Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα σε μια από τις αίθουσες του Λευκού Παλατιού.

Προηγήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός προσγειώθηκε το μεσημέρι στην Άγκυρα ξεκινώντας την διήμερη επίσκεψή του στην γειτονική χώρα σε μία περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Άφιξη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε πρωθυπουργός στο Twitter.

Όλα τα καυτά θέματα στο τραπέζι

Τις προθέσεις του λίγες ώρες πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, έδειξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η γειτονική χώρα επικήρυξε με 700.000 ευρώ κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και κατηγορούνται από την τουρκική πλευρά ως πραξικοπηματίες και γκιουλενιστές.

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να προβεί σε αυτή την κίνηση , προφανώς στέλνει ένα μήνυμα προς τον έλληνα πρωθυπουργό ότι για την Τουρκία το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων που θα θέσει ο Ερντογάν.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ανατολή έτεινε χείρα φιλίας προς την Άγκυρα, φαίνεται πώς ορισμένοι από την … απέναντι πλευρά θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ιμπραΐμ Καλίν, τόνισε χθες, ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε.

Μάλιστα έθεσε με προκλητικό τρόπο και τις προϋποθέσεις για την τουρκική πλευρά προκειμένου να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης. «Πρέπει οι φυσικοί πόροι ισότιμα να βρεθούν, να γίνει η εκμετάλλευση τους» ανέφερε προσθέτοντας πως η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών γίνεται σε μία περίοδο όπου η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα σε διεθνές επίπεδο (Συρία, Ιράκ),  στο εσωτερικό η Οικονομία της συνεχίζεται να βρίσκεται σε ύφεση ενώ πλησιάζουν και οι δημοτικές εκλογές με τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί συχνά πυκνά επιθετική ρητορική για να κερδίσει ψήφους.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού:

Τον έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.

17:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

18:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη

08:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

10:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

17:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Γράψτε το σχόλιο σας