Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκδοση των «8» ζήτησε ο Ερντογάν - Τσίπρας: Σαφείς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Έκδοση των «8» ζήτησε ο Ερντογάν – Τσίπρας: Σαφείς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Από «αλληλοκαρφώματα» σημαδεύτηκε η συνέντευξη Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και τη μαραθώνια συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα

Από «αλληλοκαρφώματα» σημαδεύτηκε η συνέντευξη Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και τη μαραθώνια συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Στον απόηχο της πρωινής απόφασης της Άγκυρας να επικηρύξει έναντι 700.000 ευρώ τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο τούρκος πρόεδρος επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα, ζητώντας από τον έλληνα πρωθυπουργό την έκδοσή τους. Απαντώντας πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης που είναι σαφείς. Η Ελλάδα οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις αυτές».

Όπως είπε ο Τ. Ερντογάν, «ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς» είπε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στο αίτημα της γείτονος για την επιστροφή των «8» τούρκων αξιωματικών.

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους την 18 Ιουλίου, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα» σημείωσε.

Θέμα μειονότητας

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης και ανέφερε πως «οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ρωμιοί που ζουν στην Τουρκία αποτελούν γέφυρες», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να πραγματοποιήσει βήματα προς τη βελτίωση της ζωής τους.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών μας ελληνικής καταγωγής και περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση» είπε ο τούρκος πρόεδρος, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό επεσήμανε πως πρέπει «να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης, με βάση την ισοτιμία των Τουρκοκύπριων».

«Πυρά» προς την ΕΕ για το προσφυγικό

Στο επίκεντρο της ομιλίας Ερντογάν βρέθηκε πάντως και το προσφυγικό, με τον τούρκο πρόεδρο να στρέφει τα βέλη του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, «η Τουρκία έχει τηρήσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο προσφυγικό, όχι όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε να προσπαθήσει η τουρκική ακτοφυλακή να εμποδίσει τους θανάτους στο Αιγαίο, κάνοντας ωστόσο λόγο για «υπερβολικό φόρτο που αναλάβει η Τουρκία». 

Χάρτης επίλυση προβλημάτων

Μιλώντας για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, ο Ερντογάν τόνισε πως υπάρχουν πράγματα που χρειάζονται βελτιώση, ωστόσο -όπως είπε- μπορούμε να βρούμε ειλικρινείς και δίκαιες λύσεις σε όλα τα ζητήματα.

«Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο»δήλωσε, ενώ τόνισε ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει να εντοπίσουμε έναν οδικό χάρτη προτού ξεκινήσουμε τον διάλογο». «Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος πάντως στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο τούρκος πρόεδρος είπε πως «το θέτουν πάντα οι έλληνες πρωθυπουργοί, και τους απαντώ, ελάτε να συζητήσουμε για τους μουφτήδες στην Θράκη».

Τσίπρας: Σαφείς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους «8»

Παίρνοντας τον λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφείς αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης όσον αφορά στους «8». Η Ελλάδα οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε δε, πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας, ωστόσο αυτό που προέχει είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε ότι το θέμα εξαντλήθηκε στις συζητήσεις. Επανέλαβε, ωστόσο, την κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας σε όσους επιχείρησαν να ανατρέψουν με πραξικόπημα την κυβέρνηση στην Τουρκία. «Η Ελλάδα στηρίζει τη Δημοκρατία, δεν έχει πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες. Στην Ελλάδα είναι απολύτως σαφής η διάκριση των εξουσιών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή. Υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της, οφείλουμε να τις σεβαστούμε και τις σεβόμαστε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να επενδύσουμε στη θετική ατζέντα»

Στην ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός και ειλικρινής, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Πρόσθεσε δε, ότι «μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο».

Όπως είπε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε το καλοκαίρι να γίνει πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, αλλά και να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «σε αυτό το θετικό πνεύμα, συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε. Η συνάντηση αυτή είχε στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε αργότερα να μιλήσουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε δε, και την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας – κάτι που, όπως είπε, θα είναι και προς όφελος της Τουρκίας, και προς όφελος της Ευρώπης -, αλλά και τη σημασία που έχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο «και βεβαίως την ανάγκη η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή».

«Να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος στο Κυπριακό»

Ως προς το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ.

Σημείωσε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια οφείλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και για αυτό κατέθεσε την άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουν στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στον οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα και η Τουρκία.

Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024