Χαλβάς με ταχίνι
Ο χαλβάς με ταχίνι είναι γνωστός με πολλά ονόματα: σησαμένιος, «του μπακάλη», μακεδονικός ή Δραπετσώνας.
Spotlight
-
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «παγώνει» την έκδοση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται στο Predator
-
Βίντεο ντοκουμέντο η επίθεση σε δημοτικό υπάλληλο στα Νέα Μουδανιά - Τον χτύπησαν με φτυάρι στο κεφάλι
-
Καταδικάστηκε σε καταναγκαστική εργασία 5 ετών επειδή... είπε τη γνώμη του για τον πόλεμο στην Ουκρανία
-
«Ο Φίνος έφτιαχνε πλατό αλλά δεν είχε δικό του σπίτι»
Ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκίσματα της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής είναι ο χαλβάς, τον οποίο λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Ο χαλβάς με ταχίνι είναι γνωστός με πολλά ονόματα: σησαμένιος, «του μπακάλη», μακεδονικός ή Δραπετσώνας. Οι ρίζες του βρίσκονται στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την υπέροχη αυτή συνταγή.
Όπως και αν τον ονομάζετε, είναι πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Αυτό λοιπόν το εκπληκτικό γλυκό θέλει να ακολουθήσεις την τεχνική και να προσθέσεις μέσα ό,τι τραβάει η όρεξή σου (κυρίως ξηρούς καρπούς).
Υλικά
- Ζάχαρη 260 γρ.
- 10 γρ. γλυκόζη
- 450 γρ. ταχίνι
- 80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 1 βανίλια
- αν θέλετε, προσθέτετε ξηρούς καρπούς
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα θα βάλουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό και θα αρχίσουμε να ανακατεύουμε χωρίς να σταματήσουμε. Όταν ετοιμάζουμε χαλβά με ταχίνι, χρειάζεται προσοχή στα γραμμάρια των υλικών.
Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε τη γλυκόζη και θα ανακατεύουμε με ένα σύρμα συνεχώς για να ετοιμάσουμε το μείγμα της καραμέλας.
Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Δε σταματάμε στιγμή να ανακατεύουμε γιατί μπορεί να κολλήσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα.
Σε ένα μπολ έχουμε ρίξει το ταχίνι. Προσθέτουμε τη βανίλια και την κουβερτούρα. Αυτό το στάδιο το ετοιμάζουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μείγμα της καραμέλας.
Στη συνέχεια φορώντας το ειδικό γάντι, προσθέτουμε με μεγάλη προσοχή (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας) την καραμέλα στο μείγμα με το ταχίνι. Φροντίζουμε να ρίξουμε το μείγμα καραμέλας σε 2 διαδοχικές φάσεις, αργά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ανακατεύουμε για να δέσουν και να σφίξουν τα υλικά.
Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και όταν τον σηκώνουμε τα υλικά του χαλβά με ταχίνι δεν σκορπίζονται. Τοποθετούμε τον χαλβά στο σκεύος από το οποίο θέλουμε να πάρει το σχήμα του και τον να κρυώσει εκεί για 20-30 λεπτά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις