Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ «ανανεώνεται» υπό το βλέμμα του κοινού

H «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ «ανανεώνεται» υπό το βλέμμα του κοινού

Το Rijksmuseum του ‘Άμστερνταμ άρχισε σήμερα τις μεγαλύτερες εργασίες αποκατάστασης που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη «Νυχτερινή Περίπολο» του Ρέμπραντ, πίσω από τους γυάλινους τοίχους της γκαλερί του μουσείου, υπό το βλέμμα των επισκεπτών. Η αποκατάσταση του τεραστίων διαστάσεων πίνακα που χρονολογείται από το 1642, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει χρόνια, αναμεταδίδεται απευθείας μέσω Διαδικτύου ώστε […]

Το Rijksmuseum του ‘Άμστερνταμ άρχισε σήμερα τις μεγαλύτερες εργασίες αποκατάστασης που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη «Νυχτερινή Περίπολο» του Ρέμπραντ, πίσω από τους γυάλινους τοίχους της γκαλερί του μουσείου, υπό το βλέμμα των επισκεπτών.

Η αποκατάσταση του τεραστίων διαστάσεων πίνακα που χρονολογείται από το 1642, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει χρόνια, αναμεταδίδεται απευθείας μέσω Διαδικτύου ώστε να μπορεί όλος ο κόσμος να την παρακολουθεί.

Η ‘Νυχτερινή Περίπολος’ είναι ένα από τα γνωστότερα έργα παγκοσμίως. Κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τάκο Ντίμπιτς διευθυντής του Ρέικσμουζεουμ. Το μνημειώδες έργο, ύψους 3,8 μέτρων, πλάτους 4,5 μέτρων και βάρους 337 κιλών, «ανήκει σε όλο τον κόσμο» και «θεωρούμε ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να βλέπει όλες τις εργασίες στον πίνακα».

Η «Επιχείρηση Νυχτερινή Περίπολος» όπως ονομάζεται, προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί μια ιστορική πρεμιέρα και πρόκειται για τη «μεγαλύτερη και πληρέστερη εργασία έρευνας και αποκατάστασης του αριστουργήματος του Ρέμπραντ στα χρονικά», αναφέρει το μουσείο.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στις επόμενες γενιές, το Ρέικσμουζεουμ θέλει να συντηρήσει το αριστούργημα όσο το δυνατόν καλύτερα.

Οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν τις πολύ λεπτές κινήσεις των συντηρητών πάνω στο έργο μέσα σε ένα γυάλινο δωμάτιο που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση και σχεδιάστηκε από τον γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν-Μισέλ Βιλμότ, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαρρύθμιση των αιθουσών κατά τις μακρές εργασίες ανακαίνισης του μουσείου που ολοκληρώθηκε το 2013.

Ο μικρός ξεβαμμένος σκύλος

Ο Ολλανδός Ρέμπραντ φαν Ράιν (1606-1669) έλαβε το 1642 μια παραγγελία από τον λοχαγό της πολιτοφυλακής του ‘Άμστερνταμ Φρανς Μπάνικ Κοκ να ζωγραφίσει τους αξιωματικούς και τα μέλη της πολιτοφυλακής του.

Μέσα σε τρεισήμισι αιώνες, ο πίνακας γνώρισε πολλές μετακινήσεις και προσπάθειες αποκατάστασης, ενώ διέφυγε και από τα χέρια των ναζί. Οι τελευταίες μεγάλες εργασίες αποκατάστασής του ήταν πριν από 40 και πλέον χρόνια μετά την επίθεση το 1975 ενός ψυχικά διαταραγμένου ατόμου που κατάφερε πολλές μαχαιριές στο έργο.

‘Εκτοτε, οι ειδικοί διαπίστωσαν την παρουσία λευκής σκιάς σε ορισμένα σημεία του πίνακα, κυρίως γύρω από την περιοχή που επλήγη από τις μαχαιριές, με αποτέλεσμα να αποχρωματιστεί η απεικόνιση ενός μικρού σκύλου στο κάτω δεξί μέρος του πίνακα.

View this post on Instagram

Following our call for questions about The Night Watch, some of you have asked whether the painting has ever been restored before. In the almost 400 years since it was painted, Rembrandt’s Night Watch has been treated at least 25 times. One of the restorations was carried out just after the Second World War. Here we see conservator Henricus Mertens removing varnish from The Night Watch. Check our stories for more! Starting in July, all visitors are welcome to watch the research and restoration of the Night Watch, both online and in the museum. It will be the largest research project in the painting’s history. We will share all the discoveries here, so you won’t miss a thing. Follow us and become part of #OperationNightWatch! Image: Rijksmuseum conservator Henricus Hubertus Mertens removing varnish, 1946-47

A post shared by Rijksmuseum (@rijksmuseum) on

«Παρατηρήσαμε αυτά τα τελευταία χρόνια ότι μια λευκή σκιά εμφανιζόταν στο κάτω μέρος του πίνακα. Θέλουμε να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται και να αποκαταστήσουμε το έργο με τον καλύτερο τρόπο», είχε εξηγήσει ο Τάκο Ντίμπιτς όταν ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο την επιχείρηση της αποκατάστασης του έργου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, για τον λόγο αυτόν, οι ειδικοί εξετάζουν μέσα από φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και ψηφιοποιημένες αναλύσεις του πίνακα όπως και κάθε στρώματος βερνικιών και χρωμάτων, πριν αποφασίσουν για τις καλύτερες τεχνικές αποκατάστασης. Πριν από την έναρξη του εγχειρήματος, «Η Νυχτερινή Περίπολος» ήταν ο σημαντικότερος πίνακας έκθεσης την άνοιξη για την 350ή επέτειο θανάτου του ζωγράφου.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024