Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα θεμέλια της επιστήμης και της ιστοριογραφίας (Μέρος ΣΤ’)

Τα θεμέλια της επιστήμης και της ιστοριογραφίας (Μέρος ΣΤ’)

Κύριος εκπρόσωπος της ελληνικής ιστοριογραφίας που αναπτύσσεται στην Ιωνία είναι ο γεωγράφος Εκαταίος από τη Μίλητο, μαθητής του Αναξίμανδρου

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του λεγόμενου περίπλου, της συνηθέστερης μορφής με την οποία περιγράφονται οι διαδρομές αυτού του είδους —πρόκειται για την περιγραφή των παράκτιων εκτάσεων που φαίνονται από το πλοίο—, μας προσφέρει ο Σκύλαξ από τα Καρύανδα της Καρίας, ο οποίος αναφέρεται στο ταξίδι που πραγματοποίησε κατόπιν εντολής του Δαρείου Α’ περί τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., από τον Ινδό ποταμό έως τον Αραβικό κόλπο.

Στην ίδια περίπου εποχή με τον περίπλου του Σκύλακος πρέπει να τοποθετηθεί η ακριβής περιγραφή της ακτογραμμής από την Ταρτησσό —πόλη και περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Γκουαδαλκιβίρ, στη νοτιοδυτική Ισπανία— έως τη Μασσαλία, πιθανή γενέτειρα ενός αγνώστου σε εμάς συγγραφέα, όπως και ο απολεσθείς περίπλους του Ευθυμένη, ο οποίος ταξίδεψε από τη Μασσαλία προς τις δυτικές ακτές της Αφρικής.

Εξάλλου, ο περίπλους που συνέγραψε σε φοινικική γλώσσα ο Άννων ο Καρχηδόνιος, σχεδόν την ίδια εποχή, φανερώνει τον ανταγωνισμό των ναυτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ανακαλύψουν νέες ακτές.

Κύριος εκπρόσωπος της ελληνικής ιστοριογραφίας που αναπτύσσεται στην Ιωνία, χωρίς να συνδέεται άμεσα με τις χρονογραφικές καταγραφές που μας είναι γνωστές από άλλους λαούς, είναι ο Εκαταίος ο Μιλήσιος. Μάλιστα, ο εν λόγω γεωγράφος υπήρξε μαθητής του Αναξίμανδρου, όπως και ο φυσικός φιλόσοφος Αναξιμένης, γεγονός ενδεικτικό της ενότητας που χαρακτηρίζει την πνευματική ζωή στην Ιωνία την περίοδο εκείνη.

Ο Εκαταίος καταγόταν από την παλαιά αριστοκρατία της Μιλήτου, του πνευματικού κέντρου της Ιωνίας, βρισκόταν δε πιθανώς σε προβεβηκυία ηλικία όταν έλαβε χώρα η Ιωνική Επανάσταση, στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Τα μεγάλα ταξίδια που πραγματοποίησε, όπως εκείνο στην Αίγυπτο, στάθηκαν καθοριστικά για τη διαμόρφωση της κοσμοθεωρίας του.

Τα θεμέλια της επιστήμης και της ιστοριογραφίας (Μέρος Α’)

Τα θεμέλια της επιστήμης και της ιστοριογραφίας (Μέρος Β’)

Τα θεμέλια της επιστήμης και της ιστοριογραφίας (Μέρος Γ’)

Τα θεμέλια της επιστήμης και της ιστοριογραφίας (Μέρος Δ’)

Τα θεμέλια της επιστήμης και της ιστοριογραφίας (Μέρος Ε’)

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024