Μία ημέρα πριν το ραντεβού του  Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν «αρκετά βέβαιη» ότι ο έλληνας πρωθυπουργός κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι τελικά ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας, «θα μιλήσουν  για τους φυγόδικους Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, παρότι είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016».  Η Τουρκία, πρόσθεσε, «ήταν αρκετά σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να αναστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει. Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη το 2017, θα θέσει σίγουρα τα προβλήματα της ‘’τουρκικής’’ μειονότητας, ενώ ο Τσίπρας θα απαιτήσει σίγουρα την επαναλειτουργία της Θεολογική Σχολής της Χάλκης» σχολιάζει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντεμιρτάς.

Το άρθρο αναφέρεται ακόμα στα «ανεπίλυτα προβλήματα» μεταξύ των δύο χωρών, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή την αντιπαράθεση στο Αιγαίο και τη διένεξη για τις έρευνες που διεξάγει η Λευκωσία για υδρογονάνθρακες.

Ο αρθρογράφος στέκεται και στην αποχώρηση του τέως υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη  δίνει  ελπίδες για «ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών» .

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο