Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποδόσφαιρο: Οι γνωρίζοντες γνωρίζουν

Ποδόσφαιρο: Οι γνωρίζοντες γνωρίζουν

Κάνω μια ρητορική ερώτηση: Τι είναι περισσότερο παράξενο; Τα δεκαπέντε ματς χωρίς ήττα ή τα δεκαπέντε ματς χωρίς νίκη;

Η μία ομάδα είναι αήττητη από τότε που άρχισαν να έρχονται οι ξένοι διαιτητές, η άλλη ομάδα δεν έχει νίκη: μιλάω για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Επειδή τα ματς που έχουν δώσει δεν είναι λίγα (στον λογαριασμό υπάρχουν συνολικά 15), αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Και ίσως και ανεξήγητο. Η ΑΕΚ φωνάζει για τις επιλογές του αρχιδιαιτητή κ. Μέλο Περέιρα: Μερικές είναι ανεξήγητες.

Συμπτώσεις

Κάνω μια ρητορική ερώτηση: Τι είναι περισσότερο παράξενο; Τα δεκαπέντε ματς χωρίς ήττα ή τα δεκαπέντε ματς χωρίς νίκη; Με βάση την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου θα έλεγα το πρώτο: «μαύρα» σερί είναι ευκολότερο να προκύψουν διότι μπορεί μια ομάδα, όσο μεγάλη κι αν είναι, να μην έχει για ένα-δυο χρόνια μια ομάδα ανταγωνιστική. Τα δεκαπέντε ντέρμπι χωρίς ήττα όμως είναι κάτι παράξενο, ειδικά αν είσαι ο ΠΑΟΚ και στα έξι ντέρμπι φέτος έχεις μία μόνο νίκη. Και γίνεται ακόμα περισσότερο παράξενο αν δεις κάτι παράξενες συμπτώσεις.

Φιορεντίνα

Από τα έξι ντέρμπι που έδωσε φέτος ο ΠΑΟΚ, στα δύο (αυτά με τον Αρη) είχε έλληνες διαιτητές και στα υπόλοιπα τέσσερα ξένους. Στα τρία από αυτά (συγκεκριμένα στα δύο ματς με την ΑΕΚ και στο ντέρμπι στην Τούμπα με τον ΠΑΟ) κατά σατανική σύμπτωση είχε διαιτητές που έχουν διευθύνει παιχνίδια του στην Ευρώπη και ήταν μαζί τους αήττητος. Πόσες άραγε πιθανότητες υπάρχουν μια ελληνική ομάδα να δώσει δύο παιχνίδια στην Ευρώπη με τον ίδιο αντίπαλο και στο ελληνικό πρωτάθλημα να έρθουν διαιτητές που έπαιξαν αυτά τα ματς στα οποία δεν είχε ηττηθεί; Μοιάζει απίθανο κι όμως συνέβη. Πριν από μερικά χρόνια ο ΠΑΟΚ είχε αγωνιστεί στο Γιουρόπα Λιγκ με τη Φιορεντίνα: οι δύο διαιτητές εκείνων των παιχνιδιών του εμφανίστηκαν φέτος σε παιχνίδια του στο ελληνικό πρωτάθλημα! Στο ματς με τους Ιταλούς στη Φλωρεντία, που ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 2-3, ήταν διαιτητής ο Ελβετός Στέφαν Κλόσνερ, που διηύθυνε το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ του πρώτου γύρου. Στο ματς με τη Φιορεντίνα στην Τούμπα (0-0) ήταν άρχοντας του αγώνα ο Σλοβένος Σλάβκο Βίνσιτς που διηύθυνε το ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός στην Τούμπα. Στο δε κυριακάτικο ματς ήταν διαιτητής ο Ισραηλινός Γκρίνφιλντ, με τον οποίο ο ΠΑΟΚ πριν από δύο χρόνια είχε κερδίσει με 3-2 τη Σπάρτακ Μόσχας στην Τούμπα! Λογικά κάπου εδώ θα πρέπει να δούμε σε ελληνικό ντέρμπι και τον Γάλλο Ρούντι Μπουκέ, που είχε διευθύνει το Σπάρτακ Μόσχας – ΠΑΟΚ 0-0.

Δύο

Θυμίζω ότι τα τρία τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ δύο φορές δεν έχει αγωνιστεί σε φάση ομίλων (είτε του Γιουρόπα Λιγκ είτε του Τσάμπιονς Λιγκ) – θέλω να πω ότι τα ματς που έχει δώσει στην Ευρώπη δεν είναι δεκάδες, ώστε να προκύπτουν σε παιχνίδια του στο ελληνικό πρωτάθλημα συνεχώς διαιτητές που τον γνωρίζουν. Το να ξέρει ένας διαιτητής μια ομάδα μόνο καλό είναι. Η ΑΕΚ π.χ. δεν είχε παράπονα από τη διαιτησία στο πρόσφατο παιχνίδι της στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τον Ολυμπιακό, μολονότι έχασε (2-0). Διαιτητής ήταν ο Πορτογάλος Σόουζα, για τον οποίο ο Περέιρα είχε, λέει, δώσει εγγυήσεις ότι θα πάρει άριστα (και τα ‘κανε ρόιδο…). Είχε διευθύνει ένα ματς της ΑΕΚ με τη Μίλαν (0-0) προ τριετίας.

