Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της μείωση της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών που χρησιμοποιούνται για τις επενδύσεις, σε ακόμη μια ένδειξη ότι η «υγεία» της νομισματικής ένωσης επιδεινώνεται.

Μάλιστα η πτώση δεν φαίνεται να οφείλεται στα προβλήματα ενός- δύο κλάδων ή συγκεκριμένων χωρών, αλλά είναι αποτέλεσμα μίας ευρύτερης τάσης, η οποία ανησυχεί έντονα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 4,2% σε ετήσια βάση.

Οικονομολόγοι, που είχαν ρωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν μείωση 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,2% σε ετήσια βάση. Η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη της μέσης πρόβλεψης των αναλυτών (-0,3% σε μηνιαία και 3,3% σε ετήσια), γεγονός που κάνει την Capital Economics να σχολιάζει πως αναβιώνουν οι φόβοι για ύφεση της Ευρωζώνης.

Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως μηχανημάτων, μειώθηκε κατά 1,5% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση κατά 5,5% σε ετήσια βάση, περισσότερο από τη μείωση κατά 4,4% τον Νοέμβριο.

Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και η μείωση της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών υπογραμμίζουν την τάση επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,3% φέτος από 1,9% το 2018.

Γράψτε το σχόλιο σας