Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά τις ευρωεκλογές...

Μετά τις ευρωεκλογές…

Αξιόπιστοι οικονομικοί παράγοντες και πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν ότι μετά τις ευρωκάλπες το νέο σκηνικό στην Ευρώπη θα μεταβάλει και τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος επί το αυστηρότερο

Η μεγάλη καθυστέρηση στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στα Ταμεία και την Εφορία ακυρώνει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου η χώρα ανέκτησε την κυριαρχία στη λήψη των αποφάσεων για την οικονομία. Επιχειρώντας να καλλιεργήσει λανθασμένες εντυπώσεις σ’ αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να το ισχυρίζεται, ωστόσο, άλλο δείχνουν τα γεγονότα. Σχεδόν ανά δεκαήμερο, εδώ και μήνες τώρα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπόσχεται ότι η κατάθεση της ρύθμισης για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι θέμα ημερών. Η μία αναβολή διαδέχθηκε την άλλη, ενώ παράταση για μετά το Πάσχα πήρε και η τελευταία δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα άνοιγε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους.

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα «καίει» χιλιάδες οφειλέτες που περιμένουν τη ρύθμιση για να βάλουν σε έναν προγραμματισμό την αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και την κυβέρνηση που θα ήθελε να ξεκινήσει η διαδικασία για ευνόητους λόγους, λίγο πριν από τις κάλπες. Φαίνεται όμως ότι «καίει» και τους εκπροσώπους των δανειστών που δεν θα ήθελαν μια ρύθμιση με κριτήρια-λάστιχο για όλους τους οφειλέτες, φοβούμενοι ότι αυτό θα έπληττε τα έσοδα και θα επιβράβευε, εν τέλει, τους στρατηγικά κακοπληρωτές εις βάρος των συνεπών. Ετσι, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται….

Βεβαίως, το θέμα των 120 δόσεων δεν είναι το μοναδικό θέμα όπου οι δανειστές ακυρώνουν το μεταμνημονιακό στόρι της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί, με ακόμη πιο εκκωφαντικό τρόπο, ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εκεί, έπειτα από πολλούς μήνες διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση παρά τους λεονταρισμούς της αναγκάστηκε τελικά να υποχωρήσει και να αποδεχθεί ένα καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας με κριτήρια πολύ αυστηρότερα από αυτά που προέβλεπε το δικό της καθαρά προεκλογικό σχέδιο. Αποδέχθηκε, μάλιστα, ένα σχέδιο με ημερομηνία λήξης έως το τέλος του έτους, κάτι το οποίο επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία στις τελευταίες εκθέσεις και δηλώσεις τους οι δανειστές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον «χαλαρότητας» στον τρόπο άσκησης του ελέγχου της χώρας μας από τους δανειστές, οι οποίοι, για ευρύτερους πολιτικούς λόγους, δεν θα θέλουν να χαλάσουν το ελληνικό «success story» ενόψει των ευρωεκλογών. Εξάλλου, ποιος ο λόγος για τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν να διακινδυνεύσουν τώρα μία κόντρα με την Ελλάδα, όταν γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες η θητεία τους θα λήξει και θα πρέπει να φροντίσουν για την πολιτική καριέρα τους έπειτα από αυτήν;

Αξιόπιστοι οικονομικοί παράγοντες και πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν ότι μετά τις ευρωκάλπες το νέο σκηνικό στην Ευρώπη θα μεταβάλει και τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος επί το αυστηρότερο. Μάλιστα, θα συμπέσει η εξέλιξη αυτή με την επιδείνωση μιας σειράς κρίσιμων δεικτών για την οικονομία όπως προειδοποιούν το ΙΟΒΕ και ξένοι οίκοι, οι οποίοι δεν αποκλείουν μια νέα οδυνηρή επιστροφή στην ύφεση. Γιατί, πολύ απλά, ο ασθενής δεν έχει σωθεί. Βρίσκεται, μόνο, σε καταστολή!

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024