Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κότερο του Μπαρόζο, οι διακοπές του Αλέξη και η αλαζονεία των αντιελιτιστών του ΣΥΡΙΖΑ

Το κότερο του Μπαρόζο, οι διακοπές του Αλέξη και η αλαζονεία των αντιελιτιστών του ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί ο Αντρέας Παπανδρέου. Όταν έγινε, τη δεκαετία του '90, η προσωπική του ζωή φύλλο και φτερό, μεταξύ άλλων και για τις διακοπές του σε κότερο, με πραγματική και γνήσια και ατόφια κιτρινίλα τότε, αυτός είχε κανει και μια σοφή παραδοχή, που θα έπρεπε πολλοι να θυμούνται. Είχε πει ότι "η ζωή ενος πρωθυπουργού δεν είναι ιδιωτική"

Τον Απρίλιο του 2005 η γερμανική εφημερίδα Die Welt δημοσίευσε ρεπορτάζ που αποκάλυπτε πως τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μαζί με την οικογένεια του, έκανε διακοπές σε θαλαμηγό που του παραχωρήθηκε δωρεάν από τον Σπύρο Λάτση. Οι διακοπές αυτές ήταν είδηση γιατί 3 μήνες μετά ο κ. Μπαρόζο ανέλαβε επισήμως την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η είδηση προκάλεσε σάλο και, πολύ γρήγορα, όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ «χτένιζαν» την Κομισιόν και όλα τα οργανα της Ένωσης για αποφάσεις, συμβάσεις, διαγωνισμούς που είχε μετάσχει η EFG Eurobank κι οι άλλοι κολοσσοί ενδιαφερόντων Λάτση, εις αναζήτηση σκανδάλων, σύγκρουσης συμφερόντων κλπ. Οι πολιτικοι αντίπαλοι του Μπαρόζο, τόνιζαν επίσης πως ο πρόεδρος της Κομισιόν ειχε αναλάβει προσωπικά και τον χειρισμό υποθέσεων ανταγωνισμού που αφορούσαν τη ναυτιλία, μετά από την παραίτηση, από αυτές, της αρμόδιας επιτρόπου του.

Παράλληλα, βρετανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι και ο Πίτερ Μάντελσον, ο βρετανός επίτροπος με το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου, είχε περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων φιλοξενούμενος στο γιοτ του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν.

Τις πρώτες μέρες μετά το δημοσίευμα της Die Welt, ο Μπαρόζο αναγκάστηκε να παραδεχτει πως οι πληροφορίες του ήταν ακριβείς και πως ο Λάτσης του παραχώρησε τη θαλαμηγό για 2 εβδομάδες δωρεάν, ότι οι δυο τους ήταν προσωπικοί φίλοι πάνω 20 χρόνια κι είχαν υπάρξει συμφοιτητές, κι ότι δεν υπάρχει κανένα ηθικό πρόβλημα γιατί δεν είχε καν αναλάβει επισήμως τη θέση του τότε.

Επίσης αρνήθηκε να απαντήσει ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, όπως του είχε ζητηθεί από τον σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς και επικεφαλής και άλλων ευρωομάδων, ενω πάρτι με επισημες ερωτησεις έκαναν και όλοι οι σταρ του λαϊκισμού όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ. Στους ευρωβουλευτές αρνήθηκε να απαντήσει και ο Μάντελσον.

Η αλαζονεία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και το θεμα οδήγησε σε καυγάδες εντός ακόμη και του ΕΛΚ, της ευρωομάδας του Μπαρόζο, η πλειοψηφία της οποίας κρύφτηκε πίσω από το γαλλικό δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα, που ήταν το μεγάλο θέμα των ημερών εκείνων, για να πουν ότι οι λαϊκιστές αναδεικνύουν τον Μπαρόζο στο κότερο για να αποπροσανατολίσουν και να δυναμιτίσουν τα σημαντικά. Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση ο Μπαρόζο γλίτωσε στο τσακ το να περάσει από διαδικασία μομφής του ευρωκοινοβουλίου.

Δεν τον άφησαν σε χλωρό κλαρί

Οι σχέσεις του με τον Λάτση επανήλθαν κι ελεγχθηκαν πολλες φορές ακόμη ως το τέλος της θητείας του και αργότερα, ενώ οι υποθέσεις που αφορούσαν μονοπωλιακά τραστ έφυγαν αμέσως από τις αρμοδιότητες του. Κοινώς, μπορεί να τη «γλίτωσε» αλλά ΜΜΕ και αντίπαλοι δεν τον άφησαν σε χλωρό κλαρί ποτέ ξανα.

Στην Ελλάδα τα χρόνια εκείνα η «κοτερολογία» ήταν ήδη old news, αφού την είχε ζήσει το πολιτικό ρεπορτάζ λίγα χρόνια πριν, τότε με τον «στρατηγό» και τους «λοχαγούς» του ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σημίτη, αρχή της δεύτερης τετραετίας. Οι θρυλικοί τσακωμοί στη Χαριλάου Τρικουπη και ο Ευάγγελος Γιαννοπουλος να καταγγέλλει συντρόφους του ονομαστικά μέσα στη Βουλή. Η «κοτερολογία» τότε ήταν η αφορμή που οδήγησε στην αποπομπή του Θεόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος, αν διαβάζει σχόλια συριζαιων από χθες, που υπερασπίζονται λυσσαλέα το δικαίωμα να φιλοξενούνται οι κυβερνητικοι σε θαλαμηγούς εφοπλιστών, θα πρέπει να νιώθει μεγάλη δικαίωση.

Και βέβαια είχε προηγηθεί ο Αντρέας Παπανδρέου. Όταν έγινε, τη δεκαετία του ’90, η προσωπική του ζωή φύλλο και φτερό, μεταξύ άλλων και για τις διακοπές του σε κότερο, με πραγματική και γνήσια και ατόφια κιτρινίλα τότε, αυτός είχε κανει και μια σοφή παραδοχή, που θα έπρεπε πολλοι να θυμούνται.

Είχε πει ότι «η ζωή ενος πρωθυπουργού δεν είναι ιδιωτική». Πάνω από είκοσι χρόνια μετά, έχουμε δημοκρατίες πιο ώριμες, υποτίθεται, σε ζητήματα διαφάνειας και δεοντολογίας και με περισσότερα θεσμικά εργαλεία (αλήθεια, εκείνος ο κώδικας δεοντολογίας των βουλευτών που απαγορεύει τα ωφελήματα και τα δώρα εφαρμόζεται ποτέ;).

Και έπρεπε να ζήσουμε την κυβέρνηση των αντιελιτιστών του ΣΥΡΙΖΑ για να μάθουμε πως πρέπει όλοι να αποδεικνύουμε την τιμιότητα μας, όλοι πλην του μεσσία Αλέξη. Κι αν έχετε τίποτα απορίες θα σας απαντήσουν, για να σας μαλώσουν, οι εφοπλιστές φίλοι του.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024