Μεξικανών συνέχεια! Λίγο μετά τον θρίαμβο του Αλφόνσο Κουαρόν στα Οσκαρ όπου η ταινία του «Roma» απέσπασε τρία βραβεία, ένας άλλος Μεξικανός σκηνοθέτης, ο Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου, βρίσκεται στο επίκεντρο  της δημοσιότητας.

Ο δημιουργός σπουδαίων ταινιών όπως η «Βαβέλ», τα «21 γραμμάρια», η «Επιστροφή» και το «Birdman» θα καθίσει στην καρέκλα του προέδρου της κριτικής επιτροπής του προσεχούς φεστιβάλ των Καννών (17 – 25 Μαίου).

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα το πρωί από το φεστιβάλ που έχει τιμήσει τον Ινιαρίτου στο παρελθόν παρουσιάζοντας στο διαγωνιστικό πρόγραμμα τις ταινίες του «Χαμένες αγάπες», «Βαβέλ» και «Biutiful» για το οποίο απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας. Την ανακοίνωση του φεστιβάλ συνοδεύει ένα πολύ όμορφο κλιπ που περιλαμβάνει σκηνές από ταινίες του σκηνοθέτη σε συνοδεία της μουσικής του συνεργάτη του Γκουστάβο Σανταολάγια.

Κάτοχος δύο βραβείων Οσκαρ σκηνοθεσίας για το «Birdman» και την «Επιστροφή», ο 56χρονος Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου ανήκει στις μεγάλες δυνάμεις του σύγχρονου μεξικανικού κινηματογράφου, μαζί με τους συμπατριώτες του Αλφόνσο Κουαρόν και Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

Πιθανότατα στην απόφαση του φεστιβάλ να τον επιλέξει για την θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής, ρόλο να έπαιξε το ατόπημα των Καννών πέρσι που δεν συμπεριέλαβαν την ταινία «Roma» στο πρόγραμμά τους με αιτιολογία ότι είναι παραγωγή Netflix.