
Διαρροή ραδιενέργειας στο βυθό της Νορβηγίας
Συνεχίζει να εκλύει ποσότητες ραδιενέργειας ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο βυθίστηκε πριν από 30 χρόνια στο νορβηγικό πέλαγος.
Το τελευταίο διάστημα Νορβηγοί επιστήμονες που παρακολουθούν το σημείο του ναυαγίου κατέγραψε αυξημένες ποσότητες ραδιενέργειας γύρω από αυτό. Συγκεκριμένα, η ποσότητα που καταγράφηκε ξεπερνά κατά 800 χιλιάδες φορές τις κανονικές τιμές.
Η δεύτερη δοκιμή ωστόσο δεν έδωσε τα ίδια αποτελέσματα, κάτι που ανάγκασε τους επιστήμονες να ξεκινήσουν διαδικασία συνεχόμενης παρακολούθησης με τη βοήθεια ειδικού ρομπότ.
«Το ρομπότ μπορεί να διαπιστώσει αν η ραδιενέργεια απελευθερώνεται στιγμιαία, καθώς εντοπίσαμε ποσότητα μόνο στη μια από τις τρεις δειγματοληψίες που πραγματοποιήσαμε» σημειώνει η επικεφαλής των ερευνών, Ελίζε Χέλνταλ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται διαρροή από το σοβιετικό υποβρύχιο, το οποίοι οι Νορβηγοί επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς από το 1990. Μεταξύ του 1991 και του 1993 παρατηρήθηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε καίσιο, όχι όμως διαρροή ραδιενεργού νερού ή υλικών.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η διαρροή πιθανόν να γίνεται μέσα από τον σωλήνα του συστήματος εξαερισμού του υποβρυχίου.
«Πιστεύω πως προκαλείται από τα ωκεάνια ρεύματα, από τη διακύμανση της κατεύθυνσης τους. Δεν αποκλείεται να είναι οι παλίρροιες που βγάζουν κάτι από το άνοιγμα του εξαερισμού κάποιες φορές» προσθέτει η Χέλνταλ.
Αναμένεται να γίνουν νέες αναλύσεις αλλά για την ώρα ο επικεφαλής της νορβηγικής ομάδας ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα του ερευνητικού πλοίου, καθώς και πως δεν υπάρχει ανάγκη απαγόρευσης του ψαρέματος στο συγκεκριμένο κομμάτι της Νορβηγικής θάλασσας.
Μέλη του πληρώματος, τα οποία επέζησαν, ισχυρίζονται ότι εάν κάποιοι συνάδελφοί τους δεν είχαν μείνει στο υποβρύχιο προκειμένου να κλείσουν τον αντιδραστήρα, υπήρχε ο κίνδυνος πολύ μεγάλης καταστροφής.
Η είδηση έρχεται λίγες μέρες μετά την τραγωδία με το ρωσικό υποβρύχιο που έφερε πυρηνική εγκατάσταση και βρισκόταν σε κάποια μυστική αποστολή στη θάλασσα του Μπάρεντς κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 μέλη του πληρώματος.
Πηγή: onetv.gr
- Γερμανία: Δύο νεκροί και περισσότεροι από 15 τραυματίες – Συνελήφθη ο οδηγός που παρέσυρε πεζούς στη Λειψία
- Πιστός στους «γλάρους» ο Χούρζελερ – Υπογράφει νέο συμβόλαιο ο προπονητής της Μπράιτον
- Ζεντάγια και Μέριλ Στριπ εκτός Met Gala λόγω χορηγίας Τζεφ Μπέζος και Λόρεν Σάντσεζ
- Νέος Κόσμος: Βίντεο ντοκουμέντο με την παρέα των δραστών να κυνηγούν τον 15χρονο που μαχαίρωσαν και τους φίλους του
- Ευχάριστα νέα για την κατάσταση του Ντέρι μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του: Η ενημέρωση της Τσέλσι
- Διήμερη εκεχειρεία 8-9 Μαΐου κήρυξε ο Πούτιν – Την απορρίπτει ο Ζελένσκι


