Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χωριά από μικροσπιτάκια

Χωριά από μικροσπιτάκια

Τα σπίτια-μινιατούρες έχουν μεγάλη ζήτηση πλέον σε πολλές πόλεις του κόσμου λόγω έλλειψης κατοικιών και αύξησης των ενοικίων. Μια κατασκευάστρια εταιρεία από το Χαμ παρουσιάζει τα σχέδιά της

Πρόκειται για μικρά σπιτάκια που διαθέτουν όμως τα πάντα. Οι μεγάλες αυξήσεις των ενοικίων και η έλλειψη κατοικιών στις μεγαλουπόλεις δημιουργούν την ανάγκη κατασκευής νέων οικισμών με μικρότερες κατοικίες. Τα νέα αυτά πολεοδομικά σχέδια έχουν ξυπνήσει το ενδιαφέρον πολλών δήμων.

Μια κατασκευάστρια εταιρεία από τη γερμανική πόλη Χαμ δεν ξέρει πώς να καλύψει τη ζήτηση. Τα βιβλία παραγγελιών είναι ήδη γεμάτα για τα επόμενα τρία χρόνια. Η εταιρεία διαθέτει μια ομάδα 40 ατόμων. Όλοι τους έχουν ειδικευθεί στα μικρά σπίτια. «Δεν έχουν τις προδιαγραφές σπιτιών κάμπινγκ αλλά έχουν τις προδιαγραφές κανονικών σπιτιών», δηλώνει ο επικεφαλής της εταιρείας Στέφαν Ντίκμαν.

Μια ματιά στο εργαστήριο πιστοποιεί τα όσα λέει. Τα μικρά σπίτια εμβαδού μεταξύ 22 και 25 τ.μ. διαθέτουν μια έξυπνη αρχιτεκτονική. Για παράδειγμα ένα διαχωριστικό μεταξύ σαλονιού και κουζίνας μπορεί να είναι μια σκάλα, η οποία παράλληλα να είναι και αποθήκη. Κουζίνα, πλυντήριο, μπάνιο, αποχέτευση, τρεχούμενο νερό, τα πάντα λειτουργούν όπως σε ένα κανονικό σπίτι.

Οι μικρές κατοικίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον

Σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν 20 τέτοιες εταιρείες που κατασκευάζουν μικρά σπίτια. Εκτός αυτού στη Γερμανία πωλούν μικρά σπίτια και άλλες παρόμοιες εταιρείες από γειτονικές χώρες.

«Η ζήτηση είναι τεράστια» λέει η Βέρα Λιντενμπάουερ, εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Ντίκμαν. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είναι μικρά που τα κάνει τόσο ελκυστικά αλλά και η τιμή τους. Κοστίζουν ανάμεσα σε 60.000 με 65.000 ευρώ. Οι προδιαγραφές είναι ίδιες με αυτές των άλλων σπιτιών. Απαιτείται άδεια οικοδομής, οικόπεδο, στατική μελέτη.

Στη Γερμανία είναι πολλοί οι δήμοι που δείχνουν ενδιαφέρον και το Ντόρτμουντ φαίνεται να πρωτοστατεί. Αποφάσισε σε ένα παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου να φτιάξει έναν οικισμό για 40 μέχρι 50 άτομα. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αναμένεται να διαρκέσει ακόμα δυο χρόνια, ωστόσο πάνω από 100 άνθρωποι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσουν μια τέτοια φθηνή πρώτη κατοικία.

Εκτός του ότι οι κατοικίες αυτές είναι φθηνές, είναι και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ανάμεσα σε άλλα δεν χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις για να οικοδομηθούν. Τα μικροσπιτάκια είναι λοιπόν μια πολεοδομική τάση που κερδίζει έδαφος.

Γιουρίκο Βαλ Ίμελ (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024