Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το άγνωστο θρίλερ της 7ης Ιουλίου

Το άγνωστο θρίλερ της 7ης Ιουλίου

Το σημαντικότερο ζήτημα της επόμενης ημέρας των εκλογών και εφόσον όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, είναι κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό και κρίσιμο: το αν θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 για την αλλαγή και άμεση ισχύ του εκλογικού νόμου.

Τελικά, ποιο είναι το μεγάλο ζητούμενο των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Το ποιος θα είναι ο νικητής φαίνεται ότι είναι σε όλους γνωστό. Δεν μπορεί να αλλάξει, ακόμη και αν αυξηθεί η αποχή, ακόμη και αν υπάρξουν συσπειρώσεις που αυτήν την στιγμή δεν διακρίνονται.

Το αν θα υπάρξει αυτοδυναμία, επίσης φαίνεται ότι βάσει πιθανοτήτων θα λυθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Το αν αυτή θα είναι διευρυμένη ή ισχνή, θα κριθεί κατά βάση επίσης από την αποχή, αλλά κυρίως από το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή και με τι ποσοστά.

Οι εκτιμήσεις, έστω τολμηρές, κάποιων ερευνητών συγκλίνουν στο ότι θα είναι μάλλον δύσκολο να μπουν στην Βουλή και τα τρία κόμματα που αυτήν την στιγμή δείχνουν να κινούνται στην ζώνη του 3% (ΜεΡΑ 25, ΧΑ, Ελληνική Λύση).

Υπό αυτές τις συνθήκες θα υπάρξει και προεδρική πλειοψηφία, καθώς έπειτα και από την δρομολογημένη συνταγματική αναθεώρηση θα μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμη και με 151 ψήφους.

Το σημαντικότερο ζήτημα της επόμενης ημέρας των εκλογών και εφόσον όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, είναι κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό και κρίσιμο: το αν θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 για την αλλαγή και άμεση ισχύ του εκλογικού νόμου.

Είναι η θεμελιώδης προϋπόθεση προκειμένου να μην υπάρχει η απειλή διεξαγωγής των επόμενων εκλογών με απλή αναλογική. Προκειμένου να εγκαθιδρυθεί μία αίσθηση πραγματικής ομαλότητας στην χώρα.

Αυτή είναι η κρισιμότερη παράμετρος σταθερότητας και εκεί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδας.

Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των εκλογών και όσο ευρεία αυτοδυναμία και αν κατακτηθεί από το πρώτο κόμμα, τα μαθηματικά για την άμεση αλλαγή και ισχύ του εκλογικού νόμου, θα απαιτούν τις ψήφους τουλάχιστον ενός κόμματος, πέραν της ΝΔ.

Το κόμμα αυτό θα είναι το ΚΙΝΑΛ. Κανένα άλλο από όσα διαφαίνεται ότι θα έχουν κοινοβουλευτική παρουσία δεν επιθυμεί την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Υπό αυτήν την έννοια και όπως τα έχουν καταφέρει στην Χαριλάου Τρικούπη, ένα από τα κρίσιμα της βραδιάς των εκλογών είναι το πόσες έδρες θα καταλάβει το κόμμα τους στην Βουλή.

Ο κρίσιμος αριθμός, με έναν συνδυασμό άλλων προϋποθέσεων και αναλόγως των εδρών της ΝΔ, φαίνεται ότι θα είναι κάπου ανάμεσα στις 35 και στις 40 έδρες. Κάτι που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί στην ζώνη του 10%.

Είναι εφικτό; Μένει να αποδειχθεί.

Αν είχαν συναίσθηση διαφόρων πραγμάτων οι υπεύθυνοι του ΚΙΝΑΛ, η προοπτική αυτή θα μπορούσε να είναι ρεαλιστική.

Με την αλλοπρόσαλλη τακτική τους, θα είναι ένα από τα θρίλερ της βραδιάς της 7ης Ιουλίου.

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024