότι η εταιρεία του Καλπαζίδη, η RFA Promotion, πλήρωσε τη σεζόν 2014-15 το ποσό των 1,7 εκατ.

ευρώ συνολικά για 7 ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ καταβάλλοντας τους χρήματα στην Κύπρο, ώστε να μην πληρωθούν οι φόροι στο ελληνικό Δημόσιο! Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ότι ο Καλπαζίδης μετέφερε όλα τα χρήματα (6,7 εκατομμύρια ευρώ) που έβγαλε από την RFA στην Dimera, την εταιρεία στην οποία ανήκει ο ΠΑΟΚ και της οποίας ο εκπρόσωπος στην εκδίκαση της υπόθεσης στην ΕΕΑ δεν θυμόταν αν συνεργάζεται ή όχι με τον Καλπαζίδη.

Σχέσεις

Πάμε παρακάτω. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ότι για τις δραστηριότητες της RFA κάνει έρευνα και η Αρχή για το ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος – απλά ποτέ δεν μάθαμε πού βρίσκεται ο σχετικός φάκελος που είχε στα χέρια της η κ. Αννα Ζαΐρη, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής. Ποτέ επίσης δεν αμφισβητήθηκε ότι η εταιρεία VIALAND, κάτοχος των εγκαταστάσεων της Ξάνθης, και η ΠΑΕ Ξάνθη έχουν στο συμβούλιό τους τα ίδια άτομα. Και τέλος ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ότι η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ είχαν τα δυο τελευταία χρόνια τουλάχιστον στενότατες σχέσεις ποδοσφαιρικής συνεργασίας με ανταλλαγές ποδοσφαιριστών κ.λπ. Πώς διάβολε με αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων να είναι διαφορετική;

Τελικά

Πέρα φυσικά από αυτά τα δεδομένα υπήρχαν κι άλλα. Ο περίφημος Καλπαζίδης δεν εμφανίστηκε ποτέ να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις του, προσωπικές και επιχειρηματικές, με τον θείο του. Θυμίζω ότι η Ξάνθη έχει καταδικαστεί και από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, που έστειλε μάλιστα όλα τα στοιχεία που είχε στην κατοχή της και στην UEFA. Οταν η ιστορία βγήκε στο φως η Ξάνθη επαναλάμβανε διαρκώς ότι στην περίπτωση της μεταβολής του ιδιοκτησιακού της καθεστώς όλα είναι καλώς καμωμένα. Οι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Ξάνθης, που κατηγορήθηκαν ως «παρένθετα πρόσωπα», ο Χρήστος Πανόπουλος και ο Πολυχρόνης Συγγελίδης, αρχικά απλά εμφάνισαν μια επιστολή του Καλπαζίδη στην οποία αυτός φέρεται να τους απαντά ότι δεν έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ, λες και θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο. Οι δυο δεν παρουσίασαν καν μια υπεύθυνη δήλωση ή μια δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου που να δείχνει ότι ενδιαφέρθηκαν για τις σχέσεις του αγοραστή με τον Σαββίδη – έστω τυπικά. Τελικά η Ξάνθη παραδέχτηκε ότι δεν δηλώθηκε τίποτα στην ώρα του «παρά μόνο τηλεφωνικά». Ο Πανόπουλος και ο Συγγελίδης, πολύ μετά την πρώτη εκδίκαση, υπενθύμισαν απλά τις δικές τους δραστηριότητες, αρνούμενοι τον χαρακτηρισμό των παρένθετων προσώπων. Ομως από πότε αυτό σε απαλλάσσει από το να παριστάνεις τον ιδιοκτήτη μιας ομάδας δεν μας το εξήγησαν ποτέ. Μας είπαν απλά ότι επειδή είναι πλούσιοι και έχουν μεγάλη παρουσία στον χώρο δεν μπορεί παρά να είναι αθώοι. Κανένα δικαστήριο δεν πείστηκε.

Απόφαση

Κανένα επίσης δικαστήριο δεν πείστηκε για το ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έκανε μεροληπτική έρευνα: ακόμα και τα πολιτικά δικαστήρια στα οποία προσέφυγε ο ΠΑΟΚ δεν δέχτηκαν αυτούς τους ισχυρισμούς, που αποτελούν λασπολογία. Η ίδια η υπερασπιστική γραμμή του ΠΑΟΚ ήταν εξ αρχής μια προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης και μόνο.

Ακούσαμε ότι ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον Σαββίδη, αλλά στη γυναίκα του και μετά είδαμε τον ίδιο να παίρνει μέρος στη σύσκεψη των τεσσάρων στο «Μεγάλη Βρετανία» ως ιδιοκτήτης της ομάδας! Ακούσαμε ως υπερασπιστική γραμμή του ΠΑΟΚ ότι ο Σαββίδης δεν έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και επομένως δεν μπορεί να συνεργάζεται και με τον Καλπαζίδη, όταν οι εταιρείες θείου και ανιψιού συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο! Ακούσαμε ότι «οι αθλητικοί δικαστές δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης και ότι η Επιτροπή Εφέσων υποχρεωτικά θα μπει». Μπήκε. Κι έβγαλε την ίδια απόφαση.

Η ουσία της υπόθεσης αυτής είναι μια και μόνη: ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη σώθηκαν από υποβιβασμό μετά την τροποποίηση του σχετικού αθλητικού νόμου για την πολυιδιοκτησία, τροποποίηση που έκαναν σε ένα βράδυ η Λίνα Μενδόνη και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μετά τη χθεσινή απόφαση είναι δυο ευεργέτες του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης: αν δεν υπήρχαν οι δυο ΠΑΕ θα είχαν σήμερα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Διαφορά

Ηταν έκπληξη η απόφαση; Για όποιον έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης όχι. Αλλά και όποιος δεν έχει παρακολουθήσει πολύ την ιστορία αρκεί να δει τις τελευταίες δηλώσεις του Τάκη Μπαλτάκου, του νομικού εκπρόσωπου του ΠΑΟΚ, για να καταλάβει πως ελπίδα αθώωσης δεν υπήρχε. Ο Μπαλτάκος συνεχώς ζητά να ακυρωθεί το πρωτάθλημα δείχνοντας με τον τρόπο του πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει καμία τύχη να το κερδίσει! Ολες οι δηλώσεις του δικηγόρου αφορούν την ακύρωση του πρωταθλήματος, ακριβώς γιατί αυτός γνώριζε ότι η διεκδίκησή του από τον ΠΑΟΚ είναι αδύνατη. Πλέον και η κατάληψη της δεύτερης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είναι δύσκολη: αν για τον ΠΑΟΚ είναι απίθανο να καλύψει 14 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό, δεν θα είναι απλό να κρατήσει, αν γίνουν τα play off, κι αυτόν τον ένα βαθμό διαφορά που έχει από την ΑΕΚ.

CAS

Να μην το ξεχάσω. Ο ΠΑΟΚ έχει το δικαίωμα να πάει στο CAS. Που θα συνεδριάσει του χρόνου και που στη μόνη υπόθεση πολυιδιοκτησίας, που έχει ασχοληθεί, έβγαλε απόφαση υποβιβασμού…

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024