Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκκλησία, κοροναϊός και Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς πιστούς

Εκκλησία, κοροναϊός και Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς πιστούς

Οι ναοί θα έπρεπε να παραμείνουν κλειστοί όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, με ευθύνη της Εκκλησίας. Σεβαστή η πίστη του καθενός αλλά εδώ παίζεται η ζωή όλων μας

Η πίστη του καθενός είναι αδιαπραγμάτευτη. Και σεβαστή από τους πάντες, είτε κάποιος είναι άθεος είτε αλλόθρησκος.

Ομοίως σεβαστός είναι και ο πόνος που νιώθουν εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας, γιατί φέτος δεν θα πάνε στην Εκκλησία.

Ούτε Μεγάλη Εβδομάδα, ούτε Ακάθιστος Υμνος, ούτε Επιτάφιος και φυσικά ούτε Ανάσταση με βάση τα έθιμα που ισχύουν εδώ και αιώνες.

Φέτος ο κοροναϊός αναγκάζει τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και να μην πάνε στους ναούς.

Κι αναγκάζει την Εκκλησία να πάρει δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις για το καλό της δημόσιας υγείας.

Όμως, το να ασχολούμαστε επί διήμερο με αυτό το θέμα, όπως και με το αν ορισμένοι δήμαρχοι –σοβαροί ή βλαχοδήμαρχοι δεν έχει καμιά σημασία- θα κάνουν ντελίβερι το Ιερό Φως, αυτό πάει πολύ.

Την ώρα που έχουν πεθάνει πάνω από 80 συνάνθρωποί μας κι εκατοντάδες άλλοι δίνουν μάχη στις Εντατικές.

Τη στιγμή που 11 εκατ. Ελληνες υπομένουν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινήσεών τους και της ελευθερίας τους, κάποιοι αποφάσισαν να αναγάγουν σε μείζον θέμα το πώς (δεν) θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα.

Και την ώρα που διαβάζουμε για τις εκατόμβες νεκρών σε όλο τον κόσμο και τον πανικό που ενσπείρει ο κοροναϊός στην ανθρωπότητα εμείς εδώ κάνουμε παιχνιδάκια.

Το μπάχαλο και τα παιχνίδια

Δεν θα ανοίξουν οι ναοί αλλά θα ανοίξουν κάνα δίωρο τη Μεγάλη Εβδομάδα και κάνα τετράωρο τη Μεγάλη Παρασκευή.

Θα ανοίξουν, βέβαια, αλλά όχι για τους πιστούς, μόνο για παπάδες και ψάλτες, λες κι αυτό δεν ήταν αυτονόητο.

Από τη στιγμή που δεν μπήκε γενικό λουκέτο, όπως και θα είχε νόημα δηλαδή και θα ήταν και το σωστό, είναι δυνατόν να παίζουν την κολοκυθιά;

Ποιος θα εμποδίσει τους πιστούς να στείλουν ένα SMS ότι πάνε για τρέξιμο και να σπεύσουν όλοι στις εκκλησίες να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο;

Και τι θα κάνει δηλαδή η Αστυνομία; Θα βάλει ένστολους σε 13 χιλιάδες ναούς να διώχνουν τον κόσμο και να τους ρίχνουν πρόστιμα;

Αυτά είναι «ιερά» παπατζιλίκια σε μια υπόθεση άκρως σοβαρή. Ομοίως, παπατζιλίκι είναι και ότι κάποιοι δήμαρχοι αποφάσισαν να κάνουν ντελίβερι το άγιο φως λες και είναι πίτσα με δωρεάν διανομή.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπήρχαν χιλιάδες αιτήματα, κυρίως από ηλικιωμένους που θα έβλεπαν σα… βάλσαμο στην πίκρα του εγκλεισμού τους το να έρθει το φως στο σπίτι τους.

Καταλαβαίνουμε και τους δημάρχους που θα ήθελαν πράγματι να προσφέρουν άλλη μια «βοήθεια στο σπίτι».

Τι θα γίνει, όμως, αν στις 12 η ώρα της Ανάστασης όλοι οι δήμοι της χώρας αποφασίσουν να βγάλουν δημοτικούς υπαλλήλους στους δρόμους να μοιράζουν το φως στα σπίτια; Διαδήλωση κάτω από τις πολυκατοικίες θα έχουμε;

Και πόσο γελοία είναι όλη αυτή η συζήτηση για το αν κάποιοι αποφάσισαν να ψήσουν το αρνί στις αυλές και τις πιλοτές και να καλέσουν και πέντε – έξι για να γιορτάσουν ελληνικά παραδοσιακά.

Ασόβαρες καταστάσεις

Δεν είναι καθόλου σοβαρή αυτή η κατάσταση που κάποιοι προσπαθούν να διαμορφώσουν αυτές τις ημέρες. Δεν έχουν καταλάβει την κρισιμότητα των στιγμών και κυρίως τις θυσίες που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία για να μην επεκταθεί η αρρώστια.

Ο πόλεμος που διεξάγεται δεν χωράει πλάκες, ούτε πονηριές, ακόμη κι αν αυτές προέρχονται από τους Ιεράρχες. Ή από τους δημάρχους.

Η κυβέρνηση όφειλε να κλείσει όλες τις εκκλησίες αφού κάποιοι αμετανόητοι επιμένουν ότι ο κοροναϊός είναι ψεύτικος και θέλουν να τους πάρουν την πίστη.

Όφειλε και η Ιερά Σύνοδος να αποφασίσει το κλείσιμο των ναών προκειμένου να μην υπάρχει καν το παράθυρο αυτό που θα επιτρέπει σε ανόητους να τρέξουν να ομολογήσουν την πίστη τους.

Η πίστη και η αγάπη στο Θεό είναι εσωτερική διεργασία, βαθιά ριζωμένη στον κάθε άνθρωπο που πιστεύει. Δεν γίνεται λιγότερο ευσεβής κάποιος επειδή δεν θα πάει φέτος στην Εκκλησία ή δεν θα φιλήσει τον Επιτάφιο.

Θέλετε να πιστεύετε; Με γεια σας με χαρά σας. Κάντε τα σπίτια σας ναούς, ψάλλετε τους αγαπημένους σας στίχους, αγκαλιαστείτε και φιληθείτε για να γιορτάσετε την Ανάσταση.

Αλλά κάντε το σπίτι σας, όχι θέτοντας σε κίνδυνο τους άλλους. Κάθε Θεός, οποιασδήποτε θρησκείας θέλει πιστούς, δε θέλει… νεκρούς πιστούς.

Και στο κάτω – κάτω, ας αποφασιστεί η απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, των θείων λειτουργιών όλης της Μεγάλης Εβδομάδας και ο καθένας να βλέπει από τον καναπέ του. Είναι σίγουρο ότι ο Θεός θα… συγχωρέσει την απουσία τους.

Όλα τα υπόλοιπα είναι για να γελάνε και οι πέτρες σε μια χρονική περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται και η επόμενη ημέρα θα είναι ακόμη χειρότερη.

Ο αόρατος εχθρός δεν ξεχωρίζει πιστούς και άπιστους. Το στοίχημα είναι να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί. Υπάρχει κανείς που να μην το θέλει;

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024