Γραμματοκιβώτια δεμένα… κόμπους στους δρόμους της Βρετανίας
Ο γνωστός καλλιτέχνης Alex Chinneck εγκατέστησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία σειρά από γραμματοκιβώτια δεμένα... κόμπους
Σειρά από γραμματοκιβώτια δεμένα… κόμπους εγκατέστησε στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Βρετανός καλλιτέχνης Άλεξ Τσίνεκ (Alex Chinneck).
Τα σουρεαλιστικά γλυπτά -είναι μέρος έργου που ονομάζεται «Alphabetti Spaghetti» εμφανίστηκαν στο Λονδίνο, στο Μάργκεϊτ του Κεντ και στο Τίνσλεϊ κοντά στο Σέφιλντ.
Ο Τσίνεκ είναι κυρίως γνωστός για τα «πρόσκαιρα» δημόσια καλλιτεχνήματά του, τα οποία αλλοιώνουν τις αισθήσεις.
Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο καλλιτέχνης μέσα στη χρονιά, είχε μετατρέψει, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ντιζάιν του Μιλάνου, την πρόσοψη ενός κτίσματος λες και άνοιγες φερμουάρ για να δεις από πίσω.
Ανάλογη «ψευδαίσθηση» είχε δημιουργήσει στο Κεντ, πέρυσι, με «ξεφλουδισμένη» την πρόσοψη ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου γραφείων.
Οι τοποθεσίες των καινούργιων εγκαταστάσεων επελέγησαν με κριτήριο την ξεχωριστή σημασία που έχουν για τον καλλιτέχνη. Η τοποθεσία στο ανατολικό Λονδίνο είναι εκεί όπου ο Τσίνεκ δημιούργησε το πρώτο δημόσιο έργο τέχνης του, το 2012: μια ρημαγμένη αποθήκη με 312 σπασμένα -με ακριβώς τον ίδιο τρόπο- παράθυρα.
Την επόμενη χρονιά, στο Μάργκεϊτ, ο Τσίνεκ εγκατέστησε μια οικία με καμπυλωτή πρόσοψη, λες και γλιστρά στο μικρό κήπο μπροστά. Τώρα, στο Τίνσλεϊ, βορειοανατολικά του Σέφιλντ, ετοιμάζει ένα καλλιτεχνικό μονοπάτι από γλυπτές καμινάδες με κόκκινο τούβλο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης.
Το «δεμένο κόμπο» γραμματοκιβώτιο στο Τίνσλεϊ παρέμεινε έως τις 29 του προηγούμενου μήνα, αυτό στο Μάργκεϊτ θα παραμείνει έως τις 12 Ιανουαρίου του 2020, ενώ η εγκατάσταση στην οδό Caxton στο Λονδίνο είναι μόνιμη.
- Πρωτοχρονιά: Το νησιωτικό σύμπλεγμα Κιριμπάτι γιόρτασε πρώτο την έλευση του 2026
- Τελευταία έξοδος: Αντζελίνα Τζολί – Τα σχέδιά της για το νέο έτος δεν έχουν καμία σχέση με το Λος Άντζελες (και τον Μπραντ Πιτ)
- Καρφιά Σαμαρά στην κυβέρνηση στις ευχές για το 2026 – «Φτάνουν πια η επικοινωνία, τα ψέματα και οι διχασμοί»
- Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα για διακίνηση ναρκωτικών – Μία ανήλικη ανάμεσα τους
- Βραζιλία: Ο ερασιτεχνισμός της Δεξιάς μπορεί να δώσει τη νίκη στην Αριστερά και τον Λούλα στις εκλογές
- H χρονιά της Σελήνης – Ποιες εξελίξεις περιμένουμε το 2026 στο Διάστημα

