Με επικήρυξη των οκτώ υποδέχεται ο Ερντογάν τον Τσίπρα
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ
Λίγο πριν τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκύρα, η Τουρκία αποφάσισε να επικηρύξει με 700.000 ευρώ κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε αυτή την κίνηση, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό λίγο πριν το ραντεβού που θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Η Άγκυρα ενέταξε τους «οκτώ» στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO.
Ήδη από χθες η Τουρκία είχε αρχίσει να φέρνει στο προσκήνιο το θέμα των οκτώ. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το δημοσίευμα της Hurriyet στο οποίο αρθρογράφος σημείωνε ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν «αρκετά βέβαιη» ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα.
Κυβερνητικές «πηγές» πάντως έλεγαν νωρίτερα για το ταξίδι του πρωθυπουργού ότι όσο αφορά στο θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο , η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις.
Αύριο θα επισκεφθεί τη Χάλκη
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αύριο θα επισκεφθεί επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα ξεναγηθεί και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ νωρίτερα θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Τουρκίας (+1 ώρα) έχει ως εξής:
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα
16:00 ‘Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.
16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη
09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
- Greek Banks Reshape Insurance Sector With New Deals
- Σαλαμίνα: Περιπολικό παρέσυρε 12χρονη έξω από σχολείο τραυματίζοντάς την σοβαρά στο πόδι
- Ολυμπιακός: Το πρόγραμμα μέχρι το Final Four της Euroleague
- Γαστούνη: Οκτώ προσαγωγές για τον εμπρησμό του μαγαζιού του περιπτερά που είχε ξυλοκοπηθεί
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (6/5): Πού θα δείτε το Game 3, Παναθηναϊκός-Βαλένθια και τον ημιτελικό Μπάγερν-Παρί Σεν Ζερμέν
- Βραβεία Βιβλίου Public 2026
- ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ: Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση & Σίγουρη Επιτυχία για Κάθε Μαθητή
- Μάθιου Πέρι: Τα μυστικά των Friends και η κληρονομιά του Τσάντλερ στο σφυρί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442