Μήπως

Μια και το θέμα είναι οι ξένοι διαιτητές, να προσθέσω και κάτι ακόμα που έχει τη σημασία του. Ο Ισπανός Σάντσεθ που πρόσφατα έπαιξε το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ (1-1) και αρνήθηκε στον Ποντένσε ένα πέναλτι που θα το έδινε κι ο… Γιαννούλης που το έκανε, αποδείχθηκε ότι μία εβδομάδα αργότερα είχε παρατηρητή διαιτησίας σε ευρωπαϊκό ματς τον συνεργάτη του Περέιρα κ. Σταύρο Τριτσώνη – κάποιος μου είπε ότι του έβαλε άριστα. Οι γνωρίζοντες γνωρίζουν πως οι διαιτητές ξέρουν τα ευρωπαϊκά ματς τα οποία θα διευθύνουν δεκαπέντε ημέρες πριν. Μήπως όταν ο Σάντσεθ ήρθε στην Αθήνα ήξερε ότι θα έχει παρατηρητή τον Τριτσώνη λίγες ημέρες αργότερα; Και μήπως το ήξερε και ο Περέιρα όταν τον τοποθέτησε;

Διαφορά

Η ΑΕΚ έβγαλε ανακοίνωση χθες κατά του πορτογάλου αρχιδιαιτητή: τον κατηγορεί για τον ορισμό του Ισραηλινού και αναρωτιέται πόσο χειρότεροι θα ήταν οι έλληνες διαιτητές σε αυτά τα ματς. Η απάντηση είναι ότι θα ήταν χειρότεροι. Ηταν μάλιστα τόσο κακοί που γι’ αυτόν τον λόγο ήρθαν οι ξένοι. Αλλά άλλο πράγμα είναι να φέρνεις ξένους διαιτητές και άλλο να ψάχνεις ποιοι από δαύτους έχουν παίξει ματς των ελληνικών ομάδων πρόσφατα και να τους εμφανίζεις: υπάρχει τρομερή διαφορά. Αυτή την εβδομάδα στα πρωταθλήματα της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης υπάρχει διακοπή. Το ευκολότερο πράγμα για τον Περέιρα θα ήταν να φέρει έναν διεθνή Γερμανό π.χ., αλλά αντί να το κάνει έψαξε έναν διαιτητή από το Ισραήλ που ήρθε εδώ και στις τρεις φάσεις που χρειάστηκε έκανε λάθος στις δύο! Διαιτητομάνα δεν το λες το Ισραήλ και αμφιβάλλω αν του ανθρώπου στο πρωτάθλημα της χώρας του τού έχουν τύχει ανάλογα δύσκολες φάσεις. Και στο VAR η πείρα των Ισραηλινών είναι ελάχιστη: φέτος το βάλανε.

Κανείς

Η ΑΕΚ είναι αλήθεια πως ήταν εξαρχής κατά των ξένων διαιτητών: ίσως θα έπρεπε αυτή τη θέση της να την αναθεωρήσει διότι απλά Ελληνες δεν υπάρχουν. Είναι π.χ. απορίας άξιο ποιος θα έπαιζε το ντέρμπι της Τούμπας αν δεν ερχόταν ξένος. Ελληνας διεθνής διαιτητής δεν υπήρχε διαθέσιμος κανείς. Ο Σιδηρόπουλος δεν μπορεί να διευθύνει όλα τα ντέρμπι – μερικά μάλιστα λίγο έλειψε να τα τινάξει στον αέρα ακόμα και ως διαιτητής VAR. Θυμίζω ότι όταν ήρθε για πρώτη φορά ξένος, ο Ισπανός Μπορμπαλάν που διηύθυνε έναν τελικό Κυπέλλου των δύο, ο λόγος που ήρθε είναι γιατί κανένας από τους δύο δεν ήθελε τότε τον Σιδηρόπουλο! Ο Σκουλάς και ο Τζήλος είναι τιμωρημένοι για τη διαιτησία τους στο Λαμία – ΑΕΚ: και οι δύο αν πήγαιναν στην Τούμπα δεν νομίζω ότι θα έδιναν ρεσιτάλ – για χάρη τους ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης βγήκε προ εβδομάδων νυχτιάτικα στο Open και τα έβαλε με τον τηλεκριτικό διαιτησίας Τάσο Κάκκο. Τον Παπαπέτρου δεν θα μπορούσε να τον βάλει σε δεύτερο σερί ντέρμπι ο Περέιρα – έπαιξε το Αρης – ΠΑΟΚ πριν από μία αγωνιστική. Τον Κομίνη δεν θα τον άφηναν να φτάσει στην Τούμπα και τον Παπαδόπουλο που είναι από τη Θεσσαλονίκη πάλι η ΑΕΚ δεν θα τον ήθελε. Ειδικά για το κυριακάτικο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ θα έπρεπε να έρθει ξένος, ακόμα κι αν ξένους δεν είχαμε δει στο ελληνικό πρωτάθλημα μέχρι τώρα!

Λύση

Οι ξένοι διαιτητές είναι και πρόοδος και λύση. Δεν παίρνω όρκο για τους ξένους αρχιδιαιτητές. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ΑΕΚ. Κι ας μη μας εξηγεί τη θέση της…

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024