Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ και οι... γενίτσαροι του ΠαΣοΚ

Ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ και οι… γενίτσαροι του ΠαΣοΚ

Στο φόντο της συζήτησης για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται και μία ακόμη κατ΄ επίφαση αναζήτηση. Τι είδους αντιπολίτευση θέλει να ασκήσει

Φαίνεται πως μετά τις διακοπές στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν κανονικά τα όργανα.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον χρόνο του, μπορεί να πάρει και λίγο ακόμη και έπειτα θα θέσει σε εφαρμογή αυτό που ονομάζει σχέδιο μετασχηματισμού του κόμματος.

Υποτίθεται ότι πίσω από αυτό βρίσκεται μία ιδεολογικού Τύπου συζήτηση. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που περιγράφεται. Πρόκειται απλώς και μόνο για μία διαδικασία με προσωπικά κίνητρα και μοναδικό γνώμονα την κυριαρχία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του κόμματός του.

Μπορεί η εσωτερική αντιπαράθεση να είναι σκληρότερη απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Ο κ. Τσίπρας με πρόφαση την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς φαίνεται ότι έχει επιλέξει το στράτευμά του. Θα είναι οι «γενίτσαροι» του πρώην ΠαΣοΚ και οι δικοί του πραιτοριανοί.

Στην απέναντι πλευρά θα βρεθούν οι κομματικοί, οι πάλαι ποτέ ακόλουθοι του Μπανιά, τα υπολείμματα των 53+ και κάποιοι «άτακτοι».

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εσωτερικού ξηλώματος. Οι προκαταρκτικές διαρροές φέρουν τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη υπό απομάκρυνση. Διάφοροι περιγράφονται ως πιθανοί αντικαταστάτες του, όπως η Νάσος Ηλιόπουλος ή η Ρένα Δούρου, που από Σεπτέμβριο βγαίνει στην πολιτική ανεργία, καθώς λήγει και τυπικά η επεισοδιακή θητεία της στην περιφέρεια Αττικής.

Ο ίδιος ο Σκουρλέτης έχει λάβει τα μηνύματα και δημοσίως πλέον στέλνει τα δικά του και εκδηλώνει την αντίθεσή του με τους σχεδιασμούς του αρχηγού του. Λέει με νόημα ότι το κόμμα θέλει οργανωμένα μέλη και όχι followers και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μαγαζί γωνία. Από τα όσα λέει, απουσιάζουν ουσιαστικά οι αναφορές στον Μεγάλη Ηγέτη…

Πρώτα δείγματα για τις πολιτικές του διαθέσεις και τους σχεδιασμούς του αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εφετινή ΔΕΘ. Δεν έχει και κάτι άλλο να προσφέρει, προσφάτως έχασε τις εκλογές και κανείς δεν προσδοκά από αυτόν ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ή κάποιες εξαγγελίες.

Στο φόντο της συζήτησης για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται και μία ακόμη κατ΄ επίφαση αναζήτηση. Τι είδους αντιπολίτευση θέλει να ασκήσει. Πρόκειται βεβαίως για άλλο ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα. Το ερώτημα είναι τι είδους αντιπολίτευση μπορεί να ασκήσει.

Το βασικό του πρόβλημα είναι πως για τα περισσότερα από τα όσα συμβαίνουν στην χώρα φέρει ο ίδιος σημαντικές ευθύνες, καθώς κυβερνούσε τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιλογές του Τσίπρα είναι ήδη φανερές. Θέλει να εμφανίζεται στο κάδρο με τον Ραγκούση, την Ξενογιαννακοπούλου και τον Σπίρτζη, όχι με τον Φίλη, τον Βούτση και τον Σκουρλέτη.

Πλην όμως, οι φωτογραφίες δεν αρκούν για την συγκρότηση πολιτικού λόγου και την διαμόρφωση περιεχομένου.

Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ προς την μετάλλαξη δεν γίνεται με βολονταριστικές διακηρύξεις. Απαιτεί βαθύ αναστοχασμό, παραδοχή λαθών και ευθυνών και εγκατάλειψη της αλαζονικής προσέγγισης της πολιτικής. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει προς το παρόν.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024