Ο κωμικός και ο σοκολατοβιομήχανος οδεύουν να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, καθώς στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη χθες Κυριακή, ο ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατατάχθηκε πρώτος, συγκεντρώνοντας το 29,97%, άρα όχι την πλειοψηφία.

Δεύτερος ο νυν πρόεδρος

Ο νυν πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ήλθε δεύτερος με 16,81%, κατά τα ως τώρα μερικά αποτελέσματα με το 20,3% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, όπως δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ουκρανική κεντρική εκλογική επιτροπή.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο κατατάσσεται τρίτη με το 13,35% των ψήφων, παρότι η ίδια νωρίτερα δήλωνε ότι εκείνη και όχι ο Ποροσένκο περνά στον δεύτερο γύρο.

Ο 53χρονος Ποροσένκο – ο σοκολατοβιομήχανος που εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας μετά την εξέγερση της Μαϊντάν το 2014 και την άτακτη φυγή του θεωρούμενου ως φιλορώσου προκατόχου του – συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στα εκλογικά τμήματα εκτός χώρας, με το 53,4% των αποδήμων να έχει καταμετρηθεί. Ο Ζελένσκι περιορίστηκε στο 27,4% των ψήφων της ουκρανικής διασποράς. Η συμμετοχή στη διαδικασία ανήλθε στο 63,52%.

Πάνω από 2.100 καταγγελίες

Η κεντρική εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε σοβαρές παραβιάσεις της διαδικασίας, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για πάνω από 2.100 καταγγελίες για παρατυπίες και παραβιάσεις και πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει να διενεργούνται 39 έρευνες για τέτοιες υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ουκρανία δεν επέτρεψε να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρατηρητές από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, 7-10 εκατομμύρια Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι το Κίεβο αρνήθηκε να ανοίξουν εκλογικά τμήματα στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ δεν διεξήχθη ψηφοφορία ούτε στις περιοχές του Ντονμπάς (το Ντανιέτσκ και το Λουγκάνσκ), που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο κωμικός ηθοποιός είναι ήδη… πρόεδρος

Ο Ζελένσκι έχει ήδη γίνει πρόεδρος, αλλά σε… τηλεοπτική σειρά, στην οποία ενσαρκώνει τον καθηγητή ιστορίας που ξάφνου μετατρέπεται σε αρχηγό του κράτους.

Ο κωμικός και επιχειρηματίας του θεάματος, 41 ετών, ο κλόουν που οι Ουκρανοί προφανώς πήραν εντελώς στα σοβαρά, αναδείχθηκε στην πρώτη θέση κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας έναντι της πολιτικής ελίτ, στην οποία προσάπτεται διαφθορά και αναποτελεσματικότητα.

Οι υποστηρικτές του Ζελένσκι διατείνονται ότι θα φέρει πνοή καθαρού αέρα στην ουκρανική πολιτική, ενώ οι αντίπαλοί του τον επικρίνουν για το εντελώς αόριστο πολιτικό του πρόγραμμα, την παντελή έλλειψη εμπειρίας, εξαιρετικά επικίνδυνη σε εμπόλεμη χώρα, και τον κατηγορούν πως είναι μαριονέτα του Ιγκόρ Κολομόισκι, ισχυρού ολιγάρχη, ορκισμένου εχθρού του Ποροσένκο.

Ο μεγιστάνας της σοκολατοποιίας και νυν πρόεδρος, που υποσχόταν το 2014 να πατάξει την πανταχού παρούσα διαφθορά, να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο που ξέσπασε στην ανατολική Ουκρανία (13.000 νεκροί) και να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας με τη Δύση, κατηγορείται ότι άφησε τις δεσμεύσεις του ανεκπλήρωτες και, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, το χθεσινό αποτέλεσμα του έδωσε «σκληρό μάθημα».

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας