Ο Θάνος Μικρούτσικος πέθανε αλλά είναι εδώ. Το σπουδαίο έργο του μένει για να μας θυμίζει πόσο σπουδαίος ήταν

Η Ελλάδα, τρεις ημέρες προτού τελειώσει το 2019 και μια δύσκολη δεκαετία, είναι πολύ φτωχότερη.

Λίγο προτού ξεκινήσει μια νέα δεκαετία, με ελπίδες, με οράματα, με νέες τάσεις, μουσικές, χαρές ή λύπες, η χώρα μας μετράει μια πολύ μεγάλη απώλεια.

Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν είναι πια μαζί μας. Εσβησε στο κρεβάτι του νοσοκομείου δίνοντας μια σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο. Πέθανε μόλις στα 72 του χρόνια, αλλά… δεν πέθανε ακριβώς.

Ενας άνθρωπος πεθαίνει όταν δεν αφήνει τα χνάρια του στη γη. Όταν δεν έχουν κάτι για να τον θυμούνται, όταν περνά απαρατήρητος από τη ζωή και απαρατήρητος φεύγει από αυτήν.

Ο Θάνος Μικρούτσικος μόνος τέτοιος δεν ήταν. Ηταν ένας… μέγας Μικρούτσικος που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στον ελληνικό πολιτισμό και δη στη μουσική.

Ένα σπουδαίο έργο που άνετα τον κατατάσσει στους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες, σε αυτούς που τα τραγούδια του θα σιγοψιθυρίζονται πάντα, σε αυτούς που οι μελωδίες του θα μας συντροφεύουν πάντα.

Ο… Αμλετ της Σελήνης μας δεν είναι πια εδώ. Ο… Νίκος Καββαδίας της μουσικής δεν είναι πια στο φτερό του καρχαρία.

Οι 7 Νάνοι του, το απίστευτο αυτό έργο που ήταν τον Μικρούτσικο η σφραγίδα της καλλιτεχνικής του ζωής δεν θα ξανακουστεί από τον ίδιο. Αυτή η σπαρακτική ερμηνεία, η ιδιαίτερη φωνή, η θεατράλε παράσταση που έδινε κάθε φορά που το ζητούσαν στις συναυλίες που έδινε.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν από αυτούς που το ελληνικό τραγούδι, το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι χρωστά την αναμόρφωσή του.

Η Ελλάδα, όμως, του χρωστά και κάτι άλλο. Του χρωστά τη μελοποίηση του έργου του Νίκου Καββαδία. Αν δεν ήταν ο Μικρούτσικος λίγοι θα γνώριζαν και ακόμη λιγότεροι θα τραγουδούσαν αυτά τα απίστευτα ποιήματα του ναυτικού – ποιητή που χάραξε τη δική του πορεία.

Αλλά και ποιος θα ξεχάσει τη Ρόζα, σε στίχους του Αλκη Αλκαίου με την απίστευτη φωνή του Μητροπάνου.

Ποιος θα ξεχάσει το δίσκο που έκανε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Η «ιστορία έγινε σιωπή», ο Αμλετ της Σελήνης μας άφησε. Αλλά ο Θάνος που γνώρισαν οι γενιές από τη δεκαετία του 60 και μετά δεν έχει πεθάνει. Ζει μέσα από τα τραγούδια του…

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